Dorostenci zvítězili nad Zlínem dvě vteřiny před koncem prodloužení

22.10.2022, Gabriela Juříková

Dorostenci HC RT TORAX Poruba hostili v rámci 10. kola extraligy dorostu PSG Berani Zlín, kteří do toho utkání šli bez inkasování v oslabení. Stoprocentní úspěšnost v sobotu 22. října padla, když ve druhé třetině právě třiadvacet vteřin před koncem přesiloky srovnával na 1:1 kapitán týmu Petr Sobol. Porubané šli v druhé polovině třetí pěriody do vedení, ale i toto bylo srovnáno a utkání dospělo do prodloužení. Střelecky vyrovnané utkání, na kterém měli bezesporu lví podíl gólmani, ukončili Moravcovi svěřenci dvě vteřiny před koncem prodloužení a získali bonusový bod.

Extraliga dorostu – Východ - 10.kolo so 22.10.13:15
HC RT TORAX Poruba
PSG Berani Zlín
3:2p(0:1, 1:0, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 31. P. Sobol (Jeřábek, Pavlíček), 54. Koida (Jevtěchov), 65. Zachariasz (Bodnar) – 9. Uříčář (Frolo, Kos), 56. Frolo. Rozhodčí: Held – Maloušek, Viskot. Diváci: 50. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:1. Střely na branku: 36:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Pavlíček, Jeřábek, Bodnar, S. Stasiuk, Bortoli, F. Veselý, Gebauer – Hansel, P. Sobol, Indrst – Koida, Jevtěchov, Skorochod – M. Hlaváč, Zachariasz, M. Veselý – T. Vehovský
PSG Berani Zlín: Kowalczyk – Uřičář, Ruml, Mikel, Lukaštík, Schmied, Mořkovský – Frolo, Heš, Pečner, Holba, Pešák, Vaculík, Hampl, Kos, Klimek

Běžela devátá minuta a dvaadvacet vteřin zbývalo do konce porubského trestu, když Jan Uřičář, stojící na pravé straně brankoviště, propasíroval puk do brány pod horní tyčí. Domácí si záhy vytvořili tlak do brány, jenže gólem neskončila spolupráce Indrsta s Hanselem, ani Hansel spolu s kapitánem týmu Petrem Sobolem. Kowalczyk zůstal nepokořen i v závěru třetiny, kdy odrážel puky po střelách Jevtěchova a Zachariasze v době přesilovky. Ovšem i Láryš podržel svůj tým a do přestávky nepustil žádné střely, ani od Heše či Lukaštíka. Díky gólmanům byl stav po první třetině jen o gól.

Druhá třetina začínala zlínskou přesilovkou s mnoha šancemi. Domácí blokovali střely, seč jim síly stačily i v dalším oslabení. Na obou stranách byly k vidění velké šance, dobré kombinace. Když zbývalo třiadvacet vteřin přesilovky RT TORAXu, kapitán Petr Sobol tak dlouho pojížděl po modré a ke kruhu, až získal vhodnou příležitost a vypálil. Kowalczyk sklapl betony pozdě! Ve zbývajících devíti minutách to na obou stranách jiskřilo, protože už i Poruba sáhla po agresivní hře do těla.

Třetí třetina byla zřejmě nejdramatičtější. Nejen tím, že šel HC RT TORAX Poruba v 54. minutě do vedení gólem Rodiona Koidy, když oblafnul gólmana a po naznačené střele si stáhl kotouč na bekhend, a nejen tím, že PSG Berani Zlín v celku rychle odpověděli individuální akcí Jakuba Frodla. Ten nachytal Láryše tváří v tvář, ale i tím, že přitvrdili hru i domácí borci. Jiskřilo to v brankovištích i mimo ně.

Utkání dospělo do prodloužení. Zlín si hned v jeho začátku zahrál přesilovku, která ale zápas neukončila. V plném počtu hráčů měly šance oba týmy do posledních vteřin prodloužení. Nájezdy, ke kterým se už už schylovalo, nedošlo kvůli Olafu Zachariaszovi, jenž vytěžil z důrazu a přesné střele bonusový bod dvě vteřiny před koncem prodloužení.

Zlín do tohoto utkání šel ze 100% úspěšností ubráněných oslabení. Porubané jsou tedy prvním týmem, který dokázal Beranům vsítit gól v přesilovce. Byť jen v jedné z pěti.
Dorostenci RT TORAX dali soupeři osm početních výhod a dokázali i tak tento zápas dovést do vítězství.