Přestřelka s Litoměřicemi! Poruba přehrála kališníky těsným rozdílem 4:3

16.12.2023, Pavlína Vítková

V rámci 32. kola Chance ligy přivítala Poruba na kravařské půdě kališníky z Litoměřic. A do zápasu naskočila výborně, už ve čtvrté minutě vedla o dvě branky. Hosté ovšem chtěli zápas ještě zdramatizovat…

CHANCE LIGA - 32.kolo so 16.12.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Stadion Litoměřice
4:3(3:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Vachovec (Razgals, Honejsek), 4. Střondala (Tvrdoň, Klímek), 18. Střondala (Mrázek, Šedivý), 54. Mrázek (Krenželok, Hlaváč) – 8. Hauser (Jícha, Jebavý), 25. Plos (Hrabík, Costa), 58. Kordule (Svoboda). Rozhodčí: Kubičík, Maršálek – Vašíček, Štěpánek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 453. Střely na branku: 33:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Bláha – Sedlák, Doudera, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald, Hlaváč – Klímek, Střondala, Tvrdoň – Berisha, Honejsek, Razgals – Gřeš, Vachovec, Christov – Šedivý, Krenželok, Lednický – Mrázek.
HC Stadion Litoměřice: Cichoň – Tůma, Jebavý, Aubrecht, Kroupa, Černohorský, Husák – Koláček, Jícha, Sihvonen – Ton, Kuťák, Hauser – Kordule, Vitouch, Svoboda – Costa, Hrabík, Plos.

Poruba měla tentokrát famózní start. Už v čase 1:34 šla do vedení. Frenks Razgals totiž před bránou pohotově našel Michala Vachovce a ten nechyboval. Buly Aréna mohla slavit úvodní branku. Jenže než se kališníci stihli vzpamatovat, prohrávali už 0:2. Ve čtvrté minutě zaúřadoval Vojtěch Střondala a střelou nad Cichoňovo rameno zvýšil domácí náskok. Jen o chvilku později mohl další gól přidat i Vít Christov, litoměřický gólman si ovšem s jeho akcí poradil. V osmé minutě se pak hostům povedlo snížit díky přesné ráně Petra Hausera. Daniel Klímek pak navíc vyfasoval dvě minuty za nedovolené bránění, kališníci se tudíž začali více dostávat do hry. Ostravané si nicméně se situací poradili. Role se poté obrátily a přesilovku si otestovala také domácí strana. A to úspěšně. Na 3:1 upravil znovu Vojtěch Střondala a zapsal svůj jedenáctý gól v sezoně.

Ani v prostřední části se na branku nečekalo dlouho. V čase 24:04 skóroval devatenáctiletý Lukáš Plos a vrátil naději na litoměřickou střídačku. A hosté byli poté při chuti. Do útoku se vydali například Přemysl Svoboda, Pavel Kordule či Josef Jícha. Vyrovnat se jim ovšem nedařilo. Zhruba v polovině zápasu pak museli na trestnou lavici zamířit Adam Sedlák a Kale Costa. Ani to ovšem na výsledku nic neměnilo. Za Porubu to pak v ofenzivě ještě zkoušeli Razgals či Šedivý, ani jeden nicméně neuspěl. Do kabin se šlo za stavu 3:2.

Do třetí periody pak naskočili o něco aktivněji hosté. Ondřej Bláha byl ovšem v ostravské kleci ostražitý. Jiří Jebavý se posléze dle sudích provinil nedovoleným bráněním, RT TORAX si tedy mohl znovu vyzkoušet přesilovou hru. Nic kloudného při ní ovšem nevymyslel. Po jejím skončení se však přeci jen zadařilo. Na 4:2 po povedené kombinaci navýšil Petr Mrázek. Jen o chvilku později měl však výhodu i Stadion. Tomáš Voráček byl totiž vyloučen za držení. Poruba ale tento moment dokázala přečkat bez újmy. I Litoměřice se však po odehrání přesilovky nakonec dočkaly gólu. Jeho autorem byl v čase 57:54 Pavel Kordule. Tomáš Gřeš si pak ještě vysloužil dvě minuty za hru vysokou holí. Skóre už ale zůstalo beze změn. Poruba tedy vyhrála těsným rozdílem 4:3.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Nastoupili jsme a hráli výborný hokej, kombinační na jeden dotek, vypadalo to nádherně. A v moment, kdy jsme dostali gól, se vše zastavilo, jak jsme vedli 3:1, nedrželi jsme systém, hru, začali jsme si všichni hrát na nějaký kanadský bod a hokej nebyl z naší strany takový, jaký měl být. Udělali jsme tři důležité body, ale v neděli si musíme k tomu něco říct. V zápase když týmový výkon byl, tak jsme soupeře přehrávali, když nebyl, tak jsme byli pod tlakem. Navíc Litoměřice jsou mladý mančaft, mají řadu mladých kluků a juniorů. Trenér Ptáček jim dal ten trend dnešních reprezentací šestnáctiletých, osmnáctiletých a dvacetiletých, přesně touto hrou se prezentovaly Litoměřice, které hrály výborně, tedy dobré tři body.

František Ptáček (HC Stadion Litoměřice): Začátek vypadal, že jsme v autobuse, ale pohybově to bylo z naší strany hodně dobré. Vydrželi jsme tempo po celý zápas, udělali jsme pár individuálních chyb v před brankovém prostoru, kde jsme nechali samotného hráče zakončovat. Snažili jsme se to zlepšit, není to náš problém jen v tomto utkání, ale dlouhodobě na tom pracujeme. Výborné utkání – nahoru dolů, jak se říká, myslím si, že to mohlo bavit nejenom diváky, ale i samotné hráče, protože nikoho nebaví postávací hokej. Byl to moderní hezký hokej, ale s hořkým koncem.