Po dvanácti zápasech tříbodové vítězství! Poruba porazila Litoměřice

27.01.2020, Pavlína Vítková

V rámci 46. kola Chance ligy zavítali na ostravský led litoměřičtí kališníci. RT TORAX nastoupil do utkání poprvé pod vedením dočasné trenérské dvojice Marek Pavlačka & Adam Vrba. A impuls to byl patrně pozitivní. Poruba zvítězila poměrem 3:2.

CHANCE LIGA - 46.kolo po 27.1.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Stadion Litoměřice
3:2(0:0, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 34. Sikora (Gřeš, Husák), 36. Káňa (Hlinka), 38. Krejčí (Káňa, Kanko) – 21. Voženílek (Kadlec, Jícha), 55. Voženílek (Kadlec, Marcel). Rozhodčí: Doležal, Fiala – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 7:6, navíc Slavík (POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 612. Střely na branku: 24:36. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Slavík, Husák, Rudl, Urbanec, Krejčí, Dundáček, Pastor – Sikora, Hudeček, Gřeš – Guman, Jáchym, Maršoun – Kanko, Hlinka, Káňa – Ollender, Toman, Brodek.
HC Stadion Litoměřice: Škorpík – Marcel, Doudera, Jebavý, Baláž, Strejček, Bártek – Kadlec, Jícha, Voženílek – Beran, Helt, Korkiakoski – Havelka, Brabenec, Kangas – Sklenář, Kropáček.

Oba celky nastoupily do první periody ve speciálních dresech. Zapojily se tím do akce Legenda legendám a podpořily dobrou věc. Hráči Poruby však zápas nezačali dobře. Během prvních pěti minut hned dvakrát putovali na trestnou lavici. Nejprve se nedovoleným bráněním provinil Filip Dundáček. O chvíli později jej na trestné za stejný prohřešek vystřídal Patrik Urbanec. Defenzivní řady nicméně odvedly kvalitní práci a zabránily tak Litoměřicím ve vstřelení gólu. Při hře pět na pět se následně hra o poznání vyrovnala. V čase 13:42 své štěstí před kališnickou klecí zkoušel Jan Káňa. Jeden z litoměřických hráčů ho však podrazil a sudí tak nařídili trestné střílení. To ale ke smůle domácího celku nedoputovalo do sítě. Gólman Škorpík si střelu pohlídal a skóre se tudíž neměnilo. A stav zůstával totožný i při odchodu do šaten.

Do druhé periody už hráči vstoupili v klasických dresech. A návrat to byl úspěšnější pro Litoměřice. Hned v čase 20:36 totiž skóroval Daniel Voženílek a poslal tak hosty do vedení. Obdržená branka následně zahájila sérii porubských útočných akcí. Postupně se v šanci objevili Krejčí, Gřeš, Hlinka a Kanko. Vyrovnat se ale nikomu z nich nepovedlo. O srovnání stavu se postaral až Marek Sikora. Ve čtyřiatřicáté minutě si našel Gřešovu přihrávku a dopravil kotouč do odkryté poloviny brány. To ale ostravskému útoku nestačilo – pokračoval v tlaku. A to se vyplatilo. V čase 35:10 přidal druhý porubský gól Jan Káňa. A ani poté RT TORAX nepolevoval. Litoměřičtí se ještě nestihli vzpamatovat a prohrávali 1:3. Autorem branky byl Daniel Krejčí. Byla to přitom jeho první trefa za domácí tým. Rozjeté Porubě se tak skoro nechtělo z ledu. Před třetí třetinou držela solidní dvoubrankový náskok.

V poslední dvacetiminutovce se hra přelévala ze strany na stranu. Porubská obrana musela čelit dvěma kališnickým přesilovkám, se všemi akcemi si nicméně poradila. Nadějnou gólovou příležitost si následně vytvořil Petr Kanko. Jeho střela však zamířila nad. V čase 54:13 při hře čtyři na čtyři snížil na rozdíl jediného gólu Daniel Voženílek. To už ale kališníkům nestačilo. RT TORAX si po dvanácti zápasech připsal tříbodovou výhru.

Ohlasy k utkání

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba 2011): Neměli jsme dobrý vstup do zápasu a bylo vidět, že nás ty prohry nějak utápí. Ani Litoměřice nehrály podle představ, takže první třetina byla podle mě bez tempa. Ve druhé části jsme inkasovali jako první, což se nám v posledních zápasech hodně stávalo. Paradoxně nás gól soupeře nakopl a do konce třetiny jsme dokázali vývoj zápasu otočit. V poslední části jsme si hru hlídali a hráli dobře zezadu. Chtěl bych klukům poděkovat za bojovnost a také gólmanovi, který nás nesmírně podržel.

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Gratulujeme domácím k výhře za tři body. Podle mě byla hra docela vyrovnaná, jenže my máme problém s proměňováním šancí a poslední dobou dáváme jeden dva góly, na což se venku nedá vyhrávat.