RT TORAX zvládl vyhrocené utkání na Valašsku, Zachar hattrickem potopil Bobry

22.10.2016, René Chyla

Porubští borci měli už od prvních minut jasně navrch, byli to ale právě oni, kdo lovil puk ze své sítě. RT TORAX ale čtyřmi góly Jáchymovy formace otočil a zaslouženě dokráčel k další tříbodové výhře. Marek Smrčka při svém druholigovém debutu zapsal dva body za gól a asistenci, David Zachar se zase blýskl hattrickem. Značně nevyrovnaný výkon podali zejména rozhodčí toho duelu, kteří nesmyslně uložili v úvodní třetině Seidlerovi pětiminutový trest, na druhé straně zůstal bez povšimnutí likvidační faul na Tomáše Jáchyma, kterého čeká operace a zřejmě několikaměsíční pauza.

2. liga - skupina Východ - 12 so 22.10.17:00
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(1:1, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Podešva (Martiník, Pořický), 31. Varga D. (Varga M.) – 17. Zachar (Smrčka, Jáchym), 22. Zachar (Jáchym), 24. Smrčka (Zachar), 30. Zachar (Tichý, Jáchym), 47. Sedlář (Puškár, Flašar). Rozhodčí: Malota – Blaha, Holibka. Vyloučení: 10:6, navíc Seidler 5 min. + OK, Slavík 10 min. OT a Sršeň OK (všichni POR). Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 424. Střely na branku: 29:33. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Čáp (od 24. Plšek) – Chroboček, Žabčík, Mikel, Nedbálek, Báchor, Vydra, Štědrý – Dvořák, Kývala, Brunec – Pořický, Martiník, Podešva – Varga D., Hlaváč, Varga M. – Kubo, Studený, Baroš
HC RT TORAX Poruba 2011: Čech – Slavík, Puškar, Flašar, Tichý, Puzič, Rudl, Bail, Adamík – Slováček, Sedlář, Vaněk – Zachar, Jáchym, Smrčka – Orság, Vaněk, Sysala – Seidler, Tomčák, Ballner

Hvězdy zápasu

David Zachar (POR) (3+1)
Marek Smrčka (POR) (1+1)
Tomáš Jáchym (POR) (0+3)


Vedoucí trefa Podešvy, vymyšlený pětiminutový trest Seidlera a přehled Smrčky

Porubští začali o něco aktivněji, do vedení však šli paradoxně domácí. Jakub Pořický nahrával přes brankoviště k levé tyči nekrytému Janu Podešvovi, který neměl problém uklidit puk do prázdné branky – 1:0. Petr Seidler byl v desáté minutě vyloučen na pět minut plus do konce utkání za vražení na hrazení Zbyňka Žabčíka a RT TORAX tak musel čelit dalšímu náporu Bobrů. Do největší příležitosti se dostal David Varga, Jakub Čech ale spolehlivě zasáhl betonem. V sedmnácté minutě bylo po parádní akci srovnáno. Tomáš Jáchym našel mezi kruhy Marka Smrčku, jenž poslal kotouč výborně postavenému Davidu Zacharovi u levé tyče a porubský forvard už trefil poloodkrytou Čápovu klec – 1:1.


Smrčkův famózní debut

Poruba otočila vývoj utkání využitím přesilovky hned ve 22. minutě. Tomáš Jáchym přenechal u útočné modré puk Davidu Zacharovi, který si vybruslil až na hranici levého kruhu, odkud se trefil přesně pod víko – 1:2. O dvě minuty později už RT TORAX vedl o dvě branky. David Zachar získal puk ve středním pásmu, dostal se do přečíslení, kde nahrával na levou stranu Marku Smrčkovi, který přehodil pravý Čápův beton – 1:3. Domácí si následně vybrali oddechový čas a Čapa vystřídal v domácí kleci Lukáš Plšek. Do přečíslení se o minutu později dostal i David Ballner, který vyhledal na ose hřiště Jozefa Tomčáka. Ten ale domácí branku z mezikruží vůbec netrefil.


Zacharův hattrick, hromadná bitka, zranění Jáchyma a vykázání Sršně ze střídačky

Ve třicáté minutě přidala Poruba čtvrtý úder a znovu u toho byla Jáchymova formace. Josef Tichý napřáhl na modré čáře a kotouč dokázal tečovat před brankovištěm David Zachar přesně nad pravý beton – 1:4. O pár sekund později ale Bobři snížili. Marek Smrčka sice vybojoval puk ve svém pásmu, následně jej však nečekaně ztratil u pravé Čechovy tyče, kde se pohotově zorientoval David Varga, jenž poslal puk pod víko – 2:4. Následně byl tvrdě sražen na mantinel Tomáš Jáchym, hlavní sudí ale zůstal v klidu. Nutno podotknout, že v tomto případě se jednalo o větší faul než u Petra Seidlera, jelikož jeden z domácích po brutálním faulu neváhal a loktem ještě dorazil porubského útočníka k ledu. U Čechovy brány se po chvíli strhla hromadná bitka a po obrovské nevoli Porubských byl dokonce ze střídačky vykázán Tomáš Sršeň.


Pojistka Marka Sedláře

Ve 44. minutě mohl navýšit porubské vedení Rostislav Vaněk, který se řítil sám na Lukáše Plška. Domácí gólman se ale přelstít nenechal. RT TORAX poté využil dvojnásobnou přesilovku. Puškárovu dělovku sice ještě Plšek vyrazil, na dorážku Marka Sedláře k pravé tyči však už zareagovat nestihl – 2:5. Ostravané pak mohli ještě svůj náskok zvýšit, David Zachar z několika pokusů ani Jan Puškár však už další gól nepřidali.

Ostatní zápasy 12. kola

Opavavs.Hodonín5:2
Šumperkvs.Brno9:1
Kopřivnicevs.Nový Jičín5:2

Ohlasy k utkání

Radim Dvořák (HC Bobři Valašské Meziříčí): Dá se říci, že k nám přijel nejtěžší soupeř v soutěži. My jsme na ledě podali maximum, jen velká škoda neubráněných oslabení. Klukům se určitě nedá upřít bojovnost a to, že i za nepříznivého stavu hráli v plném nasazení až do konce. V normálně vedeném utkání bychom odehráli celou první třetinu v přesilovce. Smutné je, že sudí v tomto tragicky nastaveném výkonu pokračoval i po zbytek zápasu a to vědomím a sdělením hráčům a trenérům, že utkání nezvládá. Je smutné, že tohle se vůbec mohlo stát a zároveň doufám, že podobný výkon už nezažiji.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Dle mého názoru jsme odehráli naprosto perfektní utkání, na ledě bylo jen jedno mužstvo. Jen by mě zajímalo, jaký příkaz dostali domácí hráči během oddechového času, protože následně tam bylo několik likvidačních faulů. Bohužel vyvrcholilo to faulem na Tomáše Jáchyma, který má vyhozené rameno, bude muset jít na operaci a možná má po sezoně. K rozhodčím se nemíním vůbec vyjadřovat, protože to je naprostá katastrofa, co se tady odehrálo. Navíc náš hráč dostane pětiminutový trest za takový "možná" faul, který tedy možná byl, ale rozhodně ne likvidační, protože domácí hráč ztratil balanc. Na druhou stranu krosček, který předvedl jeden z domácích na Tomáše Jáchyma, nebyl ani potrestaný. Něco podobného jsem ještě neviděl, ale v této soutěži asi nic jiného čekat ani nemůžeme. Všichni kluci ale zaslouží absolutorium, protože předvedli parádní výkon.

Tabulka po 12. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 1157:2727
2.Vsetín 947:2324
3.Šumperk 935:2917
4.Hodonín 1143:4217
5.Opava 1128:3716
6.Kopřivnice 1147:4915
7.Val.Meziříčí 1133:4010
8.Brno 1125:519
9.Nový Jičín 1025:436