Poruba v nastavbě poprvé padla. Nad její síly byla Slavia

26.12.2019, David Kubatík

Na druhý svátek vánoční hostili porubští hokejisté v rámci čtvrtého kola Chance ligy - části vítězů v RT TORAX ARENĚ pražskou Slavii. Jejich cíl byl v jasný, zvítězit a připsat si pátou výhru v řadě. Bohužel pro ně ale už téměř od začátku museli dotahovat. A to se jim nedařilo. Hosté byli lepší v koncovce a připsali si na své konto zasloužené vítězství v poměru 5:2. Góly Poruby vstřelili Tomáš Gřeš a Jan Hudeček.

CHANCE LIGA - 34.kolo čt 26.12.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Slavia Praha
2:5(1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 12. Gřeš (Sikora, Hudeček), 55. Hudeček (Gřeš, Sikora) – 4. Furch (Kuťák, Kubík), 21. Vrdlovec (Vlček), 36. Kuťák (Šmerha, Novák), 55. Šmerha (Kubík), 59. Kuťák (Novák). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 620. Střely na branku: 36:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Slavík, Husák, Krejčí, Urbanec, Rudl, Dundáček, Dluhoš – Kanko, Zdeněk, Káňa – Sikora, Hudeček, Gřeš – Špaček, Jáchym, Brodek – Ďurač, Hlinka, Ollender
HC Slavia Praha: Michajlov – Hořava, Ryzák, Duda, Novák, Hejda, Barák, Antoš – Doležal, Vrdlovec, Vlček – Šmerha, Kubík, Kuťák – Ondráček, Kubica, Furch – Brož, Kohút, Šteiner.

Vánoční zápas v RT TORAX ARENĚ začal velice rychle. Již v druhé minutě dostali domácí hráči možnost hry v početní převaze. Využít se ji jim však nepodařilo, a tak soupeř trestal. Urbancovo nahození zachytil Kubík, přihrál Kuťákovi a ten přesnou přihrávkou poslal do sóla přes polovinu kluziště Adama Furcha, který se nabízené šance nezalekl a zakončil přesně – 0:1. O vyrovnání se v deváté minutě pokusil střelou z levé strany Hudeček, Michajlov byl však proti. O tři minuty později už ale byli Porubští úspěšní. V čase 11:20 využil Sikora nepřesné rozehrávky Slavie a prověřil Michajlova tvrdou ranou. Ten puk vyrazil na hůl Tomáše Gřeše, který ho pohotově poslal do sítě – 1:1. Oba týmy si ještě do první sirény vyměnily role v početně nevyvážených situacích, k žádné další změně stavu to ale nevedlo. Ten tedy po první části zůstal nerozhodný v poměru 1:1.

I druhá část začala rychlým gólem. Už po jednačtyřiceti vteřinách se o střelu z otočky pokusil Vlček. Nastřelil ale jen jednoho z porubských beků. Po odrazu se ale puk dostal zpátky k němu a on poslal přesnou přihrávku Danielu Vrdlovcovi, který nezaváhal a tvrdou ranou poslal svůj tým do vedení. V minutě devětadvacáté odešel na trestnou lavici na 2+2 minuty Michal Hlinka a hosté měli možnost dvojnásobné přesilovky. Tu se jim sice využít nepodařilo, ale mrzet je to moc dlouho nemuselo. Přesně o tři minuty později přihrál Šmerha z pravého mantinelu před branku, kde si najel Filip Kuťák a ten dopravil puk za Foltánova záda potřetí. Do konce druhé části se pak už nic zajímavého nestalo, a tak se šlo do kabin za vedení Pražanů 1:3.

Třetí třetinu začali mnohem aktivněji Slávisté. Porubští se nemohli příliš dostat do hry, a když už se o něco pokusili, narazili na dobře fungující obranu Pražanů. První lepší příležitost měli domácí borci až ve čtyřicáté deváté minutě. Hrozící nebezpečí ale Michajlov zastavil svým pravým betonem. Chvíli na to Slávisté přežili bez větších komplikací vlastní oslabení a v padesáté páté minutě udeřili počtvrté. Kubík ve svém obranném pásmu vybojoval u mantinelu puk a poslal do samostatného úniku Tomáše Šmerhu. Ten se velikou šancí nenechal vyvést z míry a svůj „samostatný nájezd“ bez nějakého zaváhání proměnil. O jednačtyřicet vteřin později se prosadili i domácí. Gřeš z mezikruží vypálil a Jan Hudeček úspěšně dorazil. To ale bylo z porubské strany vše. Minutu a půl před koncem, při hře v šesti, se puku chopil Filip Kuťák a přes celé kluziště stanovil konečný stav zápasu na 2:5.

Příští zápas odehrají svěřenci Miloše Holaně a Marka Pavlačky 28. 12. od 17:00 na vsetínském Lapači.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Byl to nevydařený zápas. Do první třetiny jsme nastoupili výborně a myslím si, že jsme v ní měli jasně navrch. Měli jsme v ní také spoustu šancí, ale bohužel jsme je nedokázali přetavit v góly. Naopak jsme si nepohlídali hned první větší šanci soupeře a inkasovali jsme. I když jsme pak dokázali vyrovnat, ta jsme potom nebyli dostatečně důrazní na to, abychom si výsledek dokázali pojistit. Druhá a třetí třetina byly z naší strany katastrofální. S takovým výkonem jsme vůbec neměli šanci na úspěch. Nepomohli jsme si ani přesilovými hrami, které jsme také zahráli katastrofálně. Za stavu 1:3 jsme se ještě chtěli pokusit o nějaký tlak, ale za ty dnešní dvě třetiny jsme si to asi ani nezasloužili. Dnes jsem zklamaný jak z výsledku, tak i ze hry.

Miloš Říha ml. (HC Slavia Praha): První třetina byla vyrovnaná, soupeř měl na začátku tlak a nám potom pomohl vedoucí gól. Potom pro nás bylo také důležité, že nás podržel brankář. Od druhé třetiny jsme potom už byli lepším týmem. Hráli jsme disciplinovaně v obraně a domácím jsme hru narušovali už ve středním pásmu, někdy i dřív. Díky tomu jsme se nedostávali pod tlak a dostávali jsme se do brejkových situací. Některé z nich jsme využili a myslím i, že dnešní vítězství je zasloužené.