Premiérová výhra pod Výborným! Porubští porazili ve slezském derby Havířov

15.02.2020, Patrik Rošič

V rámci padesátého kola Chance Ligy zajížděla Poruba na led havířovské Gascontrol arény. V první třetině padla pouze jediná branka, o kterou se postarala Poruba a do druhé třetiny se šlo za stavu 0:1. V druhé části padly branky dvě. RT TORAXu vyšel úvod třetiny a už to bylo o dva góly. Naopak AZet zvládl závěr periody, a tak se šlo do třetí tercie se skórem 1:2. Ve třetí třetině sice Havířov vyrovnal, ale to už bylo z pohledu domácích vše. Poruba si vzala dalšími čtyřmi góly vedení zpět a porazila Havířov 2:6. Porubští si tak po dvou prohrách připsali cenné tři body, když ve slezském derby porazili Havířov.

CHANCE LIGA - 50.kolo so 15.2.17:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
2:6(0:1, 1:1, 1:4)
Branky a nahrávky: 40. Kotala (Procházka, Rašner), 46. Bambula – 9. Gřeš (Sikora, Slavík), 21. Hudeček (Sikora), 50. Guman (Toman, Špaček), 58. Kanko, 60. Hudeček (Sikora), 60. Zdeněk (Káňa, Husák). Rozhodčí: Cabák, Pilný – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:2. Diváci: 1317. Střely na branku: 36:23. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:6.
AZ Heimstaden Havířov: Stezka – Mrowiec, Rašner, Nepokoj, Malina, Chroboček, Kvasnička, Matai – Procházka, Němec, Kotala – Bambula, Seman, Bednář – Vrána, Baláž, Danielčák – Bernovský, Maruna, Fridrich
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Husák, Slavík, Urbanec, Rudl, Pastor, D. Krejčí – Gřeš, Hudeček, Sikora – Špaček, Jáchym, Guman – Káňa, Zdeněk, Kanko – Ďurač, Toman

Úvodní část byla herně vyrovnaná a oba dva celky si dokázaly vytvořit nějaké nebezpečné šance. Nejprve si Poruba zahrála v početní převaze, s kterou nenaložila, jak by bylo vhodné. Následně z levého kruhu pálil Marek Špaček, jehož střela orazítkovala pouze tyč. O pár minut později se už ale RT TORAX radoval. Tomáš Gřeš stál na správném místě a odražený kotouč dokázal doklepnout do prázdné brány. Po gólu se vylučovalo jak na straně Havířova, tak na straně Poruby. V téhle pasáži a následné části třetiny branka nepadla, a tak se šlo do kabin za stavu 0:1.

Začátek druhé třetiny vyšel jednoznačně lépe Porubským. Uběhlo pouze čtyřicet tři sekund, když odraženou střelu dokázal z dorážky dostat za záda Aleše Stezky Jan Hudeček. Přibližně v polovině třetiny šli Porubští do čtyř a Havířov si v přesilovce dokázal vytvořit pár nebezpečných šancí. Frederik Foltan byl ale proti a změnu ve skóre nepřipouštěl. Ve zbytku periody se musela Poruba bránit ještě dvakrát. První oslabení přežili bez úhony, ale to druhé už ne. Třicet čtyři sekund před druhou sirénou snížil stav utkání Jakub Kotala.

Do třetí části vkročil lépe Havířov. Sice byl vyloučen havířovský Malina za podražení, paradoxně ale dali gól právě domácí. Při vlastním oslabení se dostal do úniku Jan Bambula, který vyrovnal skóre zápasu. Porubští ale nenechali nic náhodě a vedení si vzali za malý moment zpět. Do černého přesně zamířil Tomáš Guman. AZet to v závěru zkoušel bez brankáře a nevyplatilo se. Čtvrtý gól Poruby přidal Petr Kanko. Havířov se nevzdával a zase odvolal gólmana. Ale ani na podruhé se power play neujala a další gól do prázdné zařídil Jan Hudeček. Už se zdálo, že další branka nepadne, jenže na ledě byl zrovna Jiří Zdeněk, který tak podtrhl výhru Poruby, když se trefil tři sekundy před závěrečnou sirénou.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Ten zápas se mi těžko hodnotí, my jsme od začátku zápasu tahali za kratší konec provazu. Poruba dnes na ledě do toho dala více srdíčka a více té agresivity. My jsme hráče upozorňovali, že hrajeme doma a musíme být důrazní a tlačit se do branky. Bohužel na ledě to byl pravý opak, Poruba měla větší hlad po vítězství a zaslouženě vyhrála.

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Dnes jsme viděli vyrovnané utkání. To, že to tam pak napadalo, nevypovídá nic o zápase. Za stavu 0:2 jsme měli velké šance, které jsme bohužel nevyužili. Za vyrovnání na 2:2 jsme si mohli sami, vlastním nedůrazem a neproměněnými přesilovými hrami. Musím říct, že Havířov měl také šance a viděli jsme naprosto vyrovnané utkání. Dnes se zadařilo i našemu gólmanovi. Vítězství si cením, protože je důležité pro sebevědomí našich hráčů do dalších zápasů.