Havlík proměnil trestné střílení, body ale zůstaly na Lapači

29.09.2019, Gabriela Juříková

Na Lapači se každému soupeři těžko vyhrává a pocítili to v posledním zářijovém nedělním odpoledni i junioři HC RT TORAX Poruba. Po první třetině měli Valaši už náskok tří gólů a po přestávce ho vyšperkovali další trefou. Porubané snížili domácí vedení v sedmé minutě druhého dějství Janem Žídkem, ale k nastartování gólové revoluce to nevedlo. Málek chytal zodpovědně a navíc spoluhráči přidali ještě dva góly. Po druhé přestávce přibyly další dva puky v Pawlasově bráně, který ve 14. minutě mezi tyčemi vystřídal Lamberta. Tři minuty před koncem základní hrací doby se z trestného střílení trefil Tomáš Havlík. Vsetín bral tři body za výhru 8:2.

REDSTONE Extraliga juniorů - Východ - 6.kolo ne 29.9.13:00
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba
8:2(3:0, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Pospíšil (Vašenka, Vrána), 13. Vašenka (Pospíšil, Riedl), 14. Klímek (Hilšer, Vavřík), 24. Vavřík (Klímek, Hilšer), 30. Vavřík (Hilšer, Zeman), 34. Klímek (Hilšer), 48. Vašenka (Pospíšil, Frimel), 49. Ondračka (Klímek, Riedl) – 27. Žídek (Debnár), 57. Havlík (TS). Rozhodčí: Vaněk – Poláček, Blažek. Vyloučení: 4:1. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 131. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 8:1, 8:2.
VHK ROBE Vsetín: Málek (Tkadlec) – Holáň, Ondračka, Zeman, Riedl, Kunst – Hilšer, Pospíšil, Vašenka, Vrána, Jurek, Zemánek, Klímek, Novosad, Vavřík, Frimel.
HC RT TORAX Poruba: Lambert (14. Pawlas) – Mrozek, Havlík, Debnár, Zajíc, Pitucha, Macurák – Barčák Häring, Stodůlka, Benka-Rybár, Pavlík, Morávek, Brodek, Žídek, Rambousek.

Přestože byl hostující tým ve střelbě aktivnější, gólově se prosadili Valaši. Na konci druhé minuty se před Lambertem semlelo několik akcí, kterou ukončil střelou přes bránícího hráče mezi betony Tadeáš Pospíšil. Häring byl pak blízko vyrovnání, ale zazněla jen tyč Málkovy brány. A další porubské akce končily na gólmanově výstroji nebo byly puky odraženy mimo brankoviště. Vsetín šel do výrazného vedení dvěma góly během 78 vteřin. Jan Vašenka proměnil samostatný únik střelou nad pravý beton a kapitán Daniel Klimek v brejku dostižen porubskými obránci střílel z úhlu k druhé tyči a byl úspěšný. RT TORAX vyměnil maskované muže. Místo Lamberta šel do brankoviště Pawlas. Aktivita se hostům pak nedala upřít. Jen nenašli recept, jak Málka překvapit a tím překonat a snížit vsetínské vedení.

Do druhé části zápasu šli hosté v početní výhodě a svou aktivitu si přenesli i do hry pět na pět. Ale Málek měl svůj den a puky z hokejek Benka-Rybára, Barčáka či Stodůlky končily před brankovou čarou. Domácímu týmu tam ale končily. Klímkovu dělovku Pawlas zachytil mezi betony, ale při přesunu k pravé tyči mu kotouč vypadl, čehož si všiml Michael Vavřík a navýšil vsetínské vedení již na 4:0. Po neúspěchu Benka-Rybára snížil domácí vedení střelou z pravého kruhu Jan Žídek a útočná chuť hosty držela dál. Vsetínští se ale osvobodili vyhozením po mantinelu, což porubští obránci nepřečetli dobře a Valaši se tím dostali k dalšímu gólovému úspěchu. Michael Vavřík jemnou tečí dostal domácí zpět ke čtyřgólovému vedení. Když obral Morávka obral před brankovištěm o kotouč Kunst, dostali se domácí opět před Pawlase a akci ukončil pátým gólem Daniel Klímek. Upravit skóre mohl Rambousek, ale Málek i s těžkostmi puk udržel před sebou.

Porubě se aktivita nemohla upřít. Málek čelil útočení Morávka, Brodka a ostatních hráčů Poruby. Dobře fungovala i obrana, která mnoho střel i blokovala, proto se Porubští nemohli i přes střeleckou aktivitu prosadit gólově. A to i přes několik početních výhod. Pawlas si taky zachytal, ale na dorážku dobře postaveného Jana Vašenku nedosáhl. Hrála se 48. minuta. O minutu později se skóre měnilo ve prospěch Vsetína na 8:1, když Tom Ondračka si z obránců udělal tréninkové kužele a střelou k pravé tyči skóroval. Z trestného střílení na konci základní hrací doby pak upravil stav na konečných 8:2 Tomáš Havlík. Porubané odehráli skvělé utkání, jen měli proti sobě skvěle chytajícího gólmana Jakuba Málka a chvílemi i dobře postavenou obranu. Pozitivem je, že svěřenci trenérů Bahníka a Sršně byli disciplinovaní a soupeři věnovali jen jednu přesilovku.