Poruba zahájila čtvrtfinále výhrou! V prodloužení rozhodl Jáchym

19.03.2021, Pavlína Vítková

Poruba zahájila čtvrtfinálové boje na ledě Přerova. A od úvodních minut bylo jasné, že půjde o emotivní a dramatické klání. O vítězství se nakonec muselo rozhodnout až v prodloužení. Autorem vítězného gólu se stal Tomáš Jáchym.

CHANCE LIGA - ČF1 pá 19.3.17:00
HC ZUBR Přerov
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3p(1:0, 1:1, 0:1 - 0:1 )
Branky a nahrávky: 16. Hejcman (Svoboda, Zbořil), 36. Süss (Zbořil) – 25. Stloukal (Jáchym, Korkiakoski), 59. Žovinec (Hotěk, Teper), 73. Jáchym (Urbanec, Voráček). Rozhodčí: Bejček, Dědek – Beneš, Novák. Vyloučení: 5:6, navíc Stloukal TH. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Hráno bez diváků. Střely na branku: 41:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.
HC ZUBR Přerov: Petrásek – Forman, Dluhoš, Mlčák, Zbořil, Kubeš, Krisl, Suhrada – Doležal, Pšurný, Dostálek – Svoboda, Hejcman, Číp – Svoboda, Dvořák, Süss – Goiš, Indrák, Štefka.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Teper, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Voráček, Urbanec – Sikora, Hudeček, Pořízek – Korkiakoski, Jáchym, Stloukal – Špaček, Toman, Endál – Hotěk, Raška, Kanko.

Hned úvodní perioda čtvrtfinálových bojů nabídla několik pikantních momentů. První zajímavou akci zápasu si připravili Jakub Svoboda a Radek Číp, kotouč ale v porubské bráně neskončil. Za RT TORAX to zkusili Marek Špaček a Markus Korkiakoski, ani jejich pokusy nicméně nedoputovaly do místa určení. V osmé minutě se následně projevily emoce a došlo k větší rozmíšce. Špaček a Indrák tak zamířili na trestnou lavici a hrálo se čtyři na čtyři. Ani tato situace však gól nepřinesla. K vidění ale byla tvrdá hra, která se přesouvala po celé délce ledové plochy. V čase 15:48 nakonec kotouč přeci jen do sítě zapadl. A lovit jej musel Ervins Muštukovs. Darek Hejcman totiž při domácí přesilovce vypálil z mezikruží a zařídil vedení domácích.

Také druhá třetina začala lépe pro Zubry. Naskočili na led aktivně a zdálo se, že brzy navýší svůj náskok. V pětadvacáté minutě se ale dostal k puku Tomáš Jáchym, jehož ránu do branky dotlačil Petr Stloukal. Poté došlo k další šarvátce, tentokrát si dvouminutový trest vykoledovali Dvořák s Žovincem. Po jejich návratu se domácí celek postupně začal usazovat v útočném pásmu a Muštukovs musel vytasit pár náročných zákroků. Dalšímu přerovskému gólu však stejně nezabránil. V čase 35:16 Zubři zužitkovali další početní výhodu. Jan Süss protlačil puk do brány a vrátil radost na střídačku svého týmu.

Koncovka odstartovala poměrně nervózně, celky se přetahovaly o každý puk. V šestačtyřicáté minutě se ale Tomáš Jáchym provinil sekáním a Poruba si musela protrpět další oslabení. Po jeho skončení se Ostravané drali do ofenzivy. Skvělou šanci k vyrovnání měl Jan Hudeček, nezamířil však mezi tyče. Petr Stloukal byl pak navíc potrestán za úder do oblasti hlavy a krku, vzhledem k ubíhajícímu času to tedy s porubskými nadějemi nevypadalo zrovna dobře. Jenže RT TORAX překvapil! V čase 58:37 Dušan Žovinec nahodil kotouč od modré a pak už jen sledoval, jak letí až do vytouženého cíle. Zápas tak musel jít do prodloužení.

Poruba stále hrála v oslabení. Domácí ale nic kloudného nevymysleli. Jediným přerovským „kouskem“ tak bylo zakázané uvolnění, kterého se dopustili hned několikrát. Po uplynutí trestu a srovnání sil měl RT TORAX herní převahu. Naopak Zubři se zdáli být naprosto bezradní. Jako bonus jim bylo posléze odpískáno příliš mnoho hráčů na ledě. Následná přesilovka ale ještě gól neznamenala. V čase 72:03 se však nakonec prosadil Tomáš Jáchym a zařídil Porubě první čtvrtfinálovou výhru! Stav série: 0:1.

Ohlasy k utkání

Vladimír Kočara (HC ZUBR Přerov): Bylo to pro nás smolné. Zápas jsme odehráli velice dobře, plnili jsme si, co jsme měli. Ve druhé třetině jsme mohli dát více gólů. Paradoxně nám v závěru ublížilo soupeřovo vyloučení na pět minut. Udělali jsme drobnou chybu, za kterou jsme byli potrestaní. Bohužel se to s námi táhlo i v prodloužení. Nechci hodnotit jiné věci, ale také tam to bylo lehce ovlivněné. Jdeme dál. Je to jedno utkání. I kdybychom ho vyhráli, série by neskončila. Musíme dát hlavy nahoru a soustředit se na sobotní zápas.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba 2011): Byl to vyrovnaný zápas. Mohl pro nás skončit daleko hůř, ve druhé třetině jsme nehráli vůbec dobře. Měli jsme velké mezery a soupeř nás přehrával. Ve třetí části jsme stáhli hru na tři pětky a postupně začali přebírat iniciativu. Když jsme dostali pětiminutový trest, začala mě s Karlem Suchánkem trochu lechtat záda. Říkal jsem si, že bude těžké srovnat. Ale věděli jsme, že máme velmi dobrého brankáře a potřebujeme clonu před soupeřovým gólmanem. Clonit na masce a posílat cílené střely mimo clonícího hráče. Jsem rád, že si kluci tyto rady vzali k srdci a tvoří mezi sebou spoustu kreativních řešení. Prodloužení bylo dílem naší psychické výhody. S každým mužstvem zamává, když dostane chvíli před koncem gól ve vlastní přesilovce. Měli jsme sérii šancí po vhazování. Za výhru jsme rádi, ale jeden triumf nic neznamená. Sobotní zápas čekám ještě těžší. Musíme se na něj dobře připravit – psychicky a hlavně v nastavení systému. Některé díry a okénka by se nám příště nemusely vyplatit.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011