Z ledu Vítkovic sebrány body potřetí, dorostenci zápas opět definitivně rozhodli ve třetí třetině

20.01.2019, Gabriela Juříková

Po těžkém domácím sobotním utkání s Frýdkem-Místkem, v kterém rozhodli Porubští o zisku tří bodů až ve třetím dějství, v nedělním odpolední rozehráli zápas s městským soupeřem Vítkovicemi. V dosavadních čtyřech vzájemných zápasech měli bilanci tří výher s tím, že vždy z ledu Vítkovic odváželi tři body. Gólem do šatny v první třetině nastartovali Porubané cestu za další výhrou, kterou Vítkovičtí hostům zkomplikovali na začátku druhé poloviny druhé třetiny a tříbrankové vedení TORAXu snížili na jedinou trefu. Ale Moravcovi svěřenci mají skvělé třetí třetiny a potvrdili to i v Multifunkční hale. Třemi góly si pojistili nejen výhru, ale i větší bodový rozdíl v tabulce, kde právě městský rival HC Vítkovice Ridera okupuje druhou pozici. Dvougólovým střelce díky svým důrazům v brankovišti byl Václav Boguaj, zápas se vydařil i Vojtěchu Bukovjanovi (1+3).

Regionální liga dorostu - 17.kolo ne 20.1.13:30
HC Vítkovice Ridera "B"
HC RT TORAX Poruba
2:6(0:1, 2:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 32. Juříček (Macho), 34. Juříček (Kubík) – 20. Sienkiewicz (Ślusarczyk), 29. Boguaj (Hlavatý), 30. Bukovjan, 41. Kríž (Bukovjan, Halata), 52. Boguaj (Bukovjan, Gelnar), 56. Kac. Macias. Rozhodčí: R. Janda – Cirkl, Veselý. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 57. Střely na branku: 20:31. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:6.
HC Vítkovice Ridera "B": Vítek (30. Hron) – Bialy, Kršík, Vřeský, Veřmiřovský, Kelnar, Kosina, Řepa – Holaník, Kubík, Juříček, Štiak, Macho, Skřipčák, Milata, Moravec, Koudelný, Mašek
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Kríž, Hlaváč, Gelnar, Borkovec, Kac. Macias, Tošenovjan, Elbl – Kr. Macias, Halata, Bukovjan – Ślusarczyk, Krčmarský, Sienkiewicz – Boguaj, Chovanec, Hlavatý

Hvězdy zápasu

Václav Boguaj (POR) (2+0)
Vojtěch Bukovjan (POR) (1+2)
Filip Juříček (VIB) (2+0)

Gól v poslední minutě třetiny

Hráči šli do utkání naplno a s pořádnou rychlostí. Akce střídala akci a nebylo nouze ani o osobní souboje jak na mantinelech, tak ve středu hřiště. Puk do branky ale ne a ne dostat. Porubané nevyužili jedinou početní výhodu, která se v prvních dvaceti minutách odehrála. Už se zdálo, že se do kabin půjde za stavu 0:0, když při oznamování poslední minuty střílel Ślusarczyk a za Patrika Vítka kotouč doklepl Filip Sienkiewicz. Zvrátit stav mohl čtvrt minuty před úplným koncem první třetiny Adam Veřmiřovský. Od modré pálil ale volným prostorem, takže Marek Slíž neměl sebemenší problém kotouč chytit.

Vítkovice proměnily přesilovku a dalším gólem zápas zdramatizovaly

V nastaveném tempu se pokračovalo i po pauze. Poruba dostala další přesilovku, ale ani ta nebyla proměněna. Navíc navrátilec z trestné lavice Jakub Macho měl jedinečnou šanci vyrovnat. Prudkou střelu našel Slíž pod betonem. Vítkovičtí cítili šanci zvrátit utkání a zahrnuli porubskou branku nepřeberným množstvím střel různého kalibru. Vše jim bylo dovoleno díky zmatkům v hostující obraně a vůbec v chybách organizace hry Poruby. Slíž zlikvidoval střely i dorážky Holaníka i Juříčka. Ve dvacáté deváté minutě bylo ale vše jinak. Hosté se vrátili ke své důrazné a kombinační hry, což vyústilo v druhý gól. Na začátku byl odraz puku od mantinelu, čímž se snadno Velen Hlavatý dostal za vítkovickou obranu a z pravého kruhu vystřelil. Vítek střelu odvrátil, ale nevšiml si, že z druhé vlny a středem hřiště najíždí Václav Boguaj, který využil svou drzost a důraz a puk dostal za brankovou čáru. Pořádná sprcha přišla pro Vítkovické o minutu později, když střílel Vojtěch Bukovjan a kotouč opět prošel gólmanovi, který následně propustil místo Filipu Hronovi, za záda. Výměna gólmanů jakoby vnesla do domácího týmu nový impuls. V polovině třetiny měly Vítkovice první přesilovku, kterou do půl minuty proměnili. Filip Juříček přehrál tři hráče při jízdě z rohu a k první tyči vystřelil. Přestože byl Slíž na tyči, puk si našel skulinu a propadl. Sienkiewicz se z trestné lavice vrátil předčasně. Zdramatizování utkání přišlo o dvě minuty později, kdy v dalším střídání Filip Juříček snížil na rozdíl jediné branky. Skóre 2:3 vydrželo do druhé přestávky, přestože oba gólmani měli spoustu zákroků a hráči nepřeberné možnosti přehrání soupeře.

I Poruba využila přesilovku a často se hrálo ve čtyřech

Vstup do třetího dějství nemohl být pro Porubu lepší! Bylo odehráno 49 vteřin, když Bukovjan v útočné poslal puk zpětnou přihrávkou na obránce Vitka Kríže, který vystřelil a získal týmu dvoubrankové vedení. Osobní souboje se přiostřovaly a tak sudí sahal po trestech. K vyloučenému Sienkiewiczovi se brzy přidal vítkovický Vřeský a na ledě bylo rázem mnoho místa. Hra 4/4 svědčila více hostům. Čas trestů vypršel, ale trestné lavice nezůstaly dlouho prázdné. Za krvavé zranění dostal Veřmiřovský dva dvouminutové tresty, jenže Poruba se o polovinu připravila vyloučením Bukovjana. Po jeho návratu měl RT TORAX ještě více jak minutu početní výhodu. Usadil se v pásmu a Veřmiřovskému zkrátil trest o 12 vteřin dorážkou jím faulovaný Václav Boguaj. Opět se prodral před branku, kam poslal od modré puk Gelnar, pak střílel Bukovjan a dorážku zařídil důrazem Boguaj – 2:5. Poruba si vytvořila velký tlak při hře 4/4, kdy byli vyloučeni Hlaváč a Juříček. Dvě vteřiny po tom, co vstoupili na led, vystřelil od modré Kacper Macias a jak se později ukázalo, byl to poslední gólový zápis utkání. Poruba vyhrála v Multifunkční hale potřetí, s Vítkovicemi počtvrté v sezóně a v tabulce odskočila na rozdíl deseti bodů. S tím, že Vítkovice mají zápas k dobru.

Další utkání až za dva týdny

Rozlosování soutěž má v příštím víkendu volno. Na další utkání si musíme počkat do 2. února, kdy dorostenci pojedou na rosický led k utkání s EHC Lions. V neděli 3. února budou hostit v RT TORAX ARENĚ Uherské-Hradiště.

Ostatní zápasy 17. kola

Znojmovs.EHC Lions5:6
Brumov-Bylnicevs.Kroměříž4:7
Frýdek-Místekvs.Uherské-Hradiště4:6

Ohlasy k utkání

Ctibor Melovský (HC Vítkovice Ridera "B"): Krásný zápas, ale bohužel, někteří naši kluci tomu nedali co měli. Hrát jen půl zápasu prostě nejde. Dnes rozhodla o vítězi fyzická příprava.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Pro nás jsou to nejlepší zápasy, co do kvality a tím, že se nám v tak těžkém zápase a fyzicky i psychicky náročném zápase vyhrát, tak to je bonus. Snažíme se na ledě vyhrávat každý souboj, každou minutu a každou třetinu. V podstatě celý zápas. V tomto zápase jsme postupně byli koordinovaní a hlavně soustředěni na každou situacích. Vypnuli jsme ve druhé třetině tak na 6 minut, kdy jsme hráli velice hrubě a bez pohybu. Ale kluci se naštěstí přestali obávat o výsledek a zase začali hrát naší rychlou kombinační hru, což rozhodlo o naší výhře. A dát šest gólů kvalitním gólmanům, to svědčí o tom, že se probouzí všichni hráči. A to nemyslím jen střelci, ale i ti, od kterých gólová zakončení začínají. Byl to skvělý zápas. Kéž by takových bylo víc, aby kluci mohli daleko víc hokejově růst.

Tabulka RLD po neúplném 17. kole – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 17109:2849
2.Vítkovice B 1696:4339
3.Uherské Hradiště 1789:6633
4.Brumov-Bylnice 1652:7320
5.EHC Lions 1565:8419
6.Kroměříž 1552:6815
7.Znojmo 1647:1039
8.Frýdek-Místek 1633:788