Poruba je krok od semifinále! Nájezdové drama s Přerovem rozhodl Korkiakoski

23.03.2021, David Kubatík

Čtvrtfinálová série Chance ligy mezi Přerovem a Porubou se přesunula do RT TORAX ARENY, kde se domácí Ostravané snažili připsat si již třetí vítězství a přiblížit se tak postupu dál. Hra byla dlouho velice vyrovnaná, a když už šel někdo do vedení, jeho soupeř se vždy vytasil s pohotovou gólovou odpovědí. Zápas tak nakonec dospěl až do samostatných nájezdů. Ty nakonec až v šesté sérii rozhodl finský sniper Markus Korkiakoski a zajistil Porubě luxusní porci mečbolů.

CHANCE LIGA - ČF3 út 23.3.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
3:2sn(0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Kanko (Hudeček, Žovinec), 47. Žovinec (Korkiakoski, Stloukal), rozhodující nájezd Korkiakoski - 29. Štefka (Dluhoš, Goiš), 46. Süss (Doležal, Hejcman). Rozhodčí: Dědek, Barek – Bartek, Hranoš. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 37:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Teper, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Voráček, Urbanec – Hotěk, Hudeček, Kanko – Stloukal, Raška, Sikora – Špaček, Toman, Endál – Korkiakoski, Jáchym, Pořízek.
HC ZUBR Přerov: Postava – Forman, Dluhoš, Suhrada, Zbořil, Kubeš, Krisl – Doležal, Hejcman, Číp – Svoboda, Dvořák, Süss – Sebera, Pšurný, Dostálek – Štefka, Goiš, Macuh.

Oba celky vstoupily do zápasu spíše opatrně s cílem neudělat nějakou zbytečnou chybu a neinkasovat jako první. Několik střel jsme sice na obou stranách zaregistrovali, avšak stupeň jejich nebezpečnosti pro čisté konto jednoho či druhého gólmana byl minimální. Hostům pak pět minut před první sirénou nepomohla ani přesilovka po vyloučení Stloukala, ve které skutečně nic moc světoborného vymyslet nedokázali. Po této rozehřívačce tak oba týmy odešly do kabin za bezbrankového stavu.

Hokej podobný tomu z první třetiny se hrál až do konce dvacáté sedmé minuty. Potom totiž z poměrně velkého úhlu vypálil Petr Kanko, Postavovi puk vypadl a došoural se do klece. Hosté navíc cítili křivdu, jelikož puk do sítě zaplachtil přesně ve chvíli, kdy rozhodčí už foukal do píšťalky. Zubři šli tedy do dalších akcí velice namotivovaně, což jim už za minutu a půl přineslo vyrovnání. Po Formanově dělovce a Foltánově zákroku se před odkrytou brankou nejrychleji zorientoval Jan Štefka - 1:1. Chvíli na to ve své velké šanci selhal Süs, a tak se hra začala znovu pozvolna vyrovnávat. V závěru druhé dvacetiminutovky pak hosté ještě nevyužili svou druhou přesilovku, a tak byl v RT TORAX ARENĚ před třetí třetinou stav 1:1. Po siréně pak ještě Toman srazil na led hostujícího Macuha, čímž způsobil, že Zubři začali třetí část v početní výhodě.

Hned v úvodu třetí části uchránil nerozhodný stav Foltán, který pochytal hned několik nepříjemných zubřích dorážek. Hosté tak v tomto střetnutí nevyužili ani svou třetí přesilovou hru. To je ale nemuselo mrzet moc dlouho. Už ve čtyřicáté šesté minutě se totiž prokličkoval až před Foltána Jan Süss a svou poslední kličku použil i proti porubskému gólmanovi - úspěšně. Netrvalo to ale ani minutu a stav byl znovu nerozhodný. Korkiakoski našel geniální přihrávkou Dušana Žovince, který na nic nečekal a bez rozpaků pálil do lehce odkryté branky – 2:2. Osm a půl minuty před koncem pak mohl strhnout vedení na stranu Ostravanů Kozák, který však napálil pouze Postavovu pravou tyč. Poslední minuty tak utekly a zápas zamířil podruhé v této sérii do prodloužení.

Po necelé minutě nastaveného času se nechal poměrně zbytečně vyloučit hostující Dvořák za vyhození puku mimo kluziště, čehož ale domácí hráči i přes několik dobrých pokusů nevyužili. Do hry obou týmů se pak znovu vrátila opatrnost ze začátku utkání. V osmé minutě prodloužení porubská lavička sáhla po několika zakázaných uvolněních zcela logicky k oddechovému času. A tak minuty ubíhaly a zápas pomalu spěl k nájezdům. A to se nakonec i stalo. Nezabránil tomu ani Špaček, který v posledních vteřinách pálil z velice dobrého místa. Bohužel pro něj ale stál přerovský gólman tam, kde měl.

V dovednostní soutěži se dlouho nemohla žádná ze stran prosadit. Podařilo se to až ve čtvrté sérii Šimonu Szathmárymu, jehož pokus sice Postava vyrazil, puk ale nakonec velice kuriózně do branky doklouzal. Hned na to se podařilo vyrovnat Lukáši Formanovi a v páté sérii gól nepadl. Do šesté série se nejdříve za hosty rozjel znovu Forman a nedal. Tíha okamžiku tak nakonec dopadla na ramena Markuse Korkiakoskiho, který se s ní ale popral více než náramně a propálil přerovského gólmana střelou mezi betony.

Poruba tak má zásluhou finského snipera luxusní náskok 3:0 a už zítra se pokusí o ukončení série a postup do semifinále. Zápas v RT TORAX ARENĚ začne zítra znovu od 17:30.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo to velmi těžké utkání, hlavně po psychické stránce. Připraveni jsme sice byli dobře, ale puky nám odskakovaly a nebylo to moc z naší strany ideální. Kluci svou činnost plnili, jenže jsme měli zápas blbec a skoro nic se nám nedařilo. Skvělé bylo, že jsme ubránili všechna oslabení a každý hráč odvedl maximum. Zregenerujeme, zaledujeme, kyselina mléčná půjde pryč a ve středu jdeme na další zápas.

Vladimír Kočara (HC ZUBR Přerov): Škoda, mohli jsme se vrátit do série. Myslím, že jsme si to zasloužili. Takový je hokej. Kluci odvedli výbornou práci, ale bohužel jsme udělali zase nějaké chyby, za které jsme byli potrestaní. Rozhodlo, že jsme po brance na 2:1 rychle inkasovali, a po naší hrubé chybě. Ale tým má morální sílu a věří si. Nachystáme se tak, abychom sérii vrátili do Přerova. Věřím, že se štěstí otočí na naši stranu a série bude ještě dlouhá.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011