Vyhrocený zápas u Bobrů se málem nedohrál, juniorka domácí výběr zostudila osmičkou

22.02.2019, René Chyla

Zápas, na který se dlouho zase nezapomene. Tak jako tomu na Valašsku zpravidla bývá, tak ani tentokrát nebylo o vyhrocené situace nouze. 23. kolo Regionální ligy juniorů proti sobě svedlo dva tradiční celky, které započaly ostrou bitvu až těsně před osmou hodinou večerní. Zatímco první vzájemné utkání ve Valašském Meziříčí ovládli domácí po nájezdech, tentokrát měli Porubští silně navrch a oslabený domácí celek potopili definitivně během druhé třetiny, kdy odskočili do čtyřbrankového vedení. Kdo čekal, že se zápas v klidu za rozhodnutého stavu dohraje, byl rychle vyveden z omylu. Zákroky za hranicí pravidel, často až likvidační fauly vyústily ve dva vyšší tresty do konce utkání a celkem sedm zraněných hráčů. Bobři dohrávali v devíti, Poruba zase přišla o Jiřího Brodka, další čtyři na straně Ostravanů dohrávali se zraněním a po faulu ze začátku 51. minuty na Jakuba Pituchu bylo utkání dokonce přerušeno pro diskuzi rozhodčích, kteří trvali na předčasném ukončení večerního zápasu. Po dohodě obou stran byl ale nakonec zápas v klidném duchu dohrán, v závěru už se strhla pouze menší roztržka mezi Michalem Morávkem a Tomášem Hanákem. Poruba ve vyhroceném utkání zvítězila na Valašsku vysoko 8:2, Jakub Bukowski měl velký podíl hned na polovině branek svého týmu. Utkání se protáhlo na dvě a půl hodiny.

Regionální liga juniorů - 23.kolo pá 22.2.19:45
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba
2:8(1:2, 0:3, 1:3)
Branky a nahrávky: 20. Sviták (Vávra R.), 58. Siner E. (Vávra M.) – 5. Bukowski (Žídek), 8. Barčák (Bukowski, Husák), 25. Brodek (TS), 29. Häring (Anlauf, Krátký), 35. Kroček (Häring, Anlauf), 47. Žídek (Bukowski, Barčák), 57. Benka-Rybár (Kroček, Anlauf), 60. Bukowski (Žídek). Rozhodčí: Goňa – Halás, Šico. Vyloučení: 7:5, navíc Šánek (VAM) a Havlík (POR) oba 5 min. + OK. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 27:58 (12:22, 7:20, 8:16). Diváci: 62. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:7, 2:7, 2:8.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Křenek – Siner E., Kamas, Vávra M., Sviták – Hanák, Kubenka, Šimanský, Kuchařík, Vávra R., Andris, Šánek
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Husák; Havlík, Zajíc; Topolanský, Kroček; od 27. Krátký – Barčák, Bukowski, Žídek – Morávek, Stodůlka, Brodek – Häring, Anlauf, Benka-Rybár – od 35. Poláčik

Hvězdy zápasu

Jakub Bukowski (POR) (2+2)
Jan Žídek (POR) (1+2)
Marek Slíž (POR) (27 střel, 25 zásahů, 2 góly, 92.59% úspěšnost)

Smolař Morávek a Bukowského smršť

Porubská juniorka si proti oslabenému Valašskému Meziříčí otevřela střelnici už v páté minutě. Poté, co prováhali své příležitosti Daniel Stodůlka na straně hostů a Šimon Kuchařík na druhé straně, byl blízko vedoucí brance Michal Morávek, jeho pokus se ale zastavil přesně na brankové čáře. Ve zmíněné páté minutě pak Jan Žídek nahrával nakrátko Jakubu Bukowskému, který z mezikruží vymetl víko domácí branky – 0:1. Netrvalo dlouho a hosté brzy vedli o dvě branky, Jakub Bukowski byl zase při chuti a zpoza branky namazal přímo před brankoviště Jonáši Barčákovi, který ranou pod lapačku nemohl nedat – 0:2.


Neuznaný gól, stopka Křenka a drtivý závěr Bobrů

Ve čtrnácté minutě docílili Ostravané třetí branky, ta ale nebyla nakonec uznána, jelikož byla vstřelena až po odpískání. V sedmnácté minutě pak Jakub Bukowski málem slavil podruhé, po exkluzivní nabídce Jana Žídka se sice dostal do samostatného úniku, Radim Křenek v domácí kleci jej ale zastavil lapačkou. To Bobry nabudilo a ještě před pauzou bylo sníženo. Střela Matěje Svitáka z prostoru mezi kruhy propadla Marku Slížovi pod rukou – 1:2. Poruba v tu chvíli přestala hrát a mohla být ráda, že do kabin nešla za vyrovnaného stavu, porubský gólman ale svůj tým v kritické chvíli podržel.


Havlíkův knockout, Brodkův blafák a Häringova mířidla

Druhá třetina pro Tomáše Havlíka skončila ještě rychleji, než začala. Porubský bek uzemnil u mantinelu Šimona Kuchaříka a zápas pro něj předčasně skončil. Domácí ale pětiminutovou přesilovku nevyužili a krátce po ní tedy mohli Porubští sami odskočit zpět. Při úniku a hře čtyři na čtyři byl faulován Jiří Brodek, který následné trestné střílení proměnil svým bekhendovým blafákem – 1:3. Zanedlouho HC RT TORAX vybouchl radostí počtvrté, jelikož střela Jana Anlaufa zprava se odrazila na levý kruh přesně k Danielu Häringovi a ten na vzdálenější tyč poslal hosty do klidnějších vod – 1:4.


Držák Slíž a konec pro Brodka

Pak znovu přišel výborný zákrok Marka Slíže, který se roztáhl proti přečíslení dva na jednoho a střele Kryštofa Šánka téměř do prázdné branky. Domácí vyloženou tutovku neproměnili a do dvou minut přišel pátý zářez z porubské strany. Filip Kroček napřáhl na modré čáře a puk zastavila až síť za Křenkovými zády – 1:5. Hra se přiostřovala, což brzy vykrystalizovalo v likvidační faul kolenem na Jiřího Brodka. Ten musel nakonec z důvodu zranění ze zápasu odstoupit, rozhodčí však faul potrestali jen dvěma minutami. Ve 47. minutě už bylo hotovo. Porubští hráči si s neškodnými Bobry pohráli jako kočka s myší a Jan Žídek si jen Radima Křenka povytáhl a zakončoval do prázdné branky – 1:6.


Krok od předčasného ukončení

Čas 50:02 – Jakub Pitucha jede za svou branku pro vyhozený puk. Dojíždí jej ale Kryštof Šánek a následuje faul, po němž porubský obránce narazí nekontrolovaně přímo do mantinelu. Následuje pauza, v níž rozhodčí vážně zvažují konec zápasu, obě strany se ale nakonec dohodnou a zápas dohrávají. V 56. minutě pak dostal před brankou mnoho prostoru Alex Benka-Rybár, který střelou pod břevno navýšil porubské vedení – 1:7. Za dvě minuty Valašské Meziříčí snížilo. V situaci dva na nikoho se po střele dostal k dorážce Erik Siner a střelou na vzdálenější tyč nezaváhal – 2:7. A poslední slovo stejně měli Ostravané. 58 sekund před koncem Poruba vykoupala Radima Křenka a Jakub Bukowski už dával opět do prázdné – 2:8.


Ostatní zápasy 23. kola

Šumperkvs.Český Těšín4:0
Hodonínvs.Brno2:4
Opavavs.Kroměříž3:4

Předehrávka 24. kola

Český Těšínvs.Valašské Meziříčí5:4 náj.

Ohlasy k utkání

Tomáš Pařízek (HC Bobři Valašské Meziříčí): Do zápasu jsme šli z důvodu marodky pouze v desíti hráčích, po dalším zranění a faulu jsme museli dohrávat v osmi, což se fakt nedá. Vyhrocené utkání vyplynulo z vedení zápasu rozhodčími.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Od první minuty jsme hráli aktivně a hru jsme měli pod kontrolou. Průběžně jsme navyšovali vedení a z mého pohledu byl zápas zbytečně vyhrocený, protože docházelo ke zranění hráčů a zbytečným vysokým trestům na obou stranách.

Tabulka po 23. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 23100:3559
2.Šumperk 2283:4250
3.Poruba 2399:6840
4.Opava 23102:9939
5.Valašské Meziříčí 2474:9332
6.Kroměříž 2380:8730
7.Český Těšín 2249:9212
8.Hodonín 2256:12711