RT TORAX favorita nezaskočil a extraligovému soupeři podlehl rozdílem třídy

30.08.2016, René Chyla

Vítkovicím vyšel vstup do partnerského zápasu skvěle a favorit se tak mohl již ve třetí minutě radovat z brzkého vedení. To vydrželo až do minuty dvanácté, kdy Kilnar vyslal do šance Dominika Kafku, který vyškolil jak obránce, tak Bartošáka a porubští fanoušci byli na nohou. Vyrovnaný stav ale dlouho nevydržel, extraligový celek do pauzy udeřil ještě dvakrát, ve druhé třetině přidal dalších pět zásahů a bylo prakticky vymalováno. Poruba nakonec podlehla extraligovému sokovi vysoko 3:9 a již ve čtvrtek ji čeká zápas s polskou Bytomí, se kterou by měl dorazit také exporubský Jakub Peslar.

2. liga – přípravné zápasy - přát. út 30.8.18:15
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
3:9(1:3, 1:5, 1:1)
Branky a nahrávky: 12. Kafka (Kilnar), 39. Hudeček (Adamík, Kafka), 48. Piecha – 3. Kurovský (Balán), 14. Kovář (Roman), 20. Vandas (Kolouch), 23. Kolouch (Kucsera, Vandas), 27. Kolouch (Kovář), 28. Szturc (TS), 35. Balán (Tomi), 40. Szturc (Olesz), 46. Balán (Němec) Rozhodčí: Mrkva – Vengřín M., Vengřín R. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 016. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:7, 2:7, 2:9, 3:9
HC RT TORAX Poruba 2011: Čech – Bail, Rudl, Slavík, Puškár, Flašar, Adamík, Tichý – Kilnar, Ballner, Vaněk, Sedlář, Jáchym, Piecha, Seidler, Hudeček, Kafka, Zachar, Tomčák, Smrčka
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Krenželok, Urbanec, Baranka, Puzič, Svoboda, Klok, Kovář, Sedlák – Němec, Olesz, Zdráhal, Balán, Szturc, Roman, Kucsera, Květoň, Vandas, Kolouch, Illéš, Tomi, Kurovský

Rychlý nástup favorita a dva neproměněné úniky

Vítkovičtí začali o poznání aktivněji a hostující fanoušci tak mohli již na začátku třetí minuty slavit. Před brankou Jakuba Čecha se zjevil Daniel Kurovský, který plácl do odraženého kotouče a ten zaplachtil nad Čechovo rameno – 0:1. Porubští mohli udeřit o čtyři minuty později, kdy Dominik Kafka vystihl nepřesnou vítkovickou rozehrávku a vyslal do úniku Aleše Kilnara. Ten svůj samostatný výpad ale nedokázal přetavit ve vyrovnání a Patrik Bartošák sklidil ovace publika. Druhý gól tak mohl přidat Michael Vandas, který ze středního pásma ujel porubským obráncům, jeho pokus ale skončil na levé tyči.


Kafkovo vyrovnání, Kovářova teč či Vandasův gól do šatny

Vyrovnáno bylo ve dvanácté minutě. Dominik Kafka ujel dvou vítkovickým obráncům, vyškolil vyjetého Bartošáka a s přehledem srovnal otěže zápasu střelou do prázdné branky – 1:1. O chvíli později mohlo být vše zase úplně jinak. Karol Sloboda totiž z mezikruží znovu nastřelil tyč. Co se Slobodovi, dokonal hráč s osmnáctkou na zádech. Lukáš Kovář tečoval před brankovištěm dělovku Ondřeje Romana od modré a puk zapadl k pravé tyči – 1:2. Vítkovice ještě vteřinu před vypršením Rudlova trestu přidaly třetí branku a mohly tak odcházet do kabin daleko spokojenější. Petr Kolouch přihrával před branku připravenému Michaelu Vandasovi, který prostřelil mezi betony přesouvajícího se Čecha – 1:3.


Kolouchova čtyřminutovka

Vítkovičtí byli při chuti i po přestávce. Ti na konci třiadvacáté minuty vymíchali porubskou obranu a Kucserovu odraženou střelu dorážel pod padajícího Jakuba Čecha Petr Kolouch – 1:4. Extraligový celek dovršil bůra za necelé čtyři minuty. Kovářovu dělovku tečoval v předbrankovém prostoru Petr Kolouch a v tu ránu bylo prakticky hotovo – 1:5. Za 83 sekund zkřížil hlavní arbitr za podražení ruce nad hlavou. Slovo si vzal Roman Szturc, jenž s přehledem našel mezírku mezi Čechovými betony – 1:6.


Jednoznačnou nadvládu Vítkovic zmírnil Hudeček

Zmar Porubských pokračoval ve 37. minutě. Vojtěch Tomi našel zpoza Čechovy svatyně před brankovištěm volného Stanislava Balána, který už se k levé tyči nemýlil – 1:7. RT TORAX využil přesilovku v závěru třetiny. Vojtěch Adamík přihrával mezi kruhy Janu Hudečkovi, který propálil Dolejše k tyči – 2:7. Stejně to ale byli Vítkovičtí, kteří měli ve druhé dvacetiminutovce poslední slovo. Rostislav Olesz skvěle našel Romana Szturce, který doklepl puk za bezmocného Čecha – 2:8.


Brankově vyrovnaná třetí dvacetiminutovka

Devátý gól mohl přijít hned v úvodu třetí třetiny. K trestnému střílení se postavil Vojtěch Tomi, na Čecha ale střelou mezi betony nevyzrál. O chvíli později se ale ve zmatku před brankovištěm nejlépe zorientoval Stanislav Balán, který nevýraznou střelou poslal puk do odkryté branky – 2:9. Marek Smrčka o chvíli později výborně forčekoval, z čehož pramenila chyba vítkovického obránce, který ztratil kotouč. Ten se pak dostal před Dolejše na hokejku Martina Piechy, který forhendovou střelu nad beton snížil – 3:9.

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba): Soupeř, se kterým jsme hráli, byl naprosto někde jinde než ti předešlí. Předčili nás jak v důrazu, tak v bruslení. Pro nás to byla výborná škola, kdy se odhalily nedostatky, které ještě máme. Bylo opravdu obdivuhodné, z čeho jsou schopni vůbec dávat góly. Výsledek víceméně odpovídá tomu, co jsme předvedli na ledě, a pro nás to byla velká zkušenost. Vítkovice jsou opravdu někde jinde.

Jakub Petr (HC VÍTKOVICE STEEL): Jsme rádi, že se toto utkání po navázání nové spolupráce mohlo uskutečnit. Sami fanoušci vidí, že se obě mužstva prolínají. Někteří hráči, kteří jsou nyní v Porubě, jsou naši odchovanci nebo hráči širšího kádru, tak byli s námi v Třinci, trénují s námi i nadále a takto to bude i v průběhu sezóny. Pro nás to bylo jediné utkání v tomto týdnu a já musím říci, že někteří kluci si to zbytečně nakládali a tohle bychom si v extralize určitě nemohli dovolit. Kdybychom takhle v lize hráli, tak nás soupeř jistě potrestá. Každopádně si myslím, že k tomuto zápasu přistoupili naši hráči aktivně, to jim vydrželo až do posledního střídání a bylo tam vše, co bych od hráčů očekával. Samozřejmě je znatelný rozdíl mezi hokejisty Poruby a Vítkovic, ale na hráčích domácího celku, kteří jsou u nás v širším kádru, tak šlo vidět, že nevypustili na tom ledě vůbec nic, což je pro nás trenéry opravdu pozitivní. Co se týče divácké atmosféry, tak tady je vždycky radost hrát, jelikož se zde vše rozléhá a myslím, že si to všichni užili. Doufám, že spolupráce bude pokračovat i nadále, a že přinese kýžené ovoce pro obě strany.