Smolný start semifinále. Poruba dvakrát vedla, výhru však bere Kladno

02.04.2021, Pavlína Vítková

Historicky první porubské semifinále playoff Chance ligy nabídlo dramatický souboj. Poruba si na kladenském ledě dvakrát vybojovala vedení, nakonec si však výhru připsali domácí. Ve třetí třetině se totiž trefili Filip, Račuk a Melka a zvrátili zápas ve prospěch Kladna. RT TORAX tak prohrál poprvé po deseti utkáních.

CHANCE LIGA - SF1 pá 2.4.18:00
Rytíři Kladno
HC RT TORAX Poruba 2011
5:3(0:1, 2:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 32. Machala (Plekanec), 37. Frye, 50. Filip (Marosz, Račuk), 53. Račuk, 58. Melka – 18. Hudeček (Teper, Kozák), 32. Korkiakoski (Jáchym, Stloukal), 59. Toman (Szathmáry). Rozhodčí: Čech, Jaroš – Otáhal, Komínek. Vyloučení: 3:3, navíc Hlava (KLA) TH. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 5:2, 5:3.
Rytíři Kladno: Košarišťan – Frye, Mikliš, Snuggerud, Sorokin, Suchánek, Zacharčuk – Machala, Plekanec, Jágr – Filip, Marosz, Račuk – Hlava, Pitule, Melka – Guman, Machač, Kubík.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Teper, Žovinec, Urbanec, Voráček, Kozák, Szathmáry, Slavík – Hotěk, Hudeček, Kanko – Sikora, Raška, Pořízek – Špaček, Toman, Endál – Korkiakoski, Jáchym, Stloukal.

V prvních minutách utkání se Kladno hnalo do útoku. Největší šanci měl na holi Pitule, ale nezamířil přesně. Porubané se následně museli vypořádat se hrou v oslabení, a to hned třikrát. Postupně totiž na trestnou lavici putovali Lukáš Endál, Dušan Žovinec a Jan Hudeček. Ostravská defenziva však odváděla dobrou práci a domácí tým nedokázal nic zajímavého vymyslet. V 16. minutě se pak přesilové hry dočkal i RT TORAX, a to když rozhodčí potrestali exporubského Tomáše Gumana. A hostující borci svou výhodu zužitkovali. V čase 17:35 Jakub Teper našel volného Jana Hudečka a Košarišťan už jen mohl lovit kotouč z brány. Poruba šla do vedení 1:0.

I druhou periodu značně ovlivnila vyloučení. Především tedy trest Nicolase Hlavy, po kterém Porubu čekala sedm minut dlouhá výhoda. Rytíři však hostující celek dokázali překvapit. Tomáš Plekanec se totiž při vlastním oslabení šikovně dostal k puku a Ondřej Machala po jeho přihrávce srovnal na 1:1. Tento stav však na světelné tabuli nevydržel ani minutu. Markus Korkiakoski na opačné straně ledové plochy zakončil do úplně odkryté sítě a vrátil vedení na porubskou stranu. V sedmatřicáté minutě však hráči RT TORAXu špatně rozehráli a nabídli Kladnu srovnání. A k tomu opravdu došlo. Domácím hrdinou se stal Zach Frye. Před koncem třetiny se ještě do slibné akce dostal Marek Špaček, jeho nájezd byl však neúspěšný.

V úvodu třetí třetiny měl gólovou příležitost Marek Sikora, kotouč však netrefil ideálně. Za domácí se chtěl opět ukázat Machala, nicméně ani on svou akci nedotáhl do konce. V čase 49:17 už ale Kladno mohlo slavit. Matyáš Filip zpracoval Račukovu nahrávku a poprvé v utkání poslal svůj tým do vedení. O chvíli později navíc následoval čtvrtý kladenský gól. Tentokrát z hole Marka Račuka. Korkiakoski se pokoušel o snížení, jeho akce však byla zlikvidována. RT TORAX si poté zahrál i bez brankáře, to už ale nepomohlo. Do opuštěné klece se navíc trefil Antonín Melka a zvýšil na 5:2. Porubě se jěště v závěru přeci jen povedlo vstřelit gól. V čase 58:45 skóroval Radim Toman a korigoval na konečný výsledek 5:3. To už nicméně k obratu nestačilo. Stav série 1:0.

Ohlasy k utkání

David Čermák (Rytíři Kladno): Na začátku utkání jsme měli tři čtyři dobrá střídání, ve kterých jsme měli šance. Pak nám paradoxně ublížily přesilovky, které jsme hráli a sehráli velmi špatně. Několikrát nám tam dokonce ujeli do přečíslení hráči Poruby. Od té doby jsme nehráli dobře. Ve druhé třetině rozhodl okamžik, kdy Nick Hlava dostal trest ve hře a ještě dvojku za dva fauly. Tohle rozhodnutí nás nakoplo a zápas jsme tam otočili. Už jsme koukali na video a soupeř přifilmoval oba dva zákroky. Tam nám to hokejový bůh vrátil.

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba 2011): V první třetině jsme nehráli dobře a byli jsme bez pohybu. Nevím, jestli to bylo autobusem, i když jsme přijeli včas. Chyběl mi tam pohyb, jaký jsme měli v minulých utkáních. Víme, že máme slabinu v přesilových hrách. Hráli jsme devět minut v přesilovce, ale hráli jsme to chaoticky a vestoje. Na konečný výsledek měly přesilové hry vliv.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011