Poruba zvládla infarktovou bitvu o mečbol a v sérii vede. Prodloužení rozsekl Jan Káňa

18.03.2018, R. Chyla, D. Kubatík

Třetí semifinále zpočátku přítomné diváky poněkud šetřilo a první branky se diváci dočkali až ve 26. minutě, kdy se ovšem prosadili z přesilovkové kombinace hosté. Na vedoucí trefu Bobrů sice ještě dokázal reagovat šťastnou ranou Tomáš Káňa, v poslední třetině se ale borci kolem Jiřího Weintritta trefili dvakrát v rozmezí 23 sekund a už to vypadalo s porubskou kocábkou opravdu zle. Pak se ovšem činili také Ostravané a v krátkém sledu se prosadila dvojice Marek Haas – Marek Kaluža, která poslala zápas i podruhé na porubském ledě do prodloužení. V něm pak už domácí slavili, branka byla ale sporně posunuta a rozhodčí ji neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. To však nemuselo domácí borce nakonec vůbec mrzet, jelikož o pár vteřin později skóroval Jan Káňa, který přisoudil Porubě mečbol. Stav série 2:1!

2. liga – skupina Východ - SF3 ne 18.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Bobři Valašské Meziříčí
4:3p(0:0, 1:1, 2:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 33. Káňa T. (Luka), 51. Haas (Fojtík), 53. Kaluža (Zdeněk, Káňa T.), 68. Káňa J. (Hryciow) – 26. Pořický (Brunec, Martiník), 47. Pořický (Pokorný, Žák), 47. Hořanský (Rudl). Rozhodčí: Přikryl, Cabák – Bartek, Dohnal. Vyloučení: 4:5, navíc Puškár a Dresler (oba POR) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1049. Střely na branku: 28:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3. Stav série: 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Slavík, Kaluža, Hryciow, Puškár, Adam – Haas, Káňa J, Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka – Jaroš, Zachar (od 40. Finsterle), Ollender
HC Bobři Valašské Meziříčí: Šafránek – Hajda, Rudl, Báchor, Horyna, Jenáček, Žák, Brunec, Pokorný, Studený, Hořanský, Pořický, Vaněk, Seidler, Kývala, Dvořák, Martiník, Daněk, Dalajka

Hvězdy zápasu

Tomáš Káňa (POR) (1+1)
Jakub Pořický (VAM) (2+0)
Jan Káňa (POR) (1+0)

Třetí semifinálový zápas série začala mnohem lépe domácí Poruba, která na svého soupeře doslova vlétla už od první vteřiny utkání. První větší šanci si připsal ve druhé minutě Marek Haas, který svou bombou zpoza kruhů jen těsně minul levou tyč Šafránkovy branky. I nadále to byla Poruba, která držela puk na svých holích mnohem častěji a první třetině dominovala. Bohužel pro domácí však jejich muška nebyla příliš přesná. Další tutovku potom spálil v osmé minutě znovu Haas, který svižnou střelou nad ledem z levého kruhu jen napálil levý beton Dušana Šafránka. A to nebylo ze strany domácích vše. I nadále to byli oni, kdo se tlačil do šancí a diktoval podobu hry. Ale pouze do třinácté minuty. V čase 12:46 si totiž šel za hákování na trestnou lavici odpočinout Marek Kaluža a v čase 14:22 se k němu připojil i Puškár. Ten si ke dvěma minutám za hrubost připsal i desetiminutový osobní trest za úder do oblasti hlavy a krku. V přesilovce pět na tři si sice hostující Bobři dokázali vytvořit tlak, ale žádné vážnější akce si nevytvořili. V minutě osmnácté, již za početně vyrovnaného stavu, se ale znovu dostali do šance domácí. Vzniklý závar před bobří klecí ale nakonec vyřešila hostující obrana. V poslední minutě potom z levé strany nepropálil Šafránka Jiří Zdeněk. Do kabin tedy po úvodní siréně oba týmy zamířily – hlavně díky střelecké nemohoucnosti domácích - za bezgólového stavu.

Prostřední část odstartoval pár minut po jejím zahájení druhý desetiminutový trest zápasu. A znovu se jednalo o hráče domácí Poruby, konkrétně o Dreslera. V oslabení se domácí nejdříve v pohodě bránili. Střelu v oslabení si dokonce připsal Marek Haas. Potom ale přišel protiútok a hlouček za jednou z branek mohl explodovat nadšením. Po spolupráci Martiníka s Bruncem propálil Kůdelu Jakub Pořický . Ihned po této události se Porubané vydali na cestu za vyrovnáním. A mohlo to být brzy! Už ve dvacáté osmé minutě na osamoceného Šafránka společně ujížděli Jiří Zdeněk a Marek Haas. Druhý jmenovaný střelou z jízdy napálil levou Šafránkovu tyč. Potom domácí vcelku v pohodě přežili Kalužovo vyloučení a vrátili se znovu ke své snaze vyrovnat. K tomuto cíli se jim prudce otevřely dveře v čase 30:41, kdy byl vyloučen Pokorný. Využít početní převahu se sice Porubským nepodařilo, radovat se však mohli těsně po jejím vypršení. V čase 32:53 totiž poslal od pravého mantinelu přihrávku před branku Luka. Na tu si krásně počkal Tomáš Káňa a z první ji poslal na Šafránka, kterému se od betonu odrazil puk nahoru a po masce se svezl až do sítě – 1:1! Hosté mohli vedení na svou stranu vrátit ve třicáté šesté minutě po obrovské skrumáži před Kůdelou. Z této situace ale nakonec jako vítěz vyšel porubský gólman, který dokázal puk včas zalehnout. Do druhé sirény se pak již nic významnějšího neudálo, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

I třetí periodu odstartovalo brzké vyloučení. V tomto případě se jednalo o hostujícího Janáčka. V této porubské početní výhodě došlo hned ke dvěma velkým šancím na obou stranách. Nejprve domácí Vladimír Luka nepropálil z levého kruhu pohotového Šafránka a při následném protiútoku neuspěl ani unikající Pořický. Ve čtyřicáté šesté minutě Šafránek vychytal Dreslerovu střelu od modré. O něco později se už ale rozsvítilo červené světlo za Kůdelovými zády. V čase 46:16, po Žákově přihrávce, se po levém mantinelu rozjel Pokorný, který našel krásnou přihrávkou nikým nehlídaného Jakuba Pořického, pro kterého nebyl žádný problém uklidit puk do odkryté branky – 1:2. A záhy bylo pro domácí ještě hůř. V čase 46:39 nahodil Rudl puk na Kůdelu, který ho ale nedokázal udržet. Vypadl mu přímo na Rudlovu hůl a ten poslal pohotovou přihrávku přesně na Adama Hořanského , který doklepl znovu do prázdné branky – 1:3. To už bylo pro Porubany víc než kritické. Ale nevzdávali se. V padesáté minutě si ještě Šafránek poradil s pokusem Adama od modré. To už ale neplatilo o porubské akci z času 50:56. Fojtík našel milimetrovou přihrávkou zpoza branky Marka Haase , který střelou z první nad vyrážečku snížil skóre na 2:3. Aby toho nebylo málo, šel v témže čase na trestnou lavici za sekání bobr Jiří Hajda. A domácí trestali. V čase 52:17 zakončil přesilovkovou akci Tomáše Káni a Jiřího Zdeňka střelou od modré Marek Kaluža - 3:3! Ke konci třetiny ještě měli Porubští spoustu šancí na otočení skóre, ale žádnou z nich nevyužili. A tak se šlo do desetiminutového prodloužení.

I prodloužení začalo poměrně brzkým vyloučením. V čase 61:43 odešel pykat hostující Jenáček za vysokou hůl. Přesilovku však domácí nevyužili, a tak se hrálo dál. V šedesáté páté minutě měl velkou šanci hostující Hořanský. Kůdela byl ale pozorný. V šedesáté sedmé minutě domácí už slavili. Slavíkova střela ale doletěla do již posunuté branky. To ale Porubské dlouho mrzet nemuselo. O minutu později se na Šafránka rozjel po pravé straně Hryciow a vypálil. Valašskomeziříčský gólman sice ještě stihl puk vyrazit, ale jen do míst, kde se nacházel osamocený Jan Káňa .

Exvítkovický borec tedy střelou do odkryté branky rozhodl o konečném výsledku 4:3 a o průběžném stavu série v poměru 2:1 pro Porubu. Šanci na ukončení této série budou mít porubští borci už v úterý od 18:00 na horkém bobřím ledě.

Semifinále II. ligy skupiny Východ

Hodonínvs.Šumperk4:3 (stav série 2:1)

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Vyjádřím se po konci série.

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Vyjádřím se po konci série.