Nečekaný zvrat. Sokolov otočil utkání a přerušil porubskou sérii

16.01.2021, Pavlína Vítková

Ve 21. kole Chance ligy přivítala Poruba na domácím ledě Baník Sokolov. A i když šli domácí rychle do vedení, zápas to byl nad očekávání dramatický. Sokolovští překvapivě dokázali otočit nepříznivý stav a po výsledku 4:5 v prodloužení přerušili porubskou sérii.

CHANCE LIGA - 21.kolo so 16.1.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Baník Sokolov
4:5p(2:0, 2:1, 0:3 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Korkiakoski (Jáchym, Szathmáry), 18. Endál (Hudeček, Sikora), 22. Endál (Hudeček, Sikora), 38. Kanko (Szathmáry, Dundáček) – 30. Pohl (Kverka, Klejna), 47. Vracovský (Kadeřávek, Osmík), 59. Pohl (Kverka, Švec), 60. Osmík (Švec, Pohl), 61. Vracovský (Kverka, Pohl). Rozhodčí: Fiala, Cabák – Hanzlík, Dohnal. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 23:35. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Teper, Žovinec, Kozák, Szathmáry, Urbanec, Slavík, Dundáček – Pořízek, Hudeček, Sikora – Stloukal, Jáchym, Korkiakoski – Klíma, Raška, Endál – Kanko, Žolobov, Hotěk.
HC Baník Sokolov: Cichoň – Pohl, Poizl, Klejna, Kadeřávek, Kulhánek, Rulík, Tureček – Vracovský, Kverka, Osmík – Křemen, Vildumetz, Kropáček – Švec, Rohan, Šik – Prymula, Hašek, Jiskra.

Hned v prvních minutách zápasu zamířili porubští hráči do útočného pásma. A snaha to nebyla marná. Po několika neúspěšných pokusech totiž v čase 6:53 vystřelil i Markus Korkiakoski a poslal domácí do vedení. Sokolov však neházel flintu do pomyslného žita, ofenziva hostů se chtěla ukázat. Muštukovs byl nicméně neomylný a držel čisté konto. Domácímu celku se navíc zhruba dvě minuty před koncem třetiny povedlo zvýšit náskok. Lukáš Endál se při přesilovce dobře zorientoval před sokolovskou klecí a protlačil kotouč až do sítě. Byla to pro něj desátá ligová branka v porubském dresu.

Také prostřední perioda začala lépe pro Ostravany, už po dvou minutách mohli slavit třetí gól. Znovu se totiž trefil Lukáš Endál. Hosté se však i přes nepříznivý průběh snažili aktivně tvořit hru a opakovaně prověřovali Muštukovsovu pozornost. V čase 29:11 se nakonec jejich počínání vyplatilo, Jan Pohl snížil na rozdíl dvou branek a vrátil na sokolovskou střídačku alespoň nějakou naději. V následné pasáži se puk přesunoval po celé ploše ledové plochy. RT TORAX ale další překvapení nepřipustil a po ráně Petra Kanka opět zvýšil skóre. Při odchodu do kabin svítil na světelných tabulích průběžný výsledek 4:1.

V koncovce už porubské tempo polevilo a hosté si díky tomu vypracovali několik slušných akcí. V sedmačtyřicáté minutě pak po střele Tomáše Vracovského dokonce snížili. Následoval oddechový čas domácích, při kterém se prázdnou halou rozléhal hlas nespokojeného trenéra Janečka. Oba týmy si ještě vyzkoušely přesilové hry. Asi minutu před koncem se opět prosadil Jan Pohl a zdramatizoval tím finiš utkání. K šoku domácích to navíc nebylo ze strany Sokolova všechno. Šest vteřin před koncem se trefil i Martin Osmík a srovnal na 4:4. V prodloužení pak hostujícímu celku stačilo pouhých devět sekund, během kterých Tomáš Vracovský zařídil nečekanou výhru Sokolova. RT TORAX tedy sedmé vítězství v řadě nepřidal.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Je to zasloužená prohra. V prvních pěti střídáních jsme hráli docela dobře v útoku i v obraně, jenže potom jsme začali propadat. Víceméně nám uškodilo, že jsme jezdili do přečíslení a dali z toho laciné branky. Sokolov chtěl víc dávat góly, hrabal až do konce a vyplatilo se mu to. My jsme dělali jednu chybu za druhou a zaslouženě ztratili dva body.

Tomáš Hamara (HC Baník Sokolov): Výhra se nerodila jednoduše, v prvních dvou částech jsme se nechali vylučovat a soupeř to potrestal. Musím však vyzdvihnout náš výkon, kluci bojovali a už ve druhé třetině si vytvořili nějaký souvislý tlak. V té závěrečné dřeli až do poslední chvíle, vyrovnali a ukázali, že jsme silný tým. Vnitřní síla je výborná, v týdnu jsme otočili už druhý zápas, což určitě není náhoda. Jsem rád, že jsme vydřeli dva body. Kluci zaslouží velké díky, smekám před nimi klobouk za nasazení.