Poruba zdolala v nájezdech Přerov, bod navíc vystřelil Káňa

07.01.2019, Aleš Koubík

Trenér Miloš Holaň při své domácí premiéře mohl využít služeb porubského kapitána Jiřího Zdeňka, který se po dlouhé absenci zaviněné zraněním vrátil do sestavy. Novou akvizicí v týmu se stal jednadvacetiletý útočník Ivan Ďurač, který si letos zahrál v druholigovém Nymburku a Šumperku. Do RT TORAX ARENY se vrátil i Vojtěch Tomi, ale ten v rámci hostování do konce sezóny obléká dres přerovských Zubrů a byl to právě čtyřiadvacetiletý ostravský odchovanec, který už ve druhé minutě po přihrávce Pšurného otevřel skóre. Na druhou branku se čekalo šestadvacet minut a byli to domácí, kteří po trefě Jakuba Illéše srovnali. Žádnou jinou branku diváci neviděli, a když o vítězi nerozhodlo ani prodloužení, tak na řadu přišly samostatné nájezdy. Rozhodující trefu si připsal v sedmé sérii Jan Káňa, který přisoudil bod navíc porubskému týmu.

CHANCE LIGA - 43.kolo po 7.1.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
2:1sn(0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Illéš (Kanko), rozh. náj. Káňa – 2. Tomi (Pšurný, Novotný). Rozhodčí: Dědek, Vrba – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 0:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 610. Střely na branku: 25:55 (6:18, 13:15, 6:19 - 0:3). Průběh utkání: 0:1, 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Ovčačík, Slavík, Pastor, Matějíček, Urbanec, Černý, Padrnos – J. Káňa, Kanko, Dufek – Illéš, Zdeněk, Guman – Alexeyev, Václavek, Toman – Häring, Fojtík, Ďurač.
HC ZUBR Přerov: Klimeš – Malina, Ferenc, M. Novotný, Krisl, Pala, R. Černý – T. Doležal, T. Sýkora, Moučka – Sikora, Pšurný, Tomi – Goiš, Hejcman, Navrátil – F. Dvořák, M. Kratochvíl, Š. Kratochvíl.

Hvězdy zápasu

Jakub Illéš (POR) (1+0)
Vojtěch Tomi (PRE) (1+0)
Jan Káňa (POR) (1+0)

Tomi se připomněl publiku gólem a Poruba prohrála první třetinu

Od úvodního vhazování bylo patrné, že se hraje o důležité body a po jednom ze souboji se jen těžce z ledu zvedal přerovský kapitán Sýkora. A kdo čekal vyčkávací hokej, tak byl na omylu! Zubři se už ve druhé minutě dostali do pásma, kde získal před brankou kotouč Roman Pšurný, jenž našel v pravém kruhu všudypřítomného Vojtěcha Tomiho, který střelou na lapačku otevřel v čase 1:17 skóre! RT TORAX se snažil odpovědět záhy, ale útočný výpad Alekseeva s Urbancem ke srovnání nevedl. Situaci nezměnila ani početní výhoda při vyloučení Šimona Kratochvíla, ve které se do žádné vyložené šance domácí nedostali. Naopak to mohli být Přerovští, když se Jakub Ferenc, už při rovnovážném stavu hráčů na ledě, proháčkoval až k Dolejšovi, ale toho ani nadvakrát nepřekonal. Poruba zahrozila střelou Pastora, po které se kotouč nebezpečně pohyboval kolem brankoviště. Na druhé straně to zkoušel po individuální akci Goiš, ale jeho střela šla jen do připraveného Dolejše. Ve dvanácté minutě zatápěla přerovské obraně trojice Illéš-Zdeněk-Guman, ale ani jeden Klimeše nepřekonal. Poruba přebírala iniciativu a v další dobré šanci se ocitl Jan Václavek, ale ani jeho střela po výpadu z pravé strany nebyla úspěšná. Závěr první periody ještě okořenila střela Urbance, která řádně protáhla hostujícího Klimeše.

Illéš po rychlé otočce srovnal, Václavka od branky dělily centimetry

Druhá třetina začala chybami domácích v rozehrávce, když si nepřesně počínali Káňa a Pastor, ale Zubři netrestali, jelikož střelu Sikory zastavil Dolejš. Stejně skončil i pokus Šimona Kratochvíla, jenž skončil po zásahu porubského gólmana v ochranné síti. Obrovskou šanci na vyrovnaní měl v šestadvacáté minutě Jan Václavek, který si stáhl kotouč před obráncem a dostal se až před Klimeše, kterého téměř překonal, ale černá pryž jen zalaškovala s brankovou čárou a následně ji odpálili hostující obránci. Tlak domácích gradoval a přišlo tížené vyrovnání, když v čase 27:28 obkroužil branku Jakub Illéš a přesně zavěsil pod horní tyč. Ve třicáté minutě se o slovo opět přihlásil Přerov, když nejprve nahození Krisla tečoval Marek Sikora, a poté ve stoprocentní šanci selhal Darek Hejcman, ale lví podíl na tom měl fantastický Dolejš. Kombinaci z první třetiny si zopakovali v třiačtyřicáté Alekseev s Urbancem, ale ani tentokrát porubský obránce nenasměroval kotouč za záda Klimeše. Přerovský brankář si vybral i pořádnou dávku štěstí, když z další akce Petra Kanka se halou rozezvučela tyč jeho branky. Domácí se dál tlačili do šancí, ale žádnou už nedokázali využít. Závěrem druhé třetiny se zaskvěl ještě dobrou střelu Vojtěch Tomi, ale vyrážečka Dolejše byla na místě.

Bez vyloučení, bez gólů, tyč a brankové čáry

Misky vah se snažili převážit hned ve druhém střídání hráči Přerova, když nejprve propagačně střílel Tomi a po něm ihned po buly nebezpečně Sikora. Hosté se dál tlačili do zakončení a po chybné rozehrávce Tomáše Černého se dostal do zajímavé pozice Tomi, ale Dolejš si jeho pokus pohlídal. V sedmačtyřicáté minutě se dostal obránce Malina, který si vybruslil od mantinelu až před porubského gólmana, ale tváří v tvář neuspěl. Na druhé straně se zbavil Tomáš Guman Ference a švihem vypálil. Opět ale Klimeše zachránila tyč, od které se kotouč pouze sklouzl po brankové čáře. Šimon Kratochvíl se v dvaapadesáté minutě ocitl téměř sám před Dolejšem, když Padrnos promáchl kotouč, ale jeho příklep skončil jen ve výstroji porubské jedničky. Ovčačík nabíjel ostrými Slavíkovi, ale ani ten nezvrátil nerozhodný stav čtyři minuty před třetí sirénou. Rozhodnout mohl Robert Černý, jenž tvrdě vypálil a kotouč se od betonu Dolejše odrazil do vzduchu a pomalu padal za brankovou čáru, kterou uhájil Patrik Urbanec. Tři vteřiny před sirénou ještě stál sám před Dolejšem kapitán Zubrů Sýkora, ale ani on nedokázal zasunout.

Prodloužení vítěze nepřineslo, rozhodl až v sedmé sérii nájezdů Káňa

Prodloužení mohl rozhodnout ve třetí minutě Jiří Goiš, jenž od mantinelu upaloval sám na Dolejše, ale dostal se do těžkého úhlu a zakončení postrádalo efektivitu. Na druhé straně střílel od modré čáry Ovčačík, ale jeho tečovaná rána skončila těsně mimo tři tyče. V samotném závěru prodloužení upadl Guman a naservíroval v pádu kotouč Goišovi, který v mezikruží viděl Palu, jenž prudkou střelou vyprášil betony Dolejše. O vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých bod navíc vystřelil svému týmu v sedmé sérii nájezdů Jan Káňa.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Po úspěchu na Slavii jsme měl trochu obavy, abychom si nemysleli, že to půjde všechno samo. Tomu asi prvních deset minut i napovídalo, kdy jsme se vůbec nedostali do tempa, odskakovaly nám puky, prohrávali jsme osobní souboje. Přerov má vysoké hráče, kteří jsou silní na puku i v soubojích, ale tu druhou polovinu první třetiny jsme se už zlepšili. Trochu nás srazil ten brzký gól, chtěli jsme totiž hrát aktivně doma a do vedení jít my, ale to se nepodařilo. Byli jsme trpěliví a nakonec se dočkali vyrovnání. To bylo zasloužené, protože z celkového hlediska byl celý zápas vyrovnaný, gólmani chytali výborně. Měli jsme i trochu smůly, dali jsme tři tyčky, ale utkání k prodloužení v podstatě směřovalo od začátku. Nájezdy jsou prý loterie, já tomu ale loterie neříkám, protože buď se nájezdy umí, nebo neumí. My jsme to uměli ale v tomto zápase lépe a jsou to velmi dobré dva body.

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): Chtěli jsme z Poruby nějaké body odvézt, což se nám podařilo. Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, chtěli jsme hrát aktivní hokej, který na Porubu platil a po zásluze jsme dali gól. Další dvě gólovky jsme ale nevyužili a hru jsme měli prakticky celou první třetinu pod kontrolou. Ve druhé třetině jsme od naší hry poněkud upustili a soupeř srovnal hru. Šance byly na obou stranách, v té poslední třetině jsme se vrátili k naší hře, v úplném závěru jsme měli ještě dvě velké šance, nicméně domácí brankář nás vychytal. Soupeře jsme přestříleli, nicméně jeden gól je prostě málo. Nasazení, bojovnost, to všechno tam bylo, chyběly jen góly. Šlo vidět, že Poruba se po výhře na Slavii zvedla, ale ani tak jsme ji do větších šancí nepouštěli. V prodloužení jsme mohli rozhodnout, ale znovu jsme nedali, domácí pak byli šťastnější a berou z nájezdů o bod navíc. My jsme ale za bod rádi.