Výhra i doma! Dorostenci ve vyhroceném utkání vyprovodili Olomouc pěti góly

17.09.2022, Gabriela Juříková

Extraliga dorostu pokračovala při sobotě 17. září druhým kolem a porubští mladíci se poprvé představili na domácím ledě. V mrazivé hale přivítali Olomouc, která v prvním kole prohrála ve Vítkovicích a hodlala si v Ostravě spravit náladu. Jenže to se nestalo. RT TORAX po dvou třetinách vedl 3:0 a ve třetím dějství dostal gól zadarmo a jeden ještě přidal v oslabení. Na výhře 5:1 se podíleli dvěma góly Tomáš Hansel a Daniil Skorochod, Láryš přišel o čisté konto v olomouckém oslabení. Zbývajících osm minut hry se trestné lavice nevyprázdnily a ve finálním účtování rozdal sudí 96 trestných minut.

Extraliga dorostu – Východ - 2.kolo so 17.9.14:15
HC RT TORAX Poruba
HC Olomouc
5:1(1:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Skorochod (Koida, Jevtěchov), 36. Hansel (P. Sobol, M. Veselý), 40. Zachariasz (Jevtěchov, Koida), 44. Skorochod, 49. Hansel (P. Sobol) – 52. Pastrnek. Rozhodčí: Konvička – Hanzlík, Rychlý. Diváci: 200. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Střely na branku: 38:33. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Bodnar, F. Veselý, Dragon, S. Stasiuk, Bortoli, Gebauer – Hansel, P. Sobol, M. Veselý – Koida, Jevtěchov, Skorochod – T. Vehovský, Zachariasz, Indrst – Hlaváč, Korpas
HC Olomouc: Žbánek – Polzer, Dostál, Kalman, Bohatý, Vrána, Galvas, Přidal – Neoral, Bošek, Hejcman, Pravda, Drábek, Pastrnek, Navrátil, Šulgan, Čermák, Majer

V mrazivé Kooperativa Areně se odehrála třetina plná bruslení, soubojů o kotouč a jen s málem přímých střel na gólmany. Puk se o brankovou síť zastavil až na začátku 11. minuty, kdy byl Daniil Skorochod zapomenut olomouckou obranou na útočné modré, kam dostal přesnou nahrávku od Koidy a sám proti Žbánkovi byl kličkou do bekhendu úspěšný. Kohouti měli čtyři početní výhody, pravda o tu poslední, kterou rozdělovala přestávka, se připravili, ale i tak nabídnuté šance nevyužili. Do druhého dějství se šlo za stavu 1:0 pro RT TORAX.

Začátek druhého dějství se dohrávala vyloučení, pak měla více ze hry Poruba. Branka naproti světelné tabule jako by byla magnetem na střelbu. Tentokrát ale do ní puky padaly! Sice až v druhé polovině třetiny. Ve 36. minutě zvyšoval na 2:0 Tomáš Hansel po dlouhém porubském týmovém boji o kotouč u mantinelu. Hansel čekal u levé Žbánkovy tyče a nahrávku Petra Sobola krátce zpracoval, aby si připravil střelu pod horní tyč z bezprostřední blízkosti brány. V samém závěru třetiny hrál RT TORAX početní výhodu, kterou proměnil po znovu nabití pásma jedenáct vteřin před přestávkou Olaf Zachariasz kličkou na brankovišti. Olomoučtí chvíli předtím nevyužili přečíslení v oslabení.

Třetí dějství pokračovalo útočným silovým hokejem, tentokrát přesněji mířenými střelami. Domácí se do čtyřgólového vedení dostali zcela nevinně. Kohouti si totiž puk do brány srazili sami. Autorem byl rozhodčími označen Daniil Skorochod, který si připsal svůj druhý zápasový gól. A pak začalo být na ledě emočně negativně. Hosté chtěli s utkáním něco udělat a tak přidali na důrazu v osobních soubojích. Jenže v sestavě Poruby je několik ukrajinských hráčů s jinak nastavenou mentalitou a ti si nenechali nic líbit. Trestné minuty se tedy načítaly. V oslabení se do zakončení dostal Tomáš Hansel a i on se stal dvougólovým střelcem utkání.
V oslabení skórovala i Olomouc. David Pastrnek předvedl střelu zápěstím z bezprostřední blízkosti brány a Láryšovi poslal kotouč pod horní tyč. Jak se posléze ukázalo, byl to poslední gól zápasu. Dál se hrálo spíše, kdo koho lépe vyřadí ze hry a trestné lavice do konce základní hrací byly obsazeny. Tedy celých osm minut. Rozhodčí Konvička se s dorostenci nemazal a tři poslal rovnou do kabin. S třemi většími tresty se nasbíralo rovných 96 minut.
Poruba v utkání s hektickým závěrem vyhrála 4:1 a se začátkem soutěže může být spokojená. Olomouci do Ostravy nebude ráda jezdit, po Vítkovicích prohrála i v Porubě.