Poruba ztratila bod s Benátkami a ve vyřazovacích bojích bude chybět

28.02.2022, Pavlína Vítková

Porubští hokejisté sice díky hattricku Petra Stloukala otočili duel s Benátkami nad Jizerou z 1:3 na 5:4, jenže slavili až po prodloužení a přišli tedy o šanci porvat se ještě o vyřazovací boje. Naopak ve středu budou v posledním kole základní části v Kolíně bojovat o to, aby se vyhnuli play down, od nějž je dělí jediný bod.

CHANCE LIGA - 50.kolo po 28.2.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Benátky nad Jizerou
5:4p(1:3, 3:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Žovinec (Guman, Korkiakoski), 30. Voráček (Toman, Pořízek), 35. Stloukal, 39. Stloukal (Hrníčko, Korkiakoski), 63. Stloukal (Hrníčko) – 12. Křepelka (Wiencek, Cikhart), 13. Gajda (Špaček, Dušek), 15. Cikhart (Dušek), 46. Pabiška (Kunst, Zajíček). Rozhodčí: Skopal, Tvrdoň – Vašíček, Hranoš. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 637. Střely na branku: 42:26. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3, 4:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs (15. Slíž) – Szathmáry, Husa, Voráček, Hajný, Kanko, Žovinec – Hrníčko, Réway, Stloukal – Jenyš, Vachovec, Gřeš – Bitten, Korkiakoski, Guman – Pořízek, Toman, Špaček.
HC Benátky nad Jizerou: Vopravil – Kolmann, Dvořák, Kunst, Hladík, Patzelt, Hampl – Gajda, Dušek, Špaček – Dlouhý, Jansa, Wiencek – Zajíček, Pabiška, Vomáčka – Křepelka, Cikhart.

Úvod zápasu vyšel lépe domácím. V páté minutě se totiž prosadil Dušan Žovinec a otevřel skóre veledůležité bitvy. Mezi dvanáctou a patnáctou minutou však ožili hostující mladíci a to pro Porubu znamenalo nepříjemné vystřízlivění. Nejprve se trefil Jan Křepelka, následoval gól Petra Gajdy a po chvilce i Jana Cikharta. Ervins Muštukovs proto opustil porubskou bránu a na jeho místo putoval devatenáctiletý Marek Slíž. Při odchodu do kabin měl tak RT TORAX o čem přemýšlet.

Prostřední část už Ostravanům vyšla o poznání lépe. Ve třicáté minutě se o snížení postaral Tomáš Voráček a vrátil na domácí střídačku potřebnou dávku naděje. Poté navíc začal úřadovat Petr Stloukal. Nejprve využil hrubé chyby benátecké defenzivy a srovnal na 3:3. A jen o pár okamžiků později zužitkoval i přesilovou hru a zajistil porubské vedení. Po druhé periodě tedy platilo skóre 4:3.

Do třetí třetiny nicméně naskočili lépe hosté. V čase 45:23 se ke kotouči dostal zkušený Lukáš Pabiška a srovnal na 4:4. Poruba v následujících okamžicích působila poměrně opařeným dojmem a příliš gólových šancí si nevytvářela. V závěru měl velkou příležitost Tomáš Guman, puk však v bráně neskončil. Utkání tak muselo jít do prodloužení.

V tom se už po minutě radovali hosté. Jejich branka ale nebyla uznána z důvodu postavení útočícího hráče v brankovišti. Pak se ovšem na druhé straně kluziště objevil Petr Stloukal a přidal svou třetí branku! Poruba tedy bere alespoň dva body.

Ty ji ale nestačily k uchování naděje na play off, ve kterém letos bude chybět. Naopak se ve středu v Kolíně ještě bude rvát o jistotu záchrany. Aktuálně je dvanáctá a Černého Petra drží Ústí nad Labem s Šumperkem, RT TORAX má ale k dobru jen bod.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): V naší hře bylo vidět hodně elánu a snahy, ale propadali jsme v defenzivních věcech a dostali jsme zbytečné góly. Za stavu 0:0 jsme mohli dát branky a odskočit, bohužel ale soupeř odskočil nám. V druhé třetině se nám náskok Benátek podařil stáhnout a v třetí části jsme během vedení nedokázali vstřelit gól jistoty. Naopak soupeř vyrovnal a už jsme nebyli schopni přidat další gól. Nakonec jsme výhru urvali až v prodloužení.

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Bylo to utkání, ve kterém šlo soupeři o hodně, my ale byli herně lepším týmem. Zasloužili jsme si vyhrát, ale to, co se stalo v prodloužení, snad ani nechci komentovat. Křivda nebo zářez? Brečíme? Ne. Je to jen ukázka reality. Jen si kladu otázku, jestli je tohle vůbec možné, že se to děje. Bude to někdo řešit, trestat, nebo se to přehlédne?