Slezské derby nabídlo 11 gólů, Poruba před pauzou předvedla parádní obrat

06.02.2021, David Kubatík

V rámci 27. kola Chance ligy se Poruba postavila na svém ledě regionálnímu rivalovi z Havířova. A bylo to opravdu derby se vším všudy. Hosté šli rychle do dvougólového vedení, které si udržovali až do poslední minuty druhé části. Potom se ovšem Ostravanům podařil skvělý obrat, po kterém si připsali do tabulky důležité tři body. Za RT TORAX se postupně trefili Radek Pořízek, Adam Raška, Patrik Urbanec, Jiří Brodek, Lukáš Endál a Jakub Teper, který drama rozhodl gólem na 6:5.

CHANCE LIGA - 27.kolo so 6.2.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
6:5(1:3, 2:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 16. Pořízek, 28. Raška (Endál), 40. Urbanec (Stloukal, Korkiakoski), 42. Brodek (Szathmáry), 49. Endál (Urbanec, Slavík), 53. Teper (Hudeček, Pořízek) - 4. Prokeš (Szturc, Kachyňa), 16. Adamský (Szturc, Prokeš), 19. Procházka (Maruna, Mrva), 31. Prokeš (Rašner, Szturc), 45. Mrva (Maruna, Chroboček). Rozhodčí: Cabák, Koziol – Bartek, Gančarčík. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 31:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5, 6:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs (21. Foltán) – Teper, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Urbanec, Slavík, T. Voráček – Sikora, Hudeček, Endál – Raška, Korkiakoski, Stloukal – Špaček, Žolobov, Pořízek – Hotěk, Toman, Brodek.
AZ Heimstaden Havířov: Stezka – Rašner, Chroboček, Bořuta, Kachyňa, R. Havel, Kočí – Adamský, Prokeš, R. Szturc – Doktor, F. Seman, O. Procházka – Rudovský, Maruna, Mrva – Kořenek, Cihlář, Vašenka.

Úvodní třetina Porubanům nevyšla. Už po necelých čtyřech minutách projel nikým neatakovaný Radek Prokeš až do pásma a střelou zpoza pravého kruhu otevřel skóre utkání. Herní převaha AZetu pokračovala i nadále, což hostům brzy přineslo zasloužené ovoce. V šestnácté minutě se ocitl sám před odkrytou Muštukovsovou brankou Martin Adamský a nabízenou šancí nepohrdl – 0:2. Potom Ostravané na chvíli zapnuli a už za devatenáct vteřin stav snížili. Radek Pořízek se v předbrankovém prostoru nádherně uvolnil a ranou zblízka nedal Stezkovi šanci. Namísto snahy o vyrovnání však přišel třetí zásah Havířova. Dvě minuty před koncem vypálil na Muštukovse Ondřej Procházka, kterého naprosto trestuhodně nechali obránci si puk dojet, udělat kličku a skórovat. Na první pauzu tak oba týmy odjely za zaslouženého dvoubrankového vedení Havířova.

O přestávce sáhla porubská lavička k výměně brankářů, a tak se do hry dostal Frederik Foltán. Ve hře potom byli znovu viditelně aktivnější hosté z Havířova, kteří si tak udržovali své dvougólové vedení. A to až do dvacáté osmé minuty. Potom se totiž na branku rozjel Endál, kterému jeho nahrávku ztečoval obránce Bořuta do zrovna přesouvajícího se Stezky. Za záda zmateného gólmana pak puk i s trochou štěstí dotlačil Adam Raška. Netrvalo to ale dlouho a hosté díky využité přesilovce znovu vedli o dva góly. Z kruhu Foltána propálil a svůj druhý gól v utkání přidal Radek Prokeš. Když už to potom vypadalo, že tímto výsledkem druhá část i skončí, napřáhl na levém kruhu Patrik Urbanec a z první napnul síť za Stezkovými zády. Před třetí třetinou tak bylo stále všechno otevřené.

Třetí část začala pro Porubské skvěle. Už po necelých dvou minutách vypálil z levého kruhu Jiří Brodek a poprvé v zápase srovnal. Vyrovnaný stav ale vydržel jenom dvě minuty. Po střele Jakuba Mrvy z pravého kruhu šli totiž znovu do vedení hosté. To si však Porubští nenechali líbit a na začátku devětačtyřicáté minuty znovu srovnali. Tentokrát zásluhou Lukáše Endála, který svůj „samostatný nájezd“ i s trochou štěstí tváří v tvář Stezkovi proměnil. A potom přišel konec minuty třiapadesáté a první domácí vedení. O to se zasloužil svou ranou od modré Jakub Teper. Poslední minuty přinesly ještě množství zajímavých šancí na obou stranách, které už ale v další vstřelené branky nepramenily. Porubští si tak z tohoto bláznivého utkání odnášejí tři body, které mohou v konečném účtování znamenat velmi hodně.

Nyní Chance Ligu čeká reprezentační pauza. Navázat na vítězství tak budou moci Ostravané až ve středu 17. února, kdy se od 18:00 postaví na litoměřickém ledě domácímu Stadionu, který v těchto chvílích okupuje osmou příčku.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Začátek byl z naší strany ospalý a soupeř byl jednoznačně lepší a koledovali jsme si o velice špatný výsledek. Ale od druhé třetiny byly v naší hře náznaky něčeho lepšího a díky tomu, že jsme věřili, tak jsme byli schopni utkání otočit. Na závěr si moc ceníme toho, že jsme dokázali zápas vyhrát a získat tak tři body před pauzou.

Jiří Režnar (AZ Heimstaden Havířov): Když pětkrát tým vede a nakonec prohraje 6:5, tak je to špatně. Mohli jsme navýšit na 4:1 a zápas dohrát ve valčíkovém tempu, ale bohužel některé věci, které jsme dokázali vyrobit pro soupeře, nás srazily. Je třeba podat kvalitní výkon a ten je založen na individuální činnosti, a to nám nevychází, proto je tato sezóna pro nás taková špatná. Domácím dodala impuls výměna brankařů a místo toho, abychom hned po změně v porubské bráně vsítili gól, tak jsme ho nechali rozchytat a potom to bylo už těžké.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011