Tentokrát to nevyšlo. Litoměřická šestka Porubu oddálila od postupových pozic

22.02.2020, David Kubatík

Hráči týmu HC RT TORAX Poruba 2011 jeli k zápasu dvacátého třetího kola nástavbové části Chance Ligy do Litoměřic povzbuzení vysokým vítězstvím nad druhým Přerovem. Jejich cíl na severu Čech byl jasný – zvítězit a přiblížit se ještě více příčkám zajišťujícím play-off. To se jim ale bohužel vůbec nepodařilo. Od domácích Kališníků totiž inkasovali hned šestkrát a sami se prezentovali pouhými třemi vstřelenými brankami. Přesnými střelci v porubských barvách se stali Marek Sikora, Tomáš Jáchym a Dominik Rudl

CHANCE LIGA - 53.kolo so 22.2.17:00
HC Stadion Litoměřice
HC RT TORAX Poruba 2011
6:3(1:2, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Korkiakoski (Klejna, M. Beran), 22. Kangas (Jindra, Kukla), 29. Marcel (Jícha), 31. Kadlec (Klikorka, Půhoný), 46. Kadlec (Korkiakoski, M. Beran), 55. Jindra (Kangas, Marcel) – 12. Sikora (Gřeš, Rudl), 13. Jáchym (Špaček, Káňa), 60. Rudl (Jáchym). Rozhodčí: Valenta, Micka – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 929. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 6:2, 6:3.
HC Stadion Litoměřice: A. Beran – Marcel, Klejna, Jebavý, Klikorka, Strejček, Kukla – Voženílek, Korkiakoski, M. Beran – Půhoný, Jícha, Kadlec – Kropáček, Štohanzl, Kangas – Jindra, Morong, Sklenář.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Slavík, Husák, Rudl, Urbanec, Krejčí, Pastor, Dundáček – Sikora, Hudeček, Gřeš – Káňa, Jáchym, Špaček – Kanko, Zdeněk, Nejezchleb – Ollender, Toman, Ďurač.

I když zápas nezačal kdoví jak svižně, byli to domácí, kteří se poměrně rychle ujali vedení. Už po dvou minutách a dvaačtyřiceti vteřinách se totiž ke střele od modré dostal Klejna a letící puk těsně před Foltánem tečoval Markus Korkiakoski. Porubští potom ale dokázali ustát hru v oslabení a zanedlouho potom udeřit také. Ve dvanácté minutě se puku ve svém obraném pásmu ujal Marek Sikora, jako nůž máslem projel celou litoměřickou obranou a bombou z bezprostřední blízkosti nedal Beranovi šanci. A to nebylo z ostravské strany vše. Za minutu a čtvrt došlo ke skrumáži před domácí brankou, v níž se nejlépe zorientoval Tomáš Jáchym a poslal svůj tým nekompromisní dorážkou do vedení. Zbytek úvodní dvacetiminutovky si už hráči z Ostravy pohlídali, a tak mohli jít na přestávku s příjemným, a nutno říct že zaslouženým, jednobrankovým náskokem.

Prostřední část začala podobně jako ta úvodní, a to rychlým gólem domácích. Ten přišel již po minutě a šestnácti vteřinách. Kotouče se ujal Kristian Kangas, najel si do mezikruží a propálil vše, co mu stálo v cestě. A další gól v porubské síti na sebe nenechal moc dlouho čekat. Už po necelých sedmi minutách se po chybné rozehrávce porubské obrany dostal ke střele od modré čáry Patrik Marcel a počínal si podobně jako jeho kolega při druhém gólu – 3:2. A aby toho nebylo málo, již po dalších třech minutách bouřila Kalich Aréna počtvrté. Martin Kadlec se utrhl porubské obraně a tváří v tvář Foltánovi použil chytrý blafák. Porubští, zjevně otřesení vývojem, se už do konce druhé části na nic kloudného nezmohli. Před třetí periodou tak na světelných tabulích svítilo skóre v poměru 4:2 pro domácí Kališníky.

Tak jako předchozí dvě, i třetí třetina začala poměrně rychlým domácím gólem. O ten se postaral v čase 45:26 Martin Kadlec, který šikovně tečoval ránu Korkiakoskiho od modré čáry. A domácí rázem vedli 5:2 a obraz hry byl zcela v jejich rukou. Navíc se na porubské straně poměrně rychle navyšoval počet trestů. A tento vývoj nemohl vyústit v nic jiného, než v další puk za Foltánovými zády. Stalo se tak pět a půl minuty před koncem, když David Jindra projel s pukem přes celé kluziště a tvrdou ranou z jízdy nedal porubskému strážci klece ani tu nejmenší šanci. Porubská odpověď sice nakonec přišla, ale až pouhé čtyři vteřiny před konečnou sirénou. V mezikruží se napřáhl Dominik Rudl a golfákem div že nepropálil i samotnou síť Beranovy svatyně.

To už ale byl skutečně konec. Svěřenci Františka Výborného tak nenavázali na domácí demolici Přerova a nepřiblížili se k šestému místu zajišťujícímu přímý postup do bojů o postup. V současné době na něj ztrácí celých osm bodů.

Ohlasy k utkání

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): „My jsme rádi, je to pro nás důležité vítězství, jelikož bojujeme o šestku a chtěli jsme se tam dostat. V první třetině jsme byli hodně rozpačití, dělali jsme hodně chyb a neměli jsme ani dobrý pohyb. V druhé i třetí periodě jsme se výrazně zlepšili a v obou jsme byli lepším týmem a zasloužili jsme si vyhrát.“

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): „Byl to důležitý zápas a hrálo se o hodně. Kdybychom tu dokázali něco podat, mohlo to být i utkání o šestku, ale to se nám vzdálilo. Kluci bojovali, ale kvalita Litoměřic se hlavně ve druhé třetině projevila, kdy utekly o dva góly. Pochválil bych soupeře, ale i naše kluky.“