Ani mohutný závěr body nezachránil, Poruba padla s Českými Budějovicemi

23.02.2019, Aleš Koubík

Poslední domácí zápas v této sezóně přivítal pikantního soupeře v podobě jihočeského Motoru. Aktuálně druhý tým tabulky s výbornou formou, který vyhrál devět z posledních deseti zápasů, přijel hájit výhodné postavení pro playoff. Cestu mu měl zkomplikovat výběr Miloše Holaně, jenž v posledních dvou zápasech obral o body Slavii i Přerov. Nicméně Českobudějovičtí nenechali nic náhodě a během první třetiny si vypracovali dvoubrankové vedení, když se trefili Novák a Bradley. Ihned po začátku druhé třetiny navýšil skóre obránce Kachyňa. RT TORAX vrátil do hry pětapadesát vteřin před druhou sirénou Ovčačík, jenž využil tvrdou ránou početní výhodu. Navíc už po minutě a jedenácti vteřinách třetí části snížil z trestného střílení Ďurač a bylo zaděláno na drama. Byli to ale hosté, kteří opět utekli o dvě branky, když se trefil zapomenutý Endál. Na rozdíl jediné branky však po skončení přesilové hry snížil Baláž. To byl ovšem poslední zápis do střelecké listiny zápasu a České Budějovice uhájily těsnou výhru.

CHANCE LIGA - 59.kolo so 23.2.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
ČEZ Motor České Budějovice
3:4(0:2, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 40. Ovčačík (Kanko, Ďurač), 42. Ďurač t.s., 51. Baláž (Ollender, Jáchym) – 6. Novák (Gilbert), 14. Bradley (Doležal, Karabáček), 21. Kachyňa (Endál, Pýcha), 47. Endál (Beránek, Jandus). Rozhodčí: Fiala, Kopeček – Novák, Zídek. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 560. Střely na branku: 34:33 (10:13, 11:8, 13:12). Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Ovčačík, Slavík, Urbanec, Šnajnar, Pastor, Padrnos – J. Káňa, Vymazal, Kanko – Guman, Hudeček, Illéš – Ďurač, T. Jáchym, Toman – Alexeyev / Häring, Baláž, Ollender
ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň – Kutlák, Plášil, Pýcha, Vydarený, M. Jandus – M. Novák, Gilbert, Endál – Karabáček, Bradley, Z. Doležal – Čermák, R. Přikryl, Heřman – Beránek, Doktor, Babka

Hvězdy zápasu

Lukáš Endál (CEB) (1+1)
Ivan Ďurač (POR) (1+1)
Martin Novák (CEB) (1+0)

Nástup hostů a přerušená první třetina

Propagační pozdravy brankářům připravili v úvodních minutách hostující Doležal a domácí Toman. Zvučnější parametry měla po zmatcích v obraně Motoru střela Jana Káni, kterou Strmeň srazil betony a následně přikryl lapačkou. Mnohem lépe se svou šancí naložili Českobudějovičtí, když nejprve sice Vymazal vyhrál v obranném pásmu buly, ale odražený kotouč si našel volný Martin Novák, jenž v čase 5:09 přízemní střelou k tyči překonal Kůdelu. O vyrovnání se mohl vzápětí pokusit Ďurač, ale na střílenou přihrávku Jáchyma nedosáhl. Hosté přečkali i kritickou chvíli ve vlastní přesilové hře, ve které ujeli do situace dva na jednoho Káňa s Kankem a první jmenovaný zvolil místo přihrávky střelu, se kterou ale na Strmeně nevyzrál. Jihočechy ubráněné šance povzbudili a dostávali se do tlaku. Výsledkem byla nádherná kombinační akce s gólovou tečkou. Nejprve sice Karabáček střelou z první minul branku, ale kotouče se zmocnil Doležal, který našel v čase 13:15 milimetrově nastavenou hůl Codyho Bradleyho, jenž usměrnil kotouč do prázdné branky. Vedení mohl navýšit z protiútoku obránce Pýcha, ale jeho střela z mezikruží skončila po zásahu domácího hráče v ochranné síti. První třetinu bylo v čase 16:47 nutné přerušit a dohrát po osmnáctiminutové přestávce. Důvodem byla nerovnost na ledové ploše u trestné lavice hostů. Po návratu hráčů ze šaten opět převzali iniciativu hosté a Karabáček po obkroužení branky mohl přidat třetí trefu, ale Kůdela včas zasáhl.

Rychlá branka, tuhý boj ve zbylé části třetiny a branka do šatny

Uběhlo jen dvacet vteřin ze druhé části a Kůdela lovil potřetí puk ze sítě. Endál se zmocnil kotouče u mantinelu a přesnou přihrávkou našel mezi kruhy najetého Ondřeje Kachyňu, jenž v čase 20:20 mířil přesně. Zmar ostravského celku následně dokumentovala přesilová hra, ve které se domácím hráčům nepodařilo ani vystřelil na branku. Útočné akce se s postupem času vytrácely a Jihočeši zahrozili až v polovině třetiny. Novák hledal od mantinelu Bradleyho, ale tomu chyběly centimetry, aby kotouč před prázdnou brankou zasáhl. Strmeně zaměstnala na druhé straně střela Urbance, kterou na poslední chvíli vykopl betonem. Výrazné oživení přinesla poslední pětiminutovka, ve které nejprve zažehl motory hostů Jáchym, který dělal zmatky v mezikruží, ale ke střele se přes houževnatou defenzívu nedostal. Na druhé straně roztočila kolotoč druhá útočná formace a na konci celé akce stála střela Plášila, jež těsně minula horní roh branky. Dosud profesorsky hraný hokej Jihočechů dostal trhliny během oslabení v samotném závěru druhé třetiny. Kanko zpoza branky našel Ctirada Ovčačíka, jenž svůj mohutný nápřah umístil až za Strmeně, který v čase 39:05 poprvé kapituloval. Gólem do šatny skončila druhá dvacetiminutovka.

Brzké snížení, Endálova pojistka a drama v režii Baláže

RT TORAX snížení ze závěru třetiny motivovalo a pokračovalo v náporu. Do brejku se dostal obránce Urbanec, kterého jen za cenu faulu zastavil Doležal a rozhodčí nařídil v čase 41:11 trestné střílení. Exekutorem se stal Ivan Ďurač, který střelou mezi betony Strmeně zadělal na drama. Vyrovnání měl na holi Guman, ale z pravého kruhu neprostřelil Strmeně. Nápor domácího týmu zpražilo v sedmačtyřicáté minutě špatné střídání, kdy se dostal do výhodné pozice Lukáš Endál, který v čase 46:31 prostřelil Kůdelu. Krátce po inkasované brance se dral do šance Baláž, ale na Strmeně nevyzrál. Porubští záhy dostali přesilovou hru a krátce po jejím skončení přišlo snížení. Jáchym sice ještě ve stoprocentní šanci neskóroval, ale po přihrávce Ollendera trefil v čase 50:52 odkrytou klec Jozef Baláž. Rozlet domácích zastavilo vyloučení pět minut před uplynutím třetí třetiny, během kterého mohl definitivně rozhodnout Bradley. Necelou minutu a půl před závěrečnou sirénou si vzal oddechový čas Miloš Holaň a sáhl po odvolání gólmana. Stoprocentní šanci v mezikruží však spálil Baláž a České Budějovice uhájily těsné vítězství.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Čekal nás jeden z nejtěžších soupeřů z horní čtyřky. Náš plán byl pokračovat ve výkonech z posledních utkání, ale bohužel jsme nastoupili jakoby ospalí, nepřipravení a nedůrazní, což nás stálo prakticky celý zápas. Dostali jsme v první třetině góly jako přes kopírák ze situací, které jsme si ráno rozebírali na videu. Za stavu 0:2 byl zase problém s ledem. To je tragédie, co se tady děje. Nejsme schopni připravit led na tuto soutěž, je to už poněkolikáté a vždycky nás to vyvede z tempa. Soupeř toho využil a dal třetí branku. Museli jsme pak zvýšit hlas a zkorigovat sestavu. Mělo to efekt, za stavu 0:3 už by si na nás asi nikdo nevsadil. Musím klukům poděkovat, že s tak silným soupeřem nesložili zbraně a vývoj zkorigovali. Dotáhli jsme se na gól a byla škoda, že hned z první další šance Motor zvýšil na 4:2. Ale kluci znovu zvedli prapor, podařilo se jim snížit. V závěru jsme po bodu hodně sahali, při hře bez gólmana Jožko Baláž netrefil bránu. Myslím, že by zápasu slušela remíza. V první části jsem nebyl spokojený s přístupem, ale v dalších dvou třetinách nemůžu klukům nic vytknout. Přestože nám tři kluci nedohráli pro zranění a látali jsme to, byly z naší strany kvalitní a dobře odehrané.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Přijeli jsme si pro tři body, které máme, což je nejdůležitější. Ale nebudu lhát, že bych byl nějak extra spokojený, protože od stavu 0:3 nebyl náš výkon optimální. Jak jsme se tady prezentovali, to si zhodnotíme doma interně v kabině. Udělali jsme si to těžší, ale je potřeba říct, že Poruba odehrála dobrý zápas.