Dorostencům protekla třetí třetina pod holemi! Berani slavili teprve třetí výhru

04.02.2023, Gabriela Juříková

První únorovou sobotu sehrál dorost RT TORAX šestnácté kolo nadstavby Extraligy a hostil Zlín, jenž vyhrál zatím jen dvakrát. Do třetí části utkání šly týmy za nerozhodného stavu, který zařídil v druhém dějství porubský kapitán Sobol. Oproti pátečnímu utkání s Vítkovicemi tentokrát Porubanům třetí třetina protekla pod holemi. Berani nasázeli tři góly a slavili v nadstavbě svou teprve třetí výhru.

Extraliga dorostu – Východ - 16.kolo so 4.2.14:00
HC RT TORAX Poruba
PSG Berani Zlín
1:4(0:1, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 31. P. Sobol (Jeřábek) – 19. Kos (Schmied, Heš), 41. Klimek (Heš, Pečner), 48. Kos (Holba, Valášek), 51. Valášek (Kos, Nesrsta). Rozhodčí: Tomeček – Vengřín, Návrat. Diváci: 60. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Střely na branku: 39:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol – Jeřábek, Dragon, Bodnar, S. Stasiuk, Pavlíček, Gebauer, Veselý – Hansel, P. Sobol, Indrst – Koida, Jevtěchov, T. Vehovský – M. Hlaváč, Zachariasz, Korpas.
PSG Berani Zlín: Kowalczyk – Kotala, Mořkovský, Řezníček, Uřičář, Lukaštík, Řimák, Schmied – Kos, Nesrsta, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Matula, Heš, Klimek, Plšek.

Prvním střílejícím týmem byl Zlín a v pásmu se navíc držel bezmála dvě minuty. Za Porubu měl nebezpečnou akci na hokejce Indrst a v páté minutě dostal za obranu dlouhý pas zpoza domácí brány Tomáš Hansel, jenže se trefil do lapačky. Pak se zlínská obrana vytáhla proti lajně Jevtěchova. Blízko prvnímu gólu byl Koida i druhé křídlo Tobiáš Vehovský. Berani zahrozili v oslabení, kdy Klimek s Hešem prověřili Sobolův postřeh rovnou z několika dorážek. I domácí zaútočili ve čtyřech! Koida si protlačil puk do středního pásma a vydal se na bránu. Obráncem byl dojet na délku hole a v pádu se snažil zakončit. Přišlo vyloučení a hra ve čtyřech. Domácí střídačka ještě zkusila vykomunikovat trestné střílení, což se nepovedlo. RT TORAX držel puk na svých hokejkách a čekal na přesilovku. Jenže ve svém pásmu udělali domácí dorostenci chybu a volný puk Schmied od modré vystřelil. Na hranici brankoviště Dominik Kos jedoucí od zadního mantinelu, takže zády ke gólmanovi, tečoval patkou hole a nasměroval puk pod horní tyč. Sám byl překvapen, že to takto dopadlo.

Polovina druhé třetiny byla odehrána ve vysokém tempu s mnoha souboji o puk. Střelecky se týmy dostaly za deset pokusů, ale stav se měnil až v 51. minutě. Střela Dominika Dragona od modré byla před brankou Kowalczyka tečována Petrem Sobolem a puk prošel těsně nad ledem k levé zlínské tyči. V závěru třetiny získali Berani početní výhodu, ale gólově se mohl prosadit RT TORAX. Únik Hansela s Petrem Sobolem jen těsně neskončil gólem.

Po druhé přestávce se hosté dostali v čase 40:26 do vedení. Adam Klimek naznačil střelu, a když Samuel Sobol ležel na ledě, udělal kličku a posunul kotouč kolem pravého betonu za brankovou čáru. Porubané podnikali útočné výpady i v přečíslení, ale Samuel Kowalczyk držel nerozhodný stav. Jeho zákroky dávaly hráčům v poli energii na boje s houževnatým a nepříjemným RT TORAXem, což vedlo k vedoucí brance v osmé minutě třetí třetiny. Dominik Kos trefil přesně volné místo u Sobolovy levé tyče. Zlínským to dalo další sílu do žil a o tři minuty se prosadili potřetí. Střela Jana Valáška zápěstím měla tvrdost a svižnost a RT TORAX i přes veškerou snahu a tlaku do brány prohrával 1:4. Tři minuty před koncem základní hrací doby sáhli porubští trenéři ke hře bez gólmana, podpořeno tím, že hráli přesilovku. Zlínský gólman se proti porubským forvardům vytahoval skvělými zákroky a byl to on, kdo zařídil Beranům po dlouhé době výhru. Po páteční famózní třetí třetině s Vítkovicemi tentokrát Porubě výhra první únorovou sobotu ve třetím dějství unikla.