Poruba nestačila na Prostějov: Jestřábi vítězí v turnaji O pohár RT TORAX

18.08.2023, Pavlína Vítková

Porubu čekal v rámci přípravného turnaje po dvou výhrách nad polskými soupeři i duel s Prostějovem. Do zápasu ale tentokrát nevstoupila moc dobře.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. pá 18.8.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
2:3(0:2, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Šedivý (Berisha, Střondala), 29. Doudera (Tvrdoň, Klimíček) – 10. Ostřížek, 16. Fronk (Kloz), 53. Račuk (Illéš, Ostřížek). Rozhodčí: Koziol, Janda – Hlavatý, Veselý. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 238. Střely na branku: 32:22. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Hlaváč, Klimíček, Voráček, Gutwald, Vehovský, Lemcke, Adamec – Mrázek, Šoustal, Tvrdoň, Šedivý, Střondala, Razgals, Brodek, Vachovec, Klímek, Berisha, Gřeš
LHK Jestřábi Prostějov: Štipčák – Šidlík, Hanousek, Poledna, Drtil, Kloz, Krejčí, Kubíček – Burian, Ostřížek, Doležal – Jiránek, Jáchym, Fronk – Slanina, Račuk, Illéš – Maruna, Hašek, Antoníček

V úvodu utkání předváděli Ostravané aktivní hru, v šesté minutě se ovšem Šedivý provinil nedovoleným bráněním a Prostějov si tedy mohl vytvořit několik ofenzivních akcí. Poruba tento přesilovkový nápor ustála, Jestřábi se ale branky stejně o chvilku později dočkali. V čase 9:28 se totiž prosadil David Ostřížek a otevřel skóre utkání. Následně si přesilovku otestovala také domácí strana, žádný z porubských pokusů nicméně ve Štipčákově bráně neskončil. Ba naopak. V šestnácté minutě se znovu radovali hráči Prostějova. Tentokrát zásluhou přesné rány Jiřího Fronka.

Do prostřední části ale pro změnu lépe naskočil RT TORAX. V čase 24:34 Ondrej Šedivý při další početní výhodě procedil kotouč do prostějovské klece a odčinil tím své předchozí vyloučení. Následně od rozhodčích vyfasoval trest i Jáchym, kterému odpískali hákování. A Poruba toho opět dokázala využít. Druhým gólovým střelcem v ostravském dresu byl obránce Lukáš Doudera, který šikovně tečoval a srovnal stav duelu. Dvě minuty si poté vykoledoval i Jiří Brodek, z toho ovšem Jestřábi nic nevytěžili. Při odchodu do kabin tedy platilo vyrovnané skóre 2:2.

V koncovce tudíž oba celky musely zabojovat. Poruba měla dobrou možnost při vyloučení Slaniny, Razgals ani Střondala nicméně v útoku neuspěli. Následně na trestnou lavici putoval Aaron Berisha, práci měl tedy zejména Dolejš. Svou bránu při oslabení ale uhlídal. Po jeho skončení se ovšem Prostějov přeci jen prosadil. V čase 52:46 se trefil Marek Račuk. Poté se ještě Poruba dočkala další početní výhody, Štipčák už byl nicméně pozorný a srovnání zabránil. Prostějov tedy zvítězil a opanoval i celý turnaj O pohár RT TORAX.

Petr Mrázek byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Prostějovský Petr Šidlík je pak nejlepším obráncem. Cenu pro nejlepšího gólmana získal Jakub Lackovič z Jastrzębie.


Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas nám zkomplikovala první třetina, kdy jsme prohrávali 0:2, ale pak jsme se dostali ve druhé třetině rychle do hry. Ve druhé a ve třetí části už byl zápas vyrovnaný, možná jsme měli i více šancí, bohužel jsme neproměnili. Nakonec rozhodla zbytečná chyba po konci oslabení, kdy jsme v pěti dostali zbytečný gól. Remízka by stačila, abychom byli první, ale je třeba pracovat. Kluci sice budou mít o víkendu volno, ale je třeba se zlepšovat.

Martin Štrba (LHK Jestřábi Prostějov): Jak se říká – hraje se do posledního hvizdu. Jsme rádi, že jsme zvítězili, že se nám podařilo opět porazit silný tým. Pro nás to byla výborná příprava, ukázala nám spoustu věcí. Co jsme potřebovali, to jsou takto tři těžké zápasy ve třech dnech, uděláme si z toho výstupy tak, abychom byli na ligu připraveni co nejlépe.