Vítězný vstup do sezóny! Výhru Poruby zařídil Lukáš Endál, Kanko pečetil do prázdné

12.09.2020, David Kubatík

V sobotu 12. září rozehráli hokejisté klubu HC RT TORAX Poruba 2011 nový ročník Chance ligy. Soupeřem byli hráči Benátek nad Jizerou a zápas to byl velice zajímavý. Ostravané vedli po rychlém zásahu Sikory a za hosty brzy na to vyrovnal Hrabík. Svěřenci Františka Výborného si ale konstantně drželi herní převahu a ve třetí třetině dokázal překonat skvělého Žajdlíka Lukáš Endál. Vítězství pak v poslední vteřině pečetil trefou do prázdné branky Petr Kanko. Důležité tři body tak zůstaly doma.

CHANCE LIGA - 1.kolo so 12.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Benátky nad Jizerou
3:1(1:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Sikora (Teper), 46. Endál (Pastor, Urbanec), 60. Kanko (Jáchym) – 10. Hrabík (Rychlovský, Dlouhý). Rozhodčí: Čech, Vrba – Otáhal, Dohnal. Vyloučení: 4:6, navíc Hotěk (POR) 10 OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 628. Střely na branku: 28:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Teper, Žovinec, Voráček, Kozák, Urbanec, Slavík, Pastor – Sikora, Jáchym, Pořízek – Stloukal, Korkiakoski, Endál – Káňa, Hlinka, Kanko – Brodek, Hotěk, Toman.
HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Kunst, Aubrecht, Kovář, Bieniek, Kolmann, Krejčí – Dlouhý, Čederle, Najman – Rychlovský, Wiencek, Špaček – Jiruš, Pabiška, Cikhart – Hrabík, Šafařovský.

Porubští vlétli do zápasu doslova jako uragán a už po sedmadvaceti odehraných vteřinách rozjásali tribuny RT TORAX ARENY. Z pravého rohu nabil Teper Marku Sikorovi přesně na hůl a porubský útočník svou ranou málem propálil i síť Žajdlíkovy svatyně – 1:0. Tento raketový start bohužel domácí borce lehce uchlácholil a došlo z jejich strany k polevení. A přišel trest. V desáté minutě, čtyři vteřiny po konci porubského oslabení, přihrál Rychlovský Kryštofu Hrabíkovi a ten i s kouskem štěstí procpal puk za Muštukovsova záda – 1:1. Tato situace zapůsobila na Porubské jako takový budíček a znovu začali pomalu přebírat vůdčí roli na ledě. Do zaznění první sirény už si ale domácí fanoušci „GÓL“ nezakřičeli. A to ani v poslední minutě, kdy si Žajdlík musel připadat jako obránce hradu při nepřátelském dobývání.

Druhá část, na rozdíl od té první, žádný gól nepřinesla. A to i navzdory tomu, že si v ní domácí zahráli hned tři přesilové hry a připsali si v nich obrovské množství dobrých střeleckých pokusů. Naprostá většina z nich totiž ztroskotala na pevné zdi jménem Matěj Žajdlík. Gólman Benátek předváděl skvělé zákroky a jen díky tomuto muži zůstávalo na světelné tabuli skóre 1:1. Hosté naopak spoléhali na brejky. Nutno ale dodat, že porubská obrana fungovala dobře a nějaké větší problémy v Muštukovsově brankovišti nedopouštěla. Oba týmy se tak za nezměněného stavu odebraly do kabin k přípravě na třetí třetinu.

Herní převaha domácích pokračovala i v závěrečné části a brzy přinesla zasloužené ovoce. Po necelých šesti minutách přistrčil Pastor puk Lukáši Endálovi, který se nerozpakoval a ranou z levého kruhu odčaroval Žajdlíkovu kletbu. Porubští tedy podruhé v zápase vedli a úkol pro další minuty byl jasný – udržet to a zvítězit. To se málem nepodařilo ve dvaapadesáté minutě. Střela Kováře ale naštěstí pro Porubany skončila na pravé tyči. Čas rychle ubíhal a třetí siréna se blížila. Valdemar Jiruš proto nenechal nic náhodě a poslal svůj tým do šesti. Toho nakonec využil Petr Kanko a ranou přes celé kluziště zvýšil v poslední vteřině na konečných 3:1.

Druhé kolo zavede porubský tým do Ústí nad Labem, kde se domácím Lvům postaví už příští středu od 18:00.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že nám vyšel vstup do soutěže. Co se týče zápasu, tak to byly takové vlny, které udávaly převahu jednoho, nebo druhého týmu. Vítězství si moc vážíme, ale myslím, že je potřeba stále na hodně věcech pracovat. Už teď se musíme soustředit na následujícího soupeře a jet dál zápas od zápasu. Na závěr poděkování fanouškům v kotli, protože nám pomohli jak při obratu s Frýdkem, tak i v dnešních těžkých chvilkách.

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Mrzí nás, že jsme prohráli, protože dneska jsme ukázali parádní výkon a sahali jsem po třech bodech. Také nás mrzí neproměněné šance a nevyužití přesilových her. Za dnešní výkon se ale nemusíme vůbec stydět, měli jsem dvě malá zaváhání, které soupeř dokázal potrestat. Na konci se už od nás štěstí odklonilo a já už jenom gratuluji soupeři k výhře.