Poruba vyrabovala po řádění Fojtíkovy formace bobří stánek a ligu vede už o devět bodů

03.01.2018, P. Ryšková, R. Chyla

Už je to uděláno, už je to hotovo! Poruba v premiéře roku 2018 nezaváhala a z Valašského Meziříčí veze tři body za výhru 5:2. Poruba zaskočila domácí už na začátku, když v páté minutě vedla o dva góly a své vedení také udržela. Josef Fojtík měl prsty ve čtyřech trefách a HC RT TORAX znovu exceloval v přesilovkách, když stejně jako v Hodoníně využil hned tři. Zajímavým faktem zápasu je také to, že z devíti porubských vyloučení byl za katrem pětkrát Jan Káňa.

2. liga – skupina Východ - 33.kolo st 3.1.18:00
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(0:2, 2:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Brunec (Dvořák, Horyna), 38. Daněk (Váňa) – 2. Janota (Haas), 5. Jaroš (Fojtík, Haas), 32. Luka (Fojtík, Janota), 34. Haas (Luka, Fojtík), 39. Fojtík (J. Káňa, Luka). Rozhodčí: Čuňočka – Holibka, Kučera. Vyloučení: 7:9. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 441. Střely na branku: 39:42. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Bechný – Žák, Mikel, Báchor, Horyna, Varga Mar., Váňa, Hajda – Brunec, Dvořák, Hořanský – Pořický, Daněk, Kývala – Varga Mir., Pokorný, Varga D. – Martiník
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Adam, Puškár; Kaluža, Dresler; Janota, Hryciow – Ballner, Zachar, Ollender – Finsterle, Káňa J., Luka – Jaroš, Haas, Fojtík

Hvězdy zápasu

Josef Fojtík (POR) (1+3)
Michael Janota (POR) (1+1)
Vladimír Luka (POR) (1+2)

Začátek z říše snů

Porubští hokejisté vstoupili do nového roku na výbornou a hned v úvodu utkání zmrazili domácí Bobry velmi studenou sprchou. Marek Haas vyhrál ve druhé minutě vhazování v útočné třetině, kotouč následně poslal na Michaela Janotu, který od modré vymetl pravý růžek Bechného klece – 0:1. A na porubské střídačce bylo za pár desítek vteřin ještě veseleji, na začátku páté minuty totiž Fojtíkova formace zcela vymíchala valašskomeziříčskou obranu a Tadeáš Jaroš už poté pálil do odkryté brány – 0:2. HC RT TORAX se neuspokojil a dále svého soka přehrával. V sedmé minutě měl na holi další branku Lukáš Finsterle, ten ale nakonec těsně minul. Porubští mohli dokonce navyšovat své vedení při oslabení, nebezpečnou akci ale uhasili Bobři na poslední chvíli. Ani domácí ale nezůstali bez šance, když se začali osmělovat ve druhé půli první dvacetiminutovky, kdy zahrozil Josef Horyna, Hynek Kůdela ale jeho ránu bez starostí zlikvidoval.


Nezužitkovaný bobří tlak, finta Dvořáka a Lukova přesnost

Ve druhé třetině se s brankami doslova roztrhl pytel. Už po patnácti vteřinách hry mohli domácí slavit kontaktní branku, když střela Adama Hořanského propadla porubskému gólmanovi za záda, nikdo se však neměl k tomu jej dopravit do sítě. Bobři dřeli a další šanci spálil ve 24. minutě Dominik Pokorný, který neuspěl se svým bekhendovým blafákem. HC RT TORAX nevydržel tlak až při oslabení. Petr Dvořák nahodil puk na zadní mantinel, odkud se odrazil ke druhé tyči k připravenému Tomáši Bruncovi, jenž neměl problém uklidit puk do prázdné sítě – 1:2. Za minutu byl nekompromisní v brankovišti Martin Kývala, tuto šanci ale nakonec Porubští přežili, stejně jako bombu Ondřeje Martiníka o chvíli později. Porubští se nadechli až při dvojnásobné přesilovce, kterou se také patřičně uklidnili. Michael Janota nahrával od modré Vladimíru Lukovi, který přesně mířenou střelou nachytal Daniela Bechného pod lapačku – 1:3.


Exkluzivní přesilovky, Daňkova naděje a ostříž Jan Káňa

Přesilovky Flašarově družině vychází v poslední době na jedničku, a Porubští tak potrestali i další vyloučení domácích borců. Vladimír Luka sice tentokrát trefil pouze Bechného rameno, nicméně dorážka pohotového Marka Haase už tříbrankové vedení Ostravanům přeci jen přinesla – 1:4. I Bobři ale využili svou početní převahu. Ve 38. minutě zkusil štěstí z mezikruží Josef Daněk a ten svou ranou vymetl levý růžek Kůdelovy branky – 2:4. Radost domácím ale trvala přesně 41 sekund. Jan Káňa totiž ukázkově našel od levého mantinelu číhajícího Josefa Fojtíka, který u druhé tyče pouze už jen klepl do nahozeného puku – 2:5.


Strom Kůdela, Bruncova minela a Haas smolařem

I přesto ale domácí zbraně nesložili, ve 45. minutě nalezl Adam Hořanský na opačné straně Petra Dvořáka, který už pálil do odkryté branky, Hynek Kůdela se ale prezentoval vynikajícím zákrokem betonem. Za minutu ovšem mohlo být vše opět jinak, Samuel Ollender v přečíslení nahrával Janu Dreslerovi, ten ale v obrovské šanci Bechného branku přestřelil. V 56. minutě vystihl špatnou rozehrávku Porubských Tomáš Brunec, který se tak ocitl naprosto sám před porubským brankářem, ve vyložené příležitosti ale rovněž selhal. Definitivum mohla za středečním zápasem udělat agilní Fojtíkova formace. Právě Josef Fojtík obral o puk v rohu kluziště vyjetého gólmana Daniela Bechného, následně kotouč poslal Marku Haasovi, který však ale prázdnou branku trestuhodně nedal.


Ostatní zápasy 33. kola

Opavavs.Šumperk3:1
Nový Jičínvs.Kopřivnice3:4 náj.

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Dostali jsme tři góly v oslabení po faulech, které vůbec nic neřešily. Dalším důvodem dnešního neúspěchu byla bídná produktivita. Nemůžu chlapcům upřít bojovnost a nasazení, ale proti soupeřům ze špičky je disciplína základem úspěchu.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Kluci navázali na výkony, které jsme předváděli v předešlých zápasech. Celoplošně výborně bruslili a Valmez jsme přebruslovali. Do šancí jsme soupeře pouštěli pouze de facto pouze v přesilových hrách. Málokdy to říkám, ale myslím si, že dnes jsme byli lepším týmem a zaslouženě vyhráli.

Tabulka po 33. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 27126:7362
2.Hodonín 28124:8653
3.Šumperk 28124:8349
4.Nový Jičín 2873:9641
5.Val. Meziříčí 2896:9540
6.Kopřivnice 2878:11931
7.Opava 2761:13015