Tříapůlhodinovou bitvu rozhodl v závěru hrdina Gelnar, Porubští mají v sérii první bod

25.02.2016, René Chyla

Porubští hokejisté začali úvodní čtvrtfinále náporem a od osmé minuty zaslouženě vedli zásluhou Vrány. Hosté ale ještě v první třetině dokázali během 34 sekund utkání překlopit na svou stranu. RT TORAX dále dřel, využil dvojnásobnou přesilovku a dvě minuty po ní přidal třetí branku Marek Sedlář. Drtiči se ale nevzdali a dokázali znovu stav vyrovnat. Když už se zdálo, že utkání směřuje do prodloužení, hala potemněla a zápas musel být přerušen. Po necelé hodině se hráči znovu vrátili na led a v čase 57:47 se stal Jakub Gelnar porubským hrdinou, když propálil Zollpriestera popáté. Do prázdné branky pak pečetil první výhru v sérii Marek Sedlář.

2. liga - skupina Východ - ČF1 čt 25.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
6:4(1:2, 2:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 8. Vrána (Stejskal), 30. Slavík (Stejskal), 32. Sedlář (Peslar, Zachar), 46. Stejskal (Slavík, Seidler), 58. Gelnar (Chaloupka), 60. Sedlář (Zachar, Seidler) – 15. Jurásek (Peš), 16. Charvát (Pokorný), 44. Peš (Nedvěd, Jurásek), 53. Peš (Nedvěd). Rozhodčí: Fiala – Bojda, Mikler Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 680. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 6:4. Stav série: 1:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Malý, Peslar, Slavík, Puškár, Ovšák (od 40. Vajda), Buček – Gelnar, Zachar, Chaloupka – Seidler, Vrána, Stejskal – Ballner, Sedlář, Vaněk
SHK Hodonín: Zollpriester – Kolář, Škápik, Pokorný, Mikéska, Nedvěd, Jedlička, Polesný, Lišaník – Charvát, Venclík, Hložánek, Špok, Černohous, Tomi, Peš, Kuba, Sajdl, Jurásek, Matula

RT TORAX začal úvodní zápas čtvrtfinálové série drtivým náporem. Navzdory tomu ale nedokázal využít dvojnásobnou početní převahu a Drtiči si tak mohli oddechnout. Ale jen na chvilku, jelikož osm vteřin po skončení této přesilovky konečně Porubští udeřili. Lukáš Vrána z nulového úhlu poslal kotouč na Jakuba Zollpriestera, jenž si nepohlídal prostor u levé tyčky a sám si srazil puk za svá záda – 1:0. O čtyři a půl minuty později mohl potěšit porubské publikum Vladimír Stejskal, jenž nastřelil z levé strany vzdálenější tyč.

Přesilovku pěti proti třem si vyzkoušeli i Drtiči, v největší šanci se ocitl Zdeněk Jurásek, jenž pálil z bezprostřední blízkosti do odkryté branky, Radek Tihlář ale předvedl parádní zákrok. Zdeněk Jurásek ale přeci jen o chvíli později uspěl. Hodonínský útočník nahodil zpoza branky puk před brankoviště, odkud se kotouč odrazil od jednoho z domácích obránců mezi Tihlářovy betony – 1:1. Za půl minuty už Drtiči vedli. Ostravská obrana zapomněla na Matěje Charváta, který se protáhl podél pravého mantinelu až před porubského gólmana, kterého překonal střelou do pravého horního růžku – 1:2.

Domácí byli v úvodu druhé třetiny znovu aktivnějším týmem, kýžené ovoce to však nepřineslo. Ostravané vyrovnali až ve 30. minutě, kdy hlavní sudí po velmi sporném faulu poslal Drtiče znovu do tří. Vladimír Stejskal našel mezi kruhy Marka Slavíka, jenž si najel do výhodnější pozice a vymetl levý růžek Zollpriesterovy svatyně – 2:2. Poruba otočila vývoj zápasu za necelé dvě minuty. Krátce po vypršení Pešova trestu se v závaru v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Marek Sedlář, jenž doklepl puk do sítě – 3:2. Martin Špok, který je na Porubu opravdovým expertem, mohl o chvíli vyrovnat, když se sám řítil na Tihláře, porubský gólman ale samostatný únik vykryl.

Hodonín mohl hned na začátku třetího dějství vyrovnat, kotouč ale z brankové čáry odpálil do bezpečí Petr Seidler. Drtiči i přesto za necelé dvě minuty srovnali krok. Nedvědovu dělovku od modré tečoval před brankovištěm Petr Peš a kotouč zapadl mezi tři tyče – 3:3. RT TORAX si ale vedení vzal zpět parádní akcí do zlaté helmy. Marek Slavík vyslal na druhou stranu kluziště ostrou nahrávku, kterou dokázal ze vzduchu sklepnout k pravé tyči Vladimír Stejskal – 4:3. V čase 52:40 se muselo začínat znovu od začátku. Ondřej Nedvěd našel na pravém křídle rozjetého Petra Peše, jenž lehce propálil Tihláře pod vyrážečku – 4:4.

Dvě a půl minuty před koncem ale zhasla v RT TORAX ARENĚ světla a hráči se tak odebrali do kabin. Pokračovat se mohlo až po 50 minutách a hned po 24 vteřinách hry hala explodovala. Jakub Gelnar zkoušel štěstí z levé strany a našel místo mezi gólmanovými betony – 5:4. Drtiči ještě zkusili hru bez brankáře, to se jim ale nakonec nevyplatilo. 11 vteřin před závěrečnou sirénou pojistil první výhru v sérii Marek Sedlář, který neměl problém odražený puk doklepnou do prázdné klece – 6:4.

Ostatní zápasy 1. čtvrtfinále II. ligy skupiny Východ

HC Technika Brno vs. HC Moravské Budějovice 20052:7
HC Frýdek-Místek vs. HC Kopřivnice7:3
VHK Vsetín vs. HK Nový Jičín7:1

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím, že jsme nepodali vůbec špatný výkon, ale měli jsme moře vyloučení, což Hodonín dokázal potrestat. Bylo důležité, že jsme pak za stavu 1:2 i díky přesilovkám otočili skóre dvěma slepenými brankami. Závěr byl takový rozháraný. Bylo jasné, že rozhodne jeden gól, který jsme nakonec dali my. Pauza nebyla pro oba týmy vůbec příjemná, kluci už byli dokonce bez výstroje, ale zvládli jsme to lépe. V Hodoníně nás čeká těžké utkání, ale už jsme tam mockrát vyhráli a věříme, že přivezeme druhý bod.

Stanislav Beťko (SHK Hodonín): Myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Nebylo až tak vyhrocené, jak by asi play-off mělo být. Ale s tím, co se tady dělo, jsem se ještě nikdy nesetkal. Nejdříve vypadla elektřina na pět minut, podruhé na padesát minut, tím jsme se dostali úplně z tempa a pak jsme inkasovali laciný rozhodující gól. Poruba sice vyhrála, ale určitě ne zaslouženě, spíš šťastně. Pro kluky bylo hodně obtížné se po pauze zase vrátit do utkání. Ale takové je play-off. Věřím, že doma to soupeři vrátíme a v Porubě budeme příště slavit druhou výhru.