Nájezdové drama v Buly Aréně pro Kolín, Porubu sestřelil Koukal

06.12.2023, Gabriela Juříková

V rámci 28. kola Chance ligy do Kravař přijel tým z jedenáctého místa tabulky Kolín. Na ledě to tak ale nevypadalo. RT TORAX srovnal vedení kozlů z první třetiny na začátku druhého dějství v přesilovce, a když nepadly góly ve třetí třetině ani v prodloužení, rozhodla utkání 7. série nájezdů.

CHANCE LIGA - 28.kolo st 6.12.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SC Marimex Kolín
1:2sn(0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Střondala (Christov) – 6. Ouřada (Piegl), rozhodující nájezd Koukal. Rozhodčí: Cabák, Šico – Tvrdý, Beluha. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 432. Střely na branku: 27:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Voráček, Lemcke, Klimíček, Gutwald, Hlaváč – Tvrdoň, Střondala, Christov – Razgals, Berisha, Vehovský – Klímek, Vachovec, Gřeš – Mrázek, Krenželok, O. Šedivý
SC Marimex Kolín: Soukup – Hampl, J. Šedivý, Piegl, Němec, Gaspar, Kolmann – Vrhel, Koukal, Král – Dlouhý, Skořepa, Pajer – Síla, Morong, Ouřada – D. Šedivý, Moravec, Gajda

Začátek třetiny byl ze strany Porubanů vlažnější přesto plný střel. Střondala trefil protihráče, Vehovský mezi obránci trefil brankáře a Vachovec minul levou tyč. Kozli se před Dolejše dostávali sporadicky a jedinou nebezpečnou střelu vyslal Moravec. Pak měli hráči RT TORAX přesilovku, kterou nezačali nijak dobře. Paradoxně měli větší šanci hosté, ale když se puk dostal na druhou stranu hřiště, vyřešili hráči v bílých dresech přečíslení tři na jednoho tak nějak ledabyle. Což se jim následně vymstilo. Pieglem odpálený puk zachytil na levém křídle za porubskou obranou Kryštof Ouřada a otevřel skóre utkání střelou těsně nad ledem.

Velkou šanci na vyrovnání dostal od brankáře hostů Razgals. Zachytil Soukupovo odstrčení puku mimo brankoviště, ale kličkou nenašel u pravé Soukupovy tyče skulinu. Pak měl gól na holi Střondala, když pláchnul kolínské obraně, jenže finální zakončení mu nedovoleně znemožnil Morong. Ani tuto početní převahu se domácímu celku nepodařilo přetavit ve vyrovnání. A v oslabení v samotném závěru třetiny se projevila porubská obětavost. Kozlové vedení nenavýšili, jen své konto střel.

Druhou třetinu dohrávali Porubané 1:52 dlouhou přesilovku. Koukalovi trest ukončil poměrně dříve Vojtěch Střondala střelou z mezikruží. Druhé Koukalovo vyloučení domácí netrestali. Po delší době se začalo hrát v plném počtu hráčů a hra se chvíli přelévala od brány k bráně. Situace uklidňovali brankáři Dolejš a Soukup přikrýváním a lapáním kotoučů. Na konci 30. minuty vše narušila početní výhoda Poruby. Bránící čtveřice v černých dresech tentokrát hrála dobře pozičně a prostor před brankářem utěsnila. V druhé polovině třetiny bylo rušno na obou stranách. Po Klimíčkově střele od mantinelu na bližší tyč, zblokoval před brankovištěm Královu střelu Christov. No a své prvním vyloučení v sezóně si odbyl v závěru třetiny Daniel Klímek. Hosté byli usazeni ve třetině, ale žádná střela nebyla úspěšná. Jen Daniel Dolejš zapsal do svých statistik pár skvělých zákroků.

Porubský vstup do třetího dějství byl asi nejlepší. Branka sice nepadla, ale už byla na ledě s hráči i dravost a pořádné bruslení. Po střele Hlaváče od modré protečoval před brankovištěm Vachovec a Soukup se štěstím skákavý puk lapil. Na druhé straně bylo ale také rušno! Dolejš vykryl pokus Kolmanna a posléze i Ouřady. Do brány se hodně tlačil nejproduktivnější hráč Poruby Střondala a hodně chtěl slavit svůj první gól za áčko Maxim Vehovský. Ve čtvrtém oslabení se urval Gřeš, jenže tentokrát branku v oslabení nedal. Dolejš ve dvanácté minutě třetí třetiny vychytal Vojtěcha Sílu, který zakončoval přečíslení dva na jednoho, poté vykryl další kozlí střelu.

V prodloužení byli diváci svědky kolínské přesilovky, kterou hráči RT TORAX bezvadně ubránili. Ve více jak minutě a půl do konce prodloužení mohl po kolínském přečíslení, kdy Ouřada volil střelu místo nahrávky na Skořepu, utkání ukončit Razgals. Puk ale těsně minul vzdálenější tyč. Zápas dospěl do nájezdů. V sedmé sérii na úspěšný nájezd kapitána Kolína Petra Koukala neodpověděl Berisha, takže bod navíc si z Kravař odvezli kozlové.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Při přípravě jsme hráče upozorňovali na to, že Kolín má po nás nejméně obdržených gólů. Hrají poctivý hokej zezadu, jsou nepříjemní, zarputilí a těžko se jim dávají branky, což se opět potvrdilo. Prvních pět minut jsme jim nepůjčili puk, dostali jsme přesilovku, ale v ní jsme inkasovali. Potom jsme sice na začátku druhé třetiny vyrovnali, ale i když jsme měli nějaké akce, tak jsme bohužel nebyli schopni dostat se až k bráně a přidat další góly. Prodloužení už je vabank, tam nás podržel i Dan Dolejš. Nakonec jsme prohráli v nájezdech a ztratili dva body.

Petr Martínek (SC Marimex Kolín): Věděli jsme, že jedeme na led prvního týmu tabulky a nemůžeme nic ztratit. Říkali jsme klukům, že v této soutěži může každý porazit každého. Že když k tomu dobře přistoupíme, tak máme šanci na body. S Porubou jsme už předtím hráli dva zápasy a oba byly dost vyrovnané, takže jsme hráče nabádali, aby věřili, že si můžeme odvézt body. Podali parádní výkon a dokonce si myslím, že zaslouženě bereme dva body. I když domácí vypadali opticky hokejověji, my jsme do toho dali srdíčko a měli větší touhu po bodech. Jsme spokojení.