Další dramatický finiš! Poruba porazila Slavii těsným rozdílem 5:4

18.12.2023, Pavlína Vítková

Poruba v rámci 30. kola Chance ligy hostila na kravařském ledě HC Slavii Praha. A do utkání opět naskočila skvěle. Hosté z hlavního města se však nakonec postarali o solidní drama.

CHANCE LIGA - 30.kolo po 18.12.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Slavia Praha
5:4(4:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 3. Mrázek (Šedivý), 4. Berisha (Razgals), 12. Berisha (Honejsek, Razgals), 18. Krenželok (Mrázek, Šedivý), 41. Šedivý (Doudera, Mrázek) – 9. Guman (Křepelka, Kulda), 39. Kulda (Guman, Strnad), 41. Guman (Beran, Kulda), 54. Kajínek (Průžek, Všetečka). Rozhodčí: Obadal, Šudoma – Hanzlík, Kráľ. Vyloučení: 5:6, navíc Doudera (POR) a Beran (SLA) 5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 524. Střely na branku: 29:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Bláha – Sedlák, Doudera, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald, Hlaváč – Klímek, Střondala, Tvrdoň – Berisha, Honejsek, Razgals – Gřeš, Vachovec, Christov – Šedivý, Krenželok, Mrázek.
HC Slavia Praha: Volevecký (18. Málek) – Křepelka, Žovinec, Holý, Kremláček, Kajínek, Klikorka – Guman, Kulda, Beran – Průžek, Knotek, Všetečka – Brož, Slavík, Havrda – Slavíček, Polák, Strnad.

Porubané navázali na předchozí utkání s Litoměřicemi a i proti Slavii zahájili zápas výborně. Už v čase 2:54 Ondrej Šedivý našel před bránou Petra Mrázka a bylo to 1:0. Pražané se ale ještě ani nevzpamatovali a prohrávali o branky dvě. Aaron Berisha totiž využil slávistického zaváhání na modré čáře a po povedeném úniku nedal mladému brankáři Voleveckému šanci. Poté byl ovšem domácí kapitán Lukáš Krenželok potrestán za držení hole a musel zamířit na trestnou lavici. A hosté nabídnutou šanci neodmítli. V čase 8:54 snížil starý známý Tomáš Guman.

Jen o chvíli později se nicméně role obrátily. A tak i Poruba využila svou přesilovou hru. Svůj druhý gól v zápase zapsal kanadský ostrostřelec Aaron Berisha. Poté následovalo vyloučení Jiřího Klimíčka, jenž se provinil hrou vysokou holí. To ovšem Pražané nezužitkovali. A tak znovu zaúřadovali Režnarovi svěřenci. V osmnácté minutě skóroval Lukáš Krenželok, pro kterého to byla čtvrtá branka v sezoně. Porubské vedení 4:1 zároveň znamenalo i konec pro gólmana Voleveckého. Na jeho místo zamířil Roman Málek.

V prostřední části už takové tempo k vidění nebylo. Ostatně Poruba neměla kam spěchat. Při trestech Kajínka a Žovince si sice Ostravané zahráli další přesilovky, ale ani ty gólové akce nepřinesly. Poté ovšem sudí potrestali Vojtěcha Střondalu, jenž se podle nich dopustil sekání. A toho hosté využili. V čase 38:28 snížil Lotyš Edgars Kulda. V závěru třetiny ještě zamířil na trestnou lavici Matěj Beran, to ale na skóre nic nezměnilo. Při odchodu do kabin tedy platil stav 4:2.

Porubská přesilovka ovšem pokračovala i po pauze. A Ondrej Šedivý tuto situaci zužitkoval. Hned v čase 40:35 přidal pátý domácí gól. Slavia na to ovšem našla velmi rychlou odpověď. Neuběhlo ani dvacet vteřin a hosté opět snížili. A opět zásluhou Tomáše Gumana, jenž pohotově využil díry v porubské obraně.

A jak bylo patrné, Pražané ještě nehodlali házet flintu do žita. Což se jim také v čase 53:07 vyplatilo. Zkušený obránce David Kajínek přesně vypálil, zapsal svůj první letošní gól a snížil na rozdíl jediné branky. Ani to ovšem nebyl konec dramat. Zhruba minutu před finálním hvizdem se zdálo, že se hostům povede vyrovnat na 5:5. Gól však nakonec nebyl uznán kvůli hře vysokou holí. Slávisté si pak v koncovce vybrali ještě oddechový čas, to už jim nicméně nepomohlo. Poruba si uhlídala těsné vedení a zvítězila rozdílem 5:4.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Kluci hráli výborně, trochu pod dojmem toho, že opět jsme brzy vedli o tolik gólů. Bohužel jsme ale později inkasovali laciné branky a bylo to celkově potřetí v sezoně, co jsme inkasovali až čtyři góly. Náskok jsme měli tedy dobrý, ale to se tak prostě stane, že je z toho nakonec drama. Něco jsme si k tomu řekli, další den se podíváme na video a budeme se muset z toho poučit. Nedá se vyhrávat celou sezonu drtivými výsledky a i když z jasného průběhu je nervy drásající bitva, tak to ty hráče více posune dopředu. Sice to od poloviny utkání nebyl optimální výkon, ale tři body nakonec zůstaly doma, za což jsme rádi.

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Poruba hrála už v sobotu a měla zápasový rytmus. Připravovali jsme se na to a stejně se nám nepodařilo začátek správně uchytit. Byli jsme všude pozdě, hráli jsme složitě a klidně jsme mohli první část prohrát o dost víc. Máme ale nějaký charakter a mladé kluky, kteří to nevzdali a do zápasu jsme se nakonec dostali. Bohužel nám ale tři body nebyly přány a do Prahy se vracíme s prázdnou.