Juniorka dobyla území ústeckého Slovanu a stále živí naději na celkové prvenství

13.03.2016, René Chyla

Úvod druhého zápasu kvalifikace měl raketový start. Už po 27 vteřinách hry poslal porubské borce do vedení David Ballner, na jehož bleskovou střelu ale reagovali Lvi vyrovnávací brankou již o minutu později. RT TORAX se nenechal zaskočit a pokračoval i nadále v důsledné hře, která přinesla úspěch ještě do první sirény, když Zvědělíka nachytal podruhé Ballner a pár minut po něm zužitkoval neskutečnou hrubici domácího gólmana Marek Smrčka. Porubským vyšel nástup i do druhého dějství, kdy Ostravané během 69 sekund odskočili dvěma slepenými góly na čtyřbrankový náskok a vítězství bylo jednou nohou v autobuse do Poruby. Slovan sice ještě jedním zásahem kosmeticky upravil skóre, to bylo ale vše, čeho se ústecká hala od Lvů dočkala.

Liga juniorů - K2 ne 13.3.15:00
HC Slovan Ústí nad Labem
HC RT TORAX Poruba
2:5(1:3, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Dörner (Drha), 28. Drha – 1. Ballner, 9. Ballner, 17. Smrčka (Kurnik), 26. Bialoň (Pěnčík), 27. Sysala (Kropka, Mládek). Rozhodčí: Bejček – Šmika, Doležal. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 61. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 2:5.
HC Slovan Ústí nad Labem: Zvědělík – Loukota, Procházka, Macek, Hucek, Zdvořáček, Michajličenko, Ozom, Janák, Vico, Amirov, Koval, Drha, Patzelt, Dörner, Magasanik, Vytejček, Kopta
HC RT TORAX Poruba: Šrámek – Štěpán, Šustala, Široký, Kropka, Hranoš, Jendruš, Boháč – Gola P., Sysala, Ballner, Bialoň, Stupka, Pěnčík, Mládek, Smrčka, Csabala, Kurnik

Porubská juniorka vstoupila do druhého kvalifikačního zápasu na výbornou. David Ballner vypíchl kotouč na obranné modré jednomu z domácích útočníků a pádil sám na ústeckého gólmana, kterého překvapil porubský forvard bekhendem k levé tyči – 0:1. Za minutu už ale bylo srovnáno. Matěj Drha našel najíždějícího Sebastiana Dörnera, který z prostoru mezi kruhy zamířil taktéž k levé tyči – 1:1. RT TORAX působil na ledě o mnoho jistěji a v deváté minutě si vzal v početní převaze jednobrankové vedení zpět.

David Ballner zamířil z prostoru mezi kruhy s pomocí břevna přesně za Zvědělíkova záda – 1:2. Tři minuty před koncem předvedl neskutečnou hrubici brankář ústeckého Slovanu, Antonín Kurnik ho jednoduše za brankou obral o puk, poslal jej rychle před ústeckou svatyni přesně na hůl Marka Smrčky, jenž doklepl puk do prázdné kasy – 1:3.

Junioři pokračovali v destrukci ústeckých Lvů i ve druhé třetině. Ve 26. minutě dokázal sice ústecký brankář Pěnčíkův pokus vyrazit, kotouč ale poskakoval po brankovišti, kde se nejlépe zorientoval Jakub Bialoň, pro něhož nebyl problém doklepnout puk za brankovou čáru – 1:4. Ostravané navýšili své vedení o minutu později prakticky ze stejné situace po důrazu v brankovišti.

Po Kropkově odražené střele se k puku dostal David Sysala, který bez problémů poslal Porubu do čtyřbrankového vedení – 1:5. Lvi ale snížili ihned v minutě následující. Podél levého mantinelu se prodral Matěj Drha, který z levého kruhu nasměroval černý kus pryže pod břevno – 2:5. Domácí byli blízko dalšímu snížení, proti všem pokusům ale vystavil stopku skvěle chytající Richard Šrámek.

Poslední dvacetiminutovka už se nesla v klidnějším duchu, výrazněji zahrozil před domácí brankou až v sedmé minutě třetího dějství David Ballner, ten ale v dobré pozici přestřelil. Následně mohl přidat šestý hřebíček do ústecké rakve Marek Pěnčík, z prostoru mezi kruhy však trefil jen Robina Zvědělíka.

RT TORAX poté promarnil dokonce i dvojnásobnou přesilovku, v níž měl ale paradoxně největší šanci Slovan. .Jakub Loukota od levého mantinelu našel na ose hřiště Milana Janáka, kterého ale v úniku vychytal pravým betonem Šrámek. Poruba tak nakonec dokráčela k vítězství 5:2 a připisuje si první tři body, které bude chtít potvrdit již v pátek na ledě Písku.

Ohlasy k utkání

Jiří Merta (HC Slovan Ústí nad Labem): Pokud vezmu v úvahu tu první třetinu, tak na všechny tři góly jsme jim v podstatě sami nahráli po hrubých individuálních chybách. Poté jsme se sice trochu zvedli, prostřední dvacetiminutovka už byla vyrovnaná, ale stále nás zlobila koncovka. Na tu se ale nemůžeme příliš vymlouvat, protože porubský gólman na druhou stranu opravdu skvěle zachytal a to byl stěžejní kámen úspěchu ostravského mužstva.

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Nám vyšel parádně vstup do utkání, šli jsme do brzkého vedení se soupeřem, který opravdu skvěle bruslil, my jsme ale byli díky bohu o něco produktivnější. Samozřejmě jsme se nevyvarovali zbytečných individuálních chyb, po nichž nás v kritických chvílích opravdu podržel náš brankář. My jsme si dnešní vítězství vybojovali, kluci do toho dali srdce, šli za tou výhrou a za to jim musíme jen poděkovat. Díky dnešnímu vítězství jsme stále ve hře o celkové první místo, nyní nás čeká v pátek důležitý boj v Písku, na který se musíme pečlivě připravit.