B-tým po rozpačitém úvodu smetl předposlední Rožnov, destrukci řídily hattricky Gelnara a Chomiče

07.01.2018, René Chyla

Tak takhle by to šlo. Ačkoliv porubské béčko i ve třetím vzájemném měření sil s Rožnovem pod Radhoštěm zaspalo první třetinu, podruhé dokázalo vytěžit megaobrat, na němž měla největší zásluhu dvojice Václav Chomič – Jakub Gelnar, oba hráči si totiž připsali hattrick. Jan Zavadil pak nahrával na další gól, třemi body se pak blýskl také Jan Korec s Davidem Sysalou.

Krajská liga Moravskoslezského kraje - 21.kolo ne 7.1.13:30
HC RT TORAX Poruba "B"
HC Rožnov pod Radhoštěm
7:2(0:1, 3:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 26. Chomič (Sysala, Korec), 29. Gelnar, 36. Sysala (Korec), 47. Chomič (Ballner), 48. Gelnar (Veselý, Zavadil), 50. Gelnar (Veselý, Sysala), 59. Chomič (Korec) – 7. Babiš (Prycl, Valentík), 49. Skopal (Prycl, Vyvíjal). Rozhodčí: Jeřábek – Majetný, Novák. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 116. Střely na branku: 35:19 (9:5, 12:6, 14:8). Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2, 7:2.
HC RT TORAX Poruba "B": Zavadil – Baca, Černín; Ščurek, Široký; Hranoš, Štěpán – Rosypka, Ballner, Buček – Korec, Sysala, Chomič – Gelnar, Gola R., Veselý
HC Rožnov pod Radhoštěm: Hnilica – Švrček, Tůma, Holý, Valentík, Mynarčík, Bambuch – Skopal, Prycl, Vyvíjal, Kunčický, Kroupa, Babiš, Vaculín, Krejčí, Cvečka, Dostál

Hvězdy zápasu

Vojtěch Černín (POR) (0+0)
Jan Korec (POR) (0+3)
Václav Chomič (POR) (3+0)

Korec nedal, z protiútoku trestal Babiš, Kroupa trefil tyč

Třetí vzájemné měření sil s Rožnovem pod Radhoštěm začalo podobně jako ta dvě předchozí. Hosté z Rožnova hýřili aktivitou a dělili Porubským nemalé problémy. V šesté minutě naopak mohli otevřít skóre právě Ostravané, když Jaromír Široký nahrával z mezikruží napravo Janu Korcovi, ten ale trefil pouze připraveného gólmana. Z protiútoku se však radovali Valaši, když stál v pravou chvíli na pravém místě Kamil Babiš, který dorazil kotouč k pravé tyči – 0:1. Fanoušci poté dlouhých deset minut čekali marně alespoň na zajímavou šanci, tu první vážnější od úvodní branky měl Martin Kroupa, rožnovský útočník ale zprava nastřelil jen tyč. Ve dvacáté minutě mohlo být vyrovnáno, Vladimír Rosypka ale z bezprostřední blízkosti bekhendem neuspěl.


Chomič nastartoval obrat, Gelnarova akce, Sysalova parádička a skokan Valentík

Druhá třetina už byla v režii spíše ostravských borců. Do první příležitosti se sice nejprve dostal hostující Martin Vaculín, ten ale ztroskotal na přesunutém Janu Zavadilovi. Za minutu bylo v porubské aréně vyrovnáno, když David Sysala našel před brankovištěm Václava Chomiče, který uklidil puk k pravé tyči – 1:1. Tři minuty a Ostravané dokonali obrat. Jakub Gelnar se prezentoval parádní individuální akcí, objel Hnilicovu bránu a poté z mezikruží bekhendem poslal puk k pravé tyči – 2:1. Ondřej Veselý o chvíli později nahrával Jakubu Gelnarovi, kotouč ale dříve tečoval jeden z hostů, a tak se měl hostující brankář co ohánět. Ve 36. minutě se Poruba prosadila potřetí. David Sysala si obehrál několik beků, povytáhl gólmana a přízemní střelou navýšil vedení – 3:1. Jakub Gelnar se ještě v závěru třetiny dostal do zajímavé šance, když čelil tváří v tvář Martinu Hnilicovi, Kamil Valentík ale předvedl obětavý obranný zákrok.


Korec zachránce a souhra Veselý – Gelnar

Ve 45. minutě byl Rožnov pod Radhoštěm velmi blízko kontaktní branky, když se do úniku dostal Filip Vyvíjal, Jan Korec ale situaci dobruslil a patřičně ji také zneškodnil. Naproti tomu domácí byli v útoku už produktivnější. Za dvě minuty totiž plácl na levém kruhu krátce po vhazování do puku Václav Chomič a kotouč se zastavil až v síti – 4:1. Za 56 vteřin už byli Porubští o poznání v klidu. Jan Zavadil nahrával po mantinelu Ondřeji Veselému, jenž v přečíslení připravil gól do prázdné branky pro najíždějícího Jakuba Gelnara – 5:1. Další minuta, další gól, tentokrát ale na opačné straně.


Skopal hračička a hattricky Gelnara s Chomičem

Robert Skopal se proháčkoval přes několik domácích hráčů, ošálil i gólmana a poté už měl před sebou prázdnou klec – 5:2. Ani další minuta se neobešla beze změny skóre. Ondřej Veselý opět ze stejné pozice nahrával Jakubu Gelnarovi, který si povodil Martina Hnilicu a poté do horní části branky nezaváhal, když zkompletoval hattrick – 6:2. Rožnov hrál následně první přesilovku v zápase a krátce po jejím skončení málem inkasoval, když Jakub Gelnar našel po levé straně Ondřeje Veselého, ten ale nedal. Definitivum padlo v čase 58:53, kdy Jan Korec sice trefil z první pouze beton Martina Hnilicy, dorážka a Václava Chomiče však už přinesla druhý hattrick v zápase – 7:2.


Ostatní zápasy 21. kola

Bohumínvs.Frýdek-Místek "B"5:3
Krnovvs.Orlová5:3
Český Těšínvs.Nový Jičín "B"10:1
Horní Benešovvs.Studénka3:7

Ohlasy k utkání

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba B): Jestli někdo čekal, že utkání s Rožnovem bude jednoduché, tak já jsem k takovým určitě nepatřil, protože jsme se letos už dvakrát přesvědčili, že je soupeř houževnatý a velmi dobře bruslí. Věděli jsme také, že se budou snažit hrát na brejky, stejně jako na jejich ledě, kde nás svou hrou v první třetině totálně rozebrali a prohrávali jsme 0:3. Podobným stylem hry se prezentovali také v tomto utkání a bylo jen štěstím, že jsme prohrávali po první třetině jen 0:1, jelikož Rožnov měl ještě pár dalších situací, kdy nás přečíslil a kdy mohl přidat další góly. Upozorňovali jsme na to kluky, ale někteří si pořád myslí, že mohou hrát to svoje a neplní si povinnosti, které mají a chtějí neustále dokazovat něco navíc. Zápas jsme nakonec otočili, ve třetí třetině jsme kluky nabádali, že se na nás budou tlačit, že si musíme hlídat hlavně obranu a čekat na své šance. Ty jsme nakonec také využili a závěr jsme si už spolehlivě pohlídali. Pro nás to jsou cenné tři body, jelikož nás čekají teď dva velmi těžké zápasy.

Lubomír Poruba (HC Rožnov pod Radhoštěm): Snažili jsme se, snažili. První třetinu jsme dokonce dokázali vyhrát, takže snahy tam bylo kopec, ale velmi málo trénujeme, takže v závěru nám často odejdou síly a nemáme tak zkušené a silné hráče, abychom vedení udrželi. Máme to spíše založené na takovém aktivním přístupu, lítání sem a tam a takové zkušené mančafty, jakým Poruba bezesporu je, toto potrestají. Takové týmy můžeme porazit, ale nedokážeme je určitě porážet stabilně, to bychom museli kádr posílit a my máme v týmu kluky, kteří jsou vesměs pouze odchovanci Rožnova pod Radhoštěm a nikdo z nich prakticky žádnou lepší soutěž ani nehrál. To se samozřejmě poté projevuje v zápase, kdy si soupeř na naše chyby počká a potrestá je.

Tabulka po 21. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Orlová 2097:6347
2.Bohumín 20109:5945
3.Studénka 1998:7040
4.Český Těšín 20118:8136
5.Krnov 2184:8536
6.Poruba "B" 19116:6834
7.Frýdek-Místek "B" 2086:7130
8.Horní Benešov 2071:11818
9.Rožnov pod Radhoštěm 2183:12613
10.Nový Jičín "B" 2034:1551