Juniorka přehrála díky svátečním střelcům Frýdek-Místek a je krok od kvalifikace

17.02.2017, René Chyla

Jestli chtěli ještě Bahníkovi svěřenci pomýšlet na vítězství v základní části a postoupit do celorepublikové kvalifikace o extraligu, museli za každou cenu získat v posledních dvou zápasech proti Frýdku-Místku a Prostějovu na ledě nechat vše a získat plný počet bodů. První krok zvládli junioři na výbornou, jelikož RT TORAX po brankách Hranoše, Veselého, Prokeše a Kurnika vyhrál v Polárce 4:1 a markantně se tak přiblížil svému cíli.

Liga juniorů - 34.kolo pá 17.2.19:30
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba
1:4(0:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 33. Švaňa (Csapai) – 20. Hranoš (Korec, Gola P.), 27. Veselý (Malát, Kurnik), 49. Prokeš (Veselý, Bernát), 56. Kurnik (Dang, Široký). Rozhodčí: Koziol – Barteček, Konvička. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 46. Střely na branku: 31:48 (9:18, 13:17, 9:13). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
HC Frýdek-Místek: Dobečka – Csapai, Kozubek, Gonos, Skalický, Nikl – Heralt, Švaňa, Opletal, Zberovský, Strakoš, Daron, Kanovský, Bernovský, Škubala
HC RT TORAX Poruba: Zavadil – Štěpán, Hranoš, Ščurek, Široký, Bijota, Prokeš – Korec, Gola P., Dang – Vilček, Bernát, do 30. Bialoň, od 30. Fráner – Malát, Kurnik, Veselý

Hvězdy zápasu

Daniel Csapai (FRM) (0+1)
Jan Korec (POR) (0+1)
Jan Zavadil (POR) (31 střel, 30 zásahů, 1 gól, 96.77% úspěšnost)

Tyč Zberovského či bleskové Hranošovo využití přesilovky v závěru

V úvodu zápasu byli aktivnější domácí. Ty mohl poslat do vedení ve třetí minutě v přesilovce Martin Kanovský, z hranice kruhu však mířil nad břevno. O sedm minut později pak měl obrovskou šanci Jan Bernát, Vilčkovu parádní nahrávku před branku však nedokázal patřičně zužitkovat. Zanedlouho zase Jakub Bialoň zleva přihrával Tomáši Vilčkovi, ten byl však příliš krátký na to, aby dokázal puk tečovat do odkryté sítě. Pořádně zahrozili i Frýdeckomístečtí. Lukáš Zberovský si nabruslil na levý kruh, odkud nevýraznou střelou trefil vzdálenější tyč. RT TORAX však na rozdíl od domácích svou první přesilovku využil. Už po deseti vteřinách napřáhl Michael Hranoš, jehož střelu sice Jan Dobečka vyrazil, puk jej ale přeletěl a zapadl až za brankovou čáru – 0:1.


Šance Strakoše, další rychlé využití přesilovky a následný tlak Poruby

Srovnávat mohl ve 26. minutě Adam Strakoš, který se zjevil naprosto sám před porubským Zavadilem, frýdeckomístecký útočník však byl natolik zaskočen nastalou situací, že se mu puk zamotal mezi brusle a hostující branku nakonec neohrozil. RT TORAX tak navýšil znovu v přesilovce a znovu k tomu stačilo pouze deset sekund. Jan Gonos nedokázal vyhodit puk z pásma, čehož využil Antonín Kurnik, který nahrál Davidu Malátovi a ten následně Ondřeji Veselému, který z mezikruží k pravé tyči nezaváhal – 0:2. Hra domácích se v tu chvíli rozpadla a bylo jen štěstím, že Porubští nevyužili svůj následný mohutný tlak.


Jistota Švaňa, Korcova příležitost, břevno Širokého nebo únik Zberovského v oslabení

Frýdek-Místek se nadechl až v přesilovce, kdy se do puku na levém kruhu opřel Robin Švaňa, jenž střelou k protější tyčce nedal Zavadilovi šanci – 1:2. Jan Korec mohl využít i další přesilovku, v rozhodující chvíli však kotouč ideálně nezpracoval a prázdnou bránu tak netrefil. O pár sekund později byl ještě blíže gólu Jaromír Široký, ten ale z prostoru mezi kruhy orazítkoval jen břevno. Porubské šance tak nakonec málem potrestali domácí v oslabení, když Daniel Csapai našel perfektně ujíždějícího Lukáše Zberovského, jeho možnost ale porubský gólman výtečně zlikvidoval.


Prokešova dělovka, Csapaiův přehled, fantóm Zavadil a Zlatá helma pro Kurnika

Ostravané přetavili svou herní převahu ve 49. minutě. Martin Prokeš se ujal odraženého kotouče a zamířil z levé strany přesně pod víko – 1:3. Při hře čtyři na čtyři se mohl Frýdek-Místek znovu dostat na dostřel. Daniel Csapai totiž parádně nahrával před branku nekrytému Adamu Strakošovi, Jan Zavadil se ale dokázal skvěle přesunout ke druhé tyči. Definitivum napsali Porubští ve vlastním oslabení. Michal Dang z obranného pásma poslal kotouč na útočnou modrou Antonínu Kurnikovi, který vyčíhl správný moment, ujel domácím obráncům a střelou nad lapačku poslal s pomocí levé tyče puk do sítě – 1:4.


Ostatní zápasy 34. kola

Uherský Brodvs.Opava5:0 kontumace
Přerovvs.Brno0:1
Boskovicevs.Havířov1:7
Uničovvs.Prostějov0:5 kontumace

Ohlasy k utkání

Tomáš Snášel (HC Frýdek-Místek): Poruba byla v tomto utkání rozhodně bruslivějším týmem. Myslím si, že kdybychom za stavu 1:2 proměnili nájezd i dorážku, kterou jsme tam měli, tak by se utkání vyvíjelo jinak a bylo možná dramatičtější. Hosté přijeli s dvaceti hráči, my jich měli pouze třináct, navíc trénujeme často jen s devíti kluky, takže během toho zápasu už také docházely i síly. Trochu mě mrzí, že jsme měli více vyloučených za zákroky, které byly jinak posuzovány na naší a jinak na straně porubské. Gratuluji soupeři k výhře a přeji mu, aby soutěž vyhrál, protože si to opravdu zaslouží.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Jednalo se o vyrovnaný zápas a my jsme šli od začátku pomalu za svým cílem, ale zhruba do poloviny utkání kluci situace přehrávali. Měli jsme tam několikrát situace dva nebo tři na jednoho, ale ani tak jsme pořádně nebyli schopni vystřelit na bránu. Duel se lámal až ve třetí třetině, kdy se nám podařilo zvýšit náš náskok, čímž se hráči hodně uklidnili a v klidu dohráli zbytek zápasu. Nyní se budeme připravovat na poslední zápas základní části proti Prostějovu.

Tabulka po 34. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 35187:7682
2.Brno 35154:7382
3.Havířov 33165:9876
4.Fr.Místek 35175:12462
5.Prostějov 34128:8060
6.Přerov 35152:12053
7.Uh.Brod 34109:13734
8.Uničov 3586:14730
9.Opava 3679:18622
10.Boskovice 3677:27118