Velkolepý obrat! Poruba vyřídila Bobry v poslední části během 17 minut, střelecký uragán řídil Fojtík

18.10.2017, René Chyla

Nemožné se stalo opět skutečným. Porubští borci téměř dokonale zkopírovali scénář ze sobotního zápasu na ledě Opavy, ve středu odpoledne však svého soupeře zničili až během sedmnácti minut v poslední třetině. Porubští borci znovu prohrávali 0:3, ale znovu také zápas otočili, berou další tři body a druhému Hodonínu odskočili na čele tabulky již na rozdíl pěti bodů. Bobři ale taktiku plnili dvě třetiny dokonale, sedmnáctiletý brankář hostů Michal Kořenek držel na porubském ledě čisté konto více než čtyřicet minut, pak ale už tlaku domácích čelit nedokázal a po porubském uragánu prohrál jeho tým s ostravským mančaftem 3:4. Rozhodující gól připravil v 58. minutě pro Samuela Ollendera navrátilec do sestavy Lukáš Říha.

2. liga – skupina Východ - 12.kolo st 18.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Bobři Valašské Meziříčí
4:3(0:1, 0:2, 4:0)
Branky a nahrávky: 41. Zachar (Ballner, Fojtík), 43. Fojtík (Zachar), 52. Luka (Fojtík, Slavík), 58. Ollender (Říha) – 4. Brunec (Hryciow), 23. Pořičký (Brunec, Žák), 31. Pořický (Dvořák). Rozhodčí: Holaň – Bojda, Mikler. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 322. Střely na branku: 21:33. Průběh utkání: 0:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň (od 41. Kůdela) – Dresler, Slavík, Janota, Kaluža, Puškár, Adam (od 16. Popela) – Sztefek (od 20. Říha), Zachar, Fojtík – Káňa, Zdeněk, Luka – Ballner, Jaroš, Ollender
HC Bobři Valašské Meziříčí: Kořenek – Žák, Mikel, Hryciow, Weintritt, Váňa, Hladiš – Brunec, Varga Mir., Matějka, Studený, Pořický, Kývala, Dvořák, Martiník, Daněk, Dalajka

Hvězdy zápasu

Josef Fojtík (POR) (1+2)
Jakub Pořický (VAM) (2+0)
David Zachar (POR) (1+1)

Bruncovo probuzení a tutovka Sztefka

Jednoznačný favorit v úvodu utkání příliš nepřesvědčil. Bobři hýřili aktivitou, za kterou byli odměněni už na začátku čtvrté minuty. Michal Hryciow se dostal lehce do pásma, zajel si až za Kubáňovu klec, odkud poslal puk před brankoviště přesně na hůl Tomáše Brunce, který se k pravé tyči nemýlil – 0:1. Za dvě minuty mohlo být srovnáno, když David Zachar ve středním pásmu vysunul hbitého Michala Sztefka, který se objevil sám před teprve sedmnáctiletým Michalem Kořenkem, v rozhodující chvíli ale přestřelil.


Tlak Bobrů a tyč Ollendera

Hosté poté dostali výhodu přesilovky, v níž se na konci povedené kombinace objevil před Kubáněm Jan Matějka, ten ale podle svých představ určitě nezakončil. Bobry nezastavila ani neproměněná početní převaha a ještě dlouho po ní točili Porubské v jejich obranném pásmu. Vyrovnání měl vteřinu před koncem první třetiny na holi Samuel Ollender, ten ale z pravého kruhu rozezvonil pouze vzdálenější tyč.


Druhá třetina: Poruba vs. Jakub Pořický 0:2

Valašskému Meziříčí znovu vyšel vstup do třetiny. V přesilovce napřáhl na hranici pravého kruhu Jakub Pořický, jenž na milimetr přesně uklidil s pomocí tyče kotouč do sítě – 0:2. Hosté se následně stáhli, dopředu se už tolik nehnali a na své šance trpělivě vyčkávali. Ta nejbližší přišla ve 31. minutě, kdy ve zmatku do puku v brankovišti plácl Jakub Pořický, který zapsal v utkání svůj druhý gól – 0:3. Domácí do konce třetiny nedokázali nic vymyslet, a tak odcházeli Bobři do kabin po druhé třetině s nadějným tříbrankovým náskokem.


Léčba Kůdelou

Aleš Flašar poté zkusil oživení výměnou gólmanů, a do poslední části tak zasáhl Hynek Kůdela. Poruba udeřila ve třetí třetině jako blesk z čistého nebe. David Ballner zavezl puk do útočného pásma, z rohu kluziště pak nabil Davidu Zacharovi, který po deseti vteřinách z první k pravé tyči vykřesal Porubským naději – 1:3. Zacharova lajna se činila a v čase 42:46 už to bylo pouze o gól. David Zachar našel snad z obranného pásma na útočné modré Josefa Fojtíka, který si ve svém nájezdu položil Michala Kořenka a bekhendem jej dokázal bez problémů překonat – 2:3.


Obrat dokonal Ollender

Poruba byla jako vyměněná, nicméně vyrovnávací branka byla po pár minut úlohou neřešitelnou. V padesáté minutě se konečně dostali ke slovu také hosté z Valašského Meziříčí, Ondřej Martiník ale trefil zblízka pouze pravou tyč a o chvíli později nebezpečně tečoval puk před Kůdelou Josef Daněk, porubský brankář ale odolal. Porubská hala vybouchla radostí v čase 51:30, kdy dostal kotouč v přesilovce Vladimír Luka, který z levého kruhu nechytatelnou dělovkou uklidil puk pod horní tyč – 3:3. Hosté si následně vzali oddechový čas, ale to stejně Ostravany nerozhodilo. Tři minuty před koncem ujel po levé straně Lukáš Říha, který v přečíslení nahrál Samuelu Ollenderovi, který nad levý Kořenkův beton nezklamal – 4:3.


Ostatní zápasy 12. kola

Opavavs.Šumperk3:2
Kopřivnicevs.Nový Jičín1:3

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Výkon komentovat vůbec nechci, protože by se mi to hodnotilo velmi špatně. Dvě třetiny jedním slovem tragédie. Klobouk dolů před kluky, že dokázali najít ještě tolik síly a během třetiny zápas otočit. Nemyslím si, že by soupeř závěr podcenil, spíše odešel fyzicky. My jsme sice také v tomto ohledu ztráceli, nicméně závěr jsme měli určitě lepší. Hráčům děkuji za tři body, ale k tomuto zápasu se už vracet nechci.

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): odmítl komentář.

Tabulka po 12. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 1062:3326
2.Hodonín 1044:2821
3.Nový Jičín 1036:3120
4.Šumperk 1039:3914
5.Opava 1127:4410
6.Kopřivnice 1131:579
7.Val.Meziříčí 1034:418