Porubští zvládli další přestřelku a díky druhé formaci mají mečbol

29.02.2016, René Chyla

Úvod třetího čtvrtfinále měl RT TORAX jako z říše snů. Už ve třetí minutě totiž Ostravané vedli 2:0 a vše nasvědčovalo tomu, že kanonáda z prvních minut bude pokračovat. Drtiči ale snížili z přesilovky a najednou byla sebejistota domácích fuč. Ve druhém dějství pak dokázali dokonce Hodonínští srovnat a Tomáš Sršeň tak reagoval oddechovým časem. Ten se nakonec ukázal být jako stěžejní krok domácího lodivoda, jelikož po něm převzali znovu iniciativu Ostravané, kteří dalšími čtyřmi zásahy do černého dovedli Porubu ke druhému bodu v sérii. Čtyřmi body se na dnešním důležitém vítězství podepsal forvard druhé lajny Lukáš Vrána (1+3), jenž asistoval také u rozhodující šesté branky. Porubští získali mečbol a ve středu již mohou čtvrtfinálovou sérii v Hodoníně ukončit a stvrdit tak postup do semifinále.

2. liga - skupina Východ - ČF3 po 29.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
7:5(2:1, 3:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Vrána (Slavík, Seidler), 3. Peslar (Sedlář), 25. Ballner (Seidler, Vrána), 36. Ballner (Ovšák), 37. Stejskal (Vrána, Slavík), 55. Seidler (Slavík, Vrána), 59. Chaloupka (Zachar) – 12. Špok (Matula, Pokorný), 32. Charvát (Matula), 33. Peš (Jurásek), 37. Jurásek (Peš, Škápik), 60. Špok (Matula). Rozhodčí: Koziol – Konvička, Ganger. Vyloučení: 10:9. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 701. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 7:4, 7:5. Stav série: 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Malý, Peslar, Slavík, Puškár, Buček (od 33. Ovšák), Vajda – Gelnar, Zachar, Chaloupka (20. - 20. Rimmel) – Seidler, Vrána, Stejskal – Ballner, Sedlář, Vaněk
SHK Hodonín: Kotvan – Kolář, Škápik, Pokorný, Nedvěd, Jedlička, Polesný, Lišánik – Charvát, Venclík, Hložánek, Špok, Černohous, Tomi, Peš, Janás, Kuba, Sajdl, Jurásek, Matula

RT TORAX vletěl do utkání naprosto famózně. Už po 32 sekundách hry vypálil na modré Marek Slavík, jehož ránu tečoval před brankou Lukáš Vrána, který se trefil přesně mezi betony – 1:0. Hodonín byl zřejmě ještě v autobuse, jelikož ve třetí minutě museli Drtiči dohánět už dvoubrankové manko. Sedlářovu nahrávku zužitkoval Jakub Peslar, který přesnou střelou z levého kruhu způsobil na porubských tribunách nával euforie – 2:0. V šesté minutě mohlo být s hosty ještě hůře.

Bučkovu střelu sice Kotvan vyrazil, ovšem pouze několik metrů nad sebe a hodonínský gólman měl co dělat, aby neposedný kotouč dokázal zkrotit před zapadnutím do branky. O šest minut později se ale Drtiči nadechli. Dominik Matula zkoušel štěstí střelou od modré čáry, kotouč ale dokázal ještě před brankovištěm tečovat přesně mezi Kubáňovy betony Martin Špok – 2:1. Hodonínští dokonce při další přesilovce srovnali, branka ale nakonec nemohla být uznána pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Druhou dvacetiminutovku znovu začali lépe domácí, kteří se dokázali prosadit krátce po skončení porubské přesilovky. Petr Seidler zmátl hodonínské obránce, přihrál na pravý kruh naprosto volnému Davidu Ballnerovi, jenž zamířil přesně pod Kotvanovu lapačku – 3:1. Drtiči ale znovu dokázali vstřelit kontaktní gól. Stalo se tak ve 32. minutě při hře čtyři na čtyři. Dominik Matula nahrával z levého kruhu do mezikruží nepokrytému Matěji Charvátovi, který nechytatelnou střelou snížil nad Kubáňovu lapačku – 3:2.

Za minutu už bylo vyrovnáno. V obrovském zmatku před brankovištěm se nejlépe zorientoval Petr Peš, který poslal puk přímo pod víko – 3:3. Oddechový čas ale domácímu výběru příliš nepomohl. Jakub Tomi se prodral až před Kubáně a bekhendem nastřelil břevno. Hokejové nepsané pravidlo nedáš-dostaneš se pak potvrdilo do puntíku. Milan Ovšák obkroužil Kotvanovu klec a ve skrumáži hráčů dokázal najít Davida Ballnera, který přízemní střelou k pravé tyči vrátil Porubským vedení – 4:3.

Drtiči ale za minutu znovu dokázali odpovědět. Zdeněk Jurásek se uvolnil z rohu kluziště, najel si až před porubského brankáře a kotouč poslal pod padajícího Kubáně – 4:4. 30 sekund stačilo domácím, aby mohli jít znovu do vedení. Lukáš Vrána našel hůl Vladimíra Stejskala, který sice do puku jenom plácl, ten si ale nakonec k překvapení všech našel cestu až za Kotvanova záda – 5:4.

Poslední dějství třetího čtvrtfinále přineslo pravý opak toho předchozího. Oba týmy nechtěly jako první chybovat, a tak mohli diváci sledovat z obou stran taktickou bitvu. RT TORAX mohl hubené vedení pojistit v polovině poslední třetiny, natřikrát ale neuspěl Jakub Gelnar a o chvíli později spálil tutovku také Lukáš Vrána. Ostravané ale definitivně podepsali druhý bod v sérii na konci 55. minuty. Petr Seidler vystřelil z levého kruhu a puk zamířil mezi Kotvanovy betony – 6:4.

Drtiči pak vyzkoušeli dvě a půl minuty před koncem power-play, což se jim stalo osudným. Jakub Gelnar nahodil kotouč za Kotvanovu branku a odražený puk pak bez problémů dopravil do sítě Jan Chaloupka – 7:4. Drtiči kosmeticky upravili skóre ještě 23 sekund před závěrečnou sirénou. Dominik Matula vyslal do úniku podél levého mantinelu Martina Špoka, který střelou pod lapačku snížil – 7:5.

Ostatní zápasy 3. čtvrtfinále II. ligy skupiny Východ

HC Technika Brno vs. HC Moravské Budějovice 20055:1
HC Frýdek-Místek vs. HC Kopřivnice4:1
VHK Vsetín vs. HK Nový Jičín3:0

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Do utkání jsme vstoupili skvěle a hned z prvních dvou šancí dali dvě branky. Potom se zápas trošku zvrhl, ovlivnila ho spousta vyloučení. Hlavní rozhodčí nasadil velice divný metr, ve třetí třetině pro změnu nepískal nic a byl z toho pořádný guláš. Naštěstí jsme v závěru přidali nějaké góly, které nás uklidnily. Už v Hodoníně se pokusíme sérii ukončit.

Stanislav Beťko (SHK Hodonín): Upozorňovali jsme hráče na to, že musíme zachytit začátek zápasu, ale bohužel jsme byli pod tlakem a brzy inkasovali dva góly. Od desáté minuty se hra vyrovnala a ve druhém dějství byl k vidění hokej nahoru dolů. Pokaždé, když jsme se dostali na kontakt, tak jsme rychle dostali lacinou branku. To, co pak v závěru předvedli rozhodčí, je obrovská hanba hokeje.