Napínavá koncovka v Třebíči! V nájezdech rozhodl Aaron Berisha

09.12.2023, Pavlína Vítková

Poruba v rámci 29. kola Chance ligy zajížděla na led Třebíče, kde vyzvala místní Horáckou Slavii. A do zápasu tentokrát naskočila skvěle. K úvodnímu gólu nepotřebovala ani minutu. Domácí ovšem začali velmi rychle vzdorovat. A tak se KHNP Arena nakonec dočkala i prodloužení a nájezdů.

CHANCE LIGA - 29.kolo so 9.12.17:30
SK Horácká Slavia Třebíč
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3sn(1:1, 1:0, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Dočekal (Bořuta), 39. Dočekal (Psota, Bittner) – 1. Mrázek (Christov, Střondala), 42. Gřeš (Střondala, Lemcke), rozh. náj. Berisha. Rozhodčí: Barek, Jaroš – Zídek, Polák. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1071. Střely na branku: 35:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Vodička, Bořuta, Stehlík, Štebih, Furch, Poizl – Psota, Bittner, Dočekal – Ferda, Michálek, Vodný – Frömel, Kučera, Ondráček – Maty. Svoboda, Malý, Matě. Svoboda.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Voráček, Doudera, Lemcke, Klimíček, Gutwald, Hlaváč – Mrázek, Střondala, Christov – Razgals, Berisha, Vehovský – Klímek, Vachovec, Gřeš – Lednický, Krenželok, Šedivý.

Start utkání vyšel Ostravanům výborně. Stačilo jen čtyřiadvacet vteřin a RT TORAX šel do vedení. Vít Christov totiž pohotově našel Petra Mrázka, jenž zakončil do odkryté klece a zapsal svůj jedenáctý gól v sezoně. Domácí ovšem měli rychlou odpověď. V čase 3:45 se při vlastním oslabení prosadil Martin Dočekal a upravil na 1:1. O chvilku později byl navíc Jiří Klimíček vyloučen za hru vysokou holí, Porubané se tedy museli věnovat defenzivní práci. Situaci ale přečkali bez újmy. Posléze se role obrátily a výhodu měla Poruba. Ani to však na skóre nic neměnilo. Do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

V prostřední části se především vylučovalo. A to na obou stranách. Hned v úvodu periody se domácí Matěj Psota provinil sekáním. Poruba to ovšem nezužitkovala. Jen pár chvil po skončení jeho trestu navíc stejným směrem zamířil Tomáš Gřeš, který se dle sudích dopustil podrážení. Poté byl opět potrestán Psota, tentokrát za vysokou hůl. A posléze na trestnou lavici musel i Michal Gutwald, jenž vyfasoval dvě minuty za napadení. Ani to ale nebylo vše. Dalším hříšníkem byl Vojtěch Střondala. Ani jedna z těchto přesilových her nicméně změnu stavu nepřinesla. A když už to vypadalo, že třetina skončí shodným výsledkem, před Dolejšem se objevil Martin Dočekal, zakončil do prázdné branky a zapsal druhý gól v utkání. Na kostce tedy při odchodu do šaten svítil průběžný stav 2:1.

Ostravané ale po přestávce velmi rychle srovnali. V čase 41:36 totiž Tomáš Gřeš přesně zamířil do šibenice a připsal si šestou letošní branku. Za Třebíč to poté v útoku zkoušeli například Frömel a Vodička, Dolejš si ale s jejich střelami poradil. Na opačné straně kluziště se k dorážce Gutwaldova pokusu tlačil Krenželok, třebíčská obrana mu nicméně nedala prostor. Stále tedy platilo skóre 2:2. Pět minut před koncem pak Petr Mrázek vyfasoval trest za hru vysokou holí, Horácká Slavia z toho ale nic nevytěžila. Ke kotouči se pak sice ještě dostal Dočekal, hattrick z toho ovšem nebyl. A nerozhodl ani Tomáš Gřeš, jenž se dostal před Jekelem k odraženému puku. Klání tedy muselo pokračovat prodloužením.

Ani v tom však rozhodující branka k vidění nebyla. KHNP Arena se tedy dočkala i samostatných nájezdů. Porubskou výhru nakonec vystřelil Aaron Berisha.

Ohlasy k utkání

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): Stála proti nám dnes velká kvalita, kterou ukázali svým rychlým gólem. Byli silnější na puku a dělali nám problémy v obranném pásmu, s tím jsme bojovali celou první třetinu. Nám se ovšem povedlo srovnat krok brankou v oslabení, což se nám moc často nestává. Ve druhé třetině pak nastupovaly hlavně přesilovkové a defenzivní formace. Na přesilovky a oslabení nám chodí pořád ti stejní hráči, které to stálo mnoho sil. V závěru periody jsme pak zužitkovali jednu standartku a vedli jsme 2:1. Poslední třetina pak byla asi nejlepší od obou celků. Bylo to velmi vyrovnané a každý mohl zápas překlopit na svoji stranu. Prodloužení pak už bylo velmi opatrné z obou stran, moc šancí tam nebylo. Soupeř si asi víc věřil na nájezdy a věřil si oprávněně. Sice máme střelce jako je Láďa Bittner nebo Martin Dočekal, ale na tyto momenty nejsou úplně typičtí a moc si nevěří. Soupeř vytáhnul tři střelce a v záloze měl minimálně další čtyři, o kterých vím, že nájezd dokáží proměnit. Druhý bod tedy bere soupeř, ale nemůžeme být chamtiví. Stál proti nám nejlepší tým soutěže a je potřeba si vážit i toho jednoho bodu. Teď máme týden na doléčení, hrajeme pět nebo šest zápasů na pět beků. Někteří mají zlomené prsty, další hrají s totálním sebezapřením.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): První a třetí třetina byla z mého pohledu výborná. Druhé třetina byla plná vyloučení a slušně řečeno rozdrbaná. Hra ani z jedné strany nesnesla žádné měřítko. Pokud budeme takto vylučovat, tak to hokeji moc neprospěje. Jak jsem říkal, první a poslední perioda ukázala, že ten hokej byl parádní z obou celků. Bohužel tohle byl druhý zápas po sobě, kdy jsme dostali gól v přesilovce. To se takovému týmu, kde máme takové hráče nesmí stávat. Doufejme, že to dnes bylo naposled.