Poruba nestačila na polského mistra. V Katowicích prohrála rozdílem 2:4

10.08.2023, Pavlína Vítková

Poruba ke druhému přípravnému zápasu zajížděla za hranice. Jejím soupeřem byl totiž celek GKS Katowice, aktuální polský mistr.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. čt 10.8.17:00
GKS Katowice
HC RT TORAX Poruba 2011
4:2(1:1, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 9. Bepierszcz (Fraszko, Pasiut), 46. Olsson (Varttinen, Iisakka), 53. Iisakka (Monto), 56. Wanacki (Sokay) – 12. Adamec (Klímek), 54. Šoustal (Mrázek, Tvrdoň). Rozhodčí: Papoń – Źak, Sztwiertnia. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
GKS Katowice: Murray – Maciaś, Kruczek, Varttinen, Koponen, Cook, Wanacki, Chodor, Lebek – Bepierszcz, Pasiut, Fraszko – Iisakka, Monto, Hitosato – Marklund, Sokay, Olsson – Michalski, Smal, Kovalčuk – Hofman.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Klimíček, Pohl, Voráček, Gutwald, Sedlák, Lemcke, Adamec – Mrázek, Šoustal, Tvrdoň – Šedivý, Střondala, Razgals – Brodek, Vachovec, Häring – Klímek.

Úvod zápasu zvládly lépe domácí Katowice. A v deváté minutě také otevřely skóre klání. Dostaly se totiž do přečíslení, kotouče se chopil útočník Mateusz Bepierszcz, obtáhl kolem porubské brány a přesně zamířil. O tři minuty později bylo ovšem vyrovnáno. Andrej Adamec z bezprostřední vzdálenosti vypálil pod víko a nedal polskému gólmanovi takřka žádnou šanci. Po první periodě tedy platil nerozhodný stav 1:1.

V osmadvacáté minutě se pak dostal do úniku Frenks Razgals, jeho pokus ovšem v bráně neskončil. Domácí si následně zahráli přesilovku, ani jedna z katowických akcí ale nebyla úspěšná. A gól nepřinesla ani Šedivého střela, která zazvonila o levou tyč. Po prostřední části tedy svítil na světelných tabulích totožný výsledek.

Do koncovky naskočila aktivněji domácí strana. Grzegorz Pasiut přebruslil ostravskou obranu a měl na holi druhý katowický gól, z mezikruží ale vypálil těsně nad. O několik okamžiků později už se ale polský mistr přeci jen branky dočkal. V sedmačtyřicáté minutě se při přesilovce prosadil Švéd Hampus Olsson. O dvě minuty později se Poruba začínala radovat z vyrovnání, gól nicméně neplatil kvůli posunuté bráně. A tak ve třiapadesáté minutě opět slavily Katowice. Při další přesilové hře se baseballovým stylem trefil finský útočník Olli Iisakka. Tento stav ale moc dlouho neplatil. O zhruba minutu později totiž do odkryté klece skóroval Tomáš Šoustal. Na to ovšem domácí opět rychle zareagovali a za další dvě minuty už platil stav 4:2. Přesným střelcem byl tentokrát Jakub Wanacki, jenž se vkleče trefil nad beton.

Na to už Poruba recept nenašla. Katowice tedy zapisují výhru v poměru 4:2, Ostravané i ve druhém přípravném klání padli.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Hlavně nesmíme dostávat tolik branek, zase jsme dostali čtyři, a když se dostaneme do tlaku, tak uděláme faul a to nás potom sráží. Musíme tyto věci opět usměrnit a čeká nás spousta práce.