B-tým se Studénkou dotahoval marně, rozhodl zpackaný úvod

04.02.2018, René Chyla

B-mužstvo Poruby si na zpečetění čtvrtého místa po základní části bude muset ještě minimálně do středy počkat. Stejně jako v minulém utkání proti Studénce, tak i tentokrát rozhodl už začátek zápasu, kde si hosté vytvořili dvoubrankový náskok, který pevně drželi ve své moci až do závěrečné sirény. HC RT TORAX sice při power-play dokázal rychle snížit, z následného tlaku ale více nevytěžil, a tak čtvrtá Poruba prohrála s tabulkovým sousedem těsně 3:4.

Krajská liga Moravskoslezského kraje - 26.kolo ne 4.2.13:30
HC RT TORAX Poruba "B"
HC Studénka
3:4(1:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 17. Buček, 36. Vidlák (Gelnar, Černín), 59. Široký (Vidlák, Korec) – 1. Janečka (Tomášek M., Novák), 6. Orszulik (Tomášek M.), 23. Orszulik (Tomášek M.), 41. Sluštík (Trubka, Štěpják). Rozhodčí: Jeřábek – Janoško, Chamrád. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 108. Střely na branku: 36:22 (12:9, 9:7, 15:6). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4.
HC RT TORAX Poruba "B": Vrba – Baca, Hudec; Černín, Široký; Poláček, Prepsl – Sysala, Korec, Rosypka – Gelnar, Buček, Vidlák – Chomič, Gola R., Bernát
HC Studénka: Smetana – Pelikán, Jedlička, Bolek, Holanik, Novák, Lyčka, Trubka, Janečka – Štěpják, Tomášek R., Pokorný, Tomášek M., Čáň, Štubňa, Sochorek, Sluštík J., Orszulik, Martinčík

Hvězdy zápasu

Marek Tomášek (STU) (0+3)
Martin Vidlák (POR) (1+1)
Petr Orszulik (STU) (2+0)

Zpackaný úvod a šance Rosypky

Porubské B-mužstvo proti Studénce nezachytilo začátek utkání a už po 37 vteřinách hry prohrávalo, když se mezi kruhy ocitl s pukem Lukáš Janečka, jenž nachytal Adama Vrbu mezi betony – 0:1. Domácí borci se nepoučili a v šesté minutě přidali hosté další ránu do zátylku. Porubská obrana selhala, a tak se Marek Tomášek zorientoval u pravého mantinelu, poslal zadovku na najíždějícího Petra Orszulika, který k levé tyči navýšil vedení Studénky – 0:2. Za pár vteřin se však na druhé straně dostal do dobré pozice Vladimír Rosypka, proti jeho projektilu se ale stačil Lukáš Smetana včas přesunout.


Nevydařená přesilovka, Gelnarův průnik a zářez Bučka

HC RT TORAX dostal následně výhodu přesilovky, Porubští se však k většímu tlaku nedostali a více méně se museli i bránit. Ve čtrnácté minutě se pak po levé straně prosmýkl Jakub Gelnar, z ostrého úhlu ale gólmana Studénky nenachytal. To navrátilec do sestavy Martin Buček už byl o tři minuty později úspěšnější, z předbrankového prostoru zamířil přesně pod víko – 1:2. Do první přestávky mohlo být dokonce vyrovnáno, když David Sysala nahrával před prázdnou Janu Korcovi, ten však kotouč nezpracoval a poslal jej mimo odkrytou klec.


Studénka ve čtyřech jako v pěti a Vidlákova naděje

Na začátku druhé třetiny měli domácí další velkou příležitost k vyrovnání, Jakub Gelnar byl ale v úniku faulován, a nemohl tak patřičně zakončit. Poruba o chvíli později hrála přesilovku, znovu se ale domácímu výběru nepovedla, Studénka totiž i ve čtyřech znovu odskočila do dvoubrankového vedení. Petr Orszulik napřáhl na levé straně a kotouč propadl porubskému brankáři mezi betony – 1:3. Jan Sluštík o pár minut později nahrával zpoza brány naprosto volnému Martinu Štěpjákovi, toho ale z bezprostřední blízkosti Adam Vrba fantasticky vychytal. Třetí přesilovka už Porubským vyšla. Jakub Gelnar zaregistroval mezi kruhy Martinu Vidlákovi, který k levé tyči vrátil domácí do zápasu – 2:3. O minutu později se v dobré šanci objevil znovu Martin Vidlák, jeho teč Prepslovy střely ale mířila těsně nad.


Sluštíkova teč, tlak Poruby a drtivá power-play

Ostravané nezachytili ani začátek poslední třetiny. Po padesáti vteřinách hry totiž vypálil na modré čáře David Trubka, jehož dělovku tečoval pod břevno Jan Sluštík – 2:4. Domácí ale zbraně nesložili a soupeře začali pořádně tlačit, velkou šanci však zahodil Robin Gola, projektily Jana Korce či Jakuba Baci ale zase jen těsně minuly branku. V 53. minutě málem potrestal špatnou hostující rozehrávku Václav Chomič, i toho ale Lukáš Smetana vychytal. Vladimír Rosypka o pár minut později hledal po své levici v přečíslení spoluhráče, Marek Tomášek ale skočil do pasu tak obětavě, že si puk málem srazil do vlastní klece. V čase 58:17 si Pavlačkův výběr vyžádal oddechový čas, na který následně zareagoval hrou bez gólmana. Už po jednadvaceti vteřinách přinesl tento tah úspěch. Do odraženého kotouče klepl na pravém kruhu Jaromír Široký a ten přízemní střelou zadělal na drama – 3:4. HC RT TORAX svého soupeře drtil, Rosypkova teč deset vteřin před koncem ale branku minula.


Dohrávka 20. kola

Český Těšínvs.Studénka5:7

Ostatní zápasy 26. kola

Krnovvs.Český Těšín9:5
Bohumínvs.Horní Benešov7:1
Rožnov pod Radhoštěmvs.Orlová5:7
Frýdek-Místek "B"vs.Nový Jičín "B"4:2

Ohlasy k utkání

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba "B"): Před zápasem jsme si v kabině řekli, co chceme hrát, ale na ledě to bylo přesně naopak. Chtěli jsme hrát zodpovědně, ovšem soupeři jsme na první dva góly prakticky nahráli. Chybělo bruslení, žádný nápad. V podobném duchu byla i druhá třetina, znovu jsem postrádal lepší pohyb a přišlo mně, že se klukům ani nějak nechtělo. Jediné, za co je asi mohu pochválit, jsou poslední dvě minuty, kdy jsme hráli bez gólmana, a tam šla alespoň trochu vidět nějaká vůle a chuť tu branku vstřelit. Soupeře jsme zamkli, nicméně hrát dvě minuty z šedesáti je málo. Kladli jsme hráčům na srdce, že nám nemohou odskočit do vedení, protože Studénka je natolik zkušené mužstvo, že si pak výsledek pohlídá, což se také potvrdilo. S takovým soupeřem se zápas otáčí těžko a já jim mohu jen pogratulovat k výhře a zřejmě zaslouženým třem bodům. Chyběla mi větší vůle po vítězství.

Miroslav Pokorný (HC Studénka): Jeli jsme do Poruby zejména s tím, že musíme hrát ze zabezpečené obrany, protože v posledních zápasech dostáváme až příliš mnoho gólů. Chtěli jsme hrát zezadu, což se nám docela dařilo a také vyplácelo. Inkasovali jsme sice tři góly, jeden ale z přesilovky, což se dá pochopit. Jedna chybička se nám tam vloudila, ale myslím si, že zezadu jsme to odehráli dobře, a chtěli jsme hrozit zejména z brejků. Taková hra nám sedí, a i když nás soupeř v poslední třetině dostával pod tlak, tak jsme to ustáli. Bylo to ale logické, my jsme už jen bránili výsledek a Poruba naopak vyrovnat chtěla. Zápas měl tedy dramatický, ale pro nás šťastný konec, takže jsme spokojeni.

Tabulka po 26. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Orlová 26131:8262
2.Studénka 26139:9358
3.Bohumín 26139:8257
4.Poruba "B" 25151:8646
5.Krnov 26113:10545
6.Frýdek-Místek "B" 25110:8442
7.Český Těšín 26141:12139
8.Horní Benešov 2578:14618
9.Rožnov pod Radhoštěm 26103:16116
10.Nový Jičín "B" 2543:1881