Starší dorost zaskočil Litvínov v nájezdech, s extraligou se však po třech letech loučí

06.02.2016, Gabriela Juříková

Po pátečním utkání v Karlových Varech čekal na starší dorostence Poruby zápas v Litvínově a první třetina byla výsledkově jako přes kopírák s tou páteční. Rozdíl byl v tom, že Porubští byli na ledě více vidět. Zlomová byla opět třetina druhá, kdy v osmi minutách padlo pět gólů. Chemici v jednom oslabení vsítili dvě branky a brzy na to vsítili třetí, jenže hosté odpověděli blesku rychle dvěma brankami Ondřeje Žídka a na drama bylo zaděláno. Škoda v brance stejně jako v loňském roce na ledě Litvínova čaroval a dal šanci útočníkům na vyrovnání, což zařídil Milan Vospálek. V prodloužení se nedařilo ani jednomu týmu rozhodnout a tak přišlo na nájezdy, v kterých ve čtvrté sérii rozhodl David Malát v zisk dvou bodů pro RT TORAX.

NOEN extraliga staršího dorostu - 40.kolo so 6.2.13:00
HC Litvínov
HC RT TORAX Poruba
5:0(KONTUMACE)
Branky a nahrávky: 27. Bečvář (Helt), 28. Vopat (Kučera, Myšák), 31. Havlík D. (Pech) – 33. Žídek (Bijota), 35. Žídek (Střondala, Skokan), 58. Vospálek (Pliska, Bijota), 65. rozh. náj. Malát. Rozhodčí: Knapík – Votrubec, Zmeškal. Vyloučení: 4:8, navíc Prokeš (POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 128. Střely na branku: 42:31. Průběh utkání: 3:0, 3:4.
HC Litvínov: Havlík Š. – Bártek, Havlík M., Havlík D., Kučera, Urbánek, Hipius, Cikánek – Ineman, Vopat, Myšák, Helt, Kordule, Pech, Pavlíček, Bečvář, Dufek
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Skokan, Prokeš, Pliska, Bijota, Prepsl – Plachý, Havránek, Vospálek, Malát, Stach, Střondala, Žídek O., Dang, Krupa, Bernát

Utkání 40. kola extraligy staršího dorostu mezi týmy HC Litvínov a HC RT TORAX Poruba bylo na základě rozhodnutí Sportovně-technické komise ČSLH kontumováno ve prospěch domácího celku poměrem 5:0. Důvodem byl neoprávněný start Martina Prokeše, jenž nastoupil do utkání po dvou uložených vyšších trestech (tzn. v zápasech proti VHK Vsetín a HC Energie Karlovy Vary).

Od prvních minut se ujali puku hosté a několikrát ohrozili čisté konto Havlíka. Neuspěl jak Malát, Havránek, tak ani Střondala. Při prvním snížení hráčů, a to na obou stranách, se hodně zapotil domácí gólman Havlík, když zasahoval proti střele Vospálka. Od dvanácté minuty do patnácté hrála Poruba se třemi hráči v poli, když byli postupně vyloučeni Stach, jenž odseděl trest za mnoho hráčů na ledě, Bijota a Prepsl. Jenže Chemici tuto dlouhou dvojnásobnou přesilovku nevyužili. Až při klasické početní výhodě poslal na Škodu puk Urbánek a do bezpečí jej poslal Střondala. Z následné útočné akce se hodlal prosadit Helt, ale ani ten Škodu nepřekonal.

Před koncem první třetiny měl z domácího týmu největší šanci Josef Myšák, když se prohnal kolem porubských obránců a kdyby neudělal kličku do forhendu, možná by i skóroval. Tak jej jeden bek dobruslil a ve střele mírným šťouchnutím hole vyrušil. Po přestávce se nezdařilo po úvodním buly dotáhnout střelu i dorážku ve vsítění branky Ondřeji Žídkovi. Šimon Havlík předvedl neskutečné zákroky. Jeho protějšek Marcel Škoda se také musel soustředit na útočné výpady, ale více ze hry a více gólových příležitostí si vypracoval RT TORAX. První větší hrozba byla ve 25. minutě, kdy se jen díky zamotání puku mezi bruslemi nedostal do střelecké pozice Patrick Pech a dostál svému jménu, měl pech.

Až z pozice oslabeného týmu, který vyhazuje kotouče, se povedlo jedno takové vyhození proměnit v úvodní branku zápasu. Helt našel ve středním pásmu bruslícího Jana Bečváře, který tváří v tvář střelou mezi betony skóroval. O půl minuty později se ještě pořád ve čtyřech prosadil Lukáš Vopat, když před Škodou nastavil hůl na střílenou nahrávku Martina Kučery. Hra ve čtyřech, Litvínovu seděla víc než v normálním počtu. Porubští se z rychlého vedení Chemiků rychle oklepali a domácí zatlačili do jejich pásma a hodlali zkorigovat stav.

V polovině druhé třetiny, tedy v polovině utkání, se však domácí dostali do třígólového vedení, přestože celou dobu hráli v obranném pásmu. Po zahraném icingu Poruby vyhráli domácí buly před Škodou a Dominik Havlík svou tvrdou a přesnou střelou od modré překonal Škodu, před kterým byl velký provoz a na střelu moc dobře neviděl. O tři minuty později se ke slovu dostal RT TORAX. Přesilovku na poslední chvíli (3 vteřiny před jejím vypršením) využil v gól Ondřej Žídek. Porubští si dlouho nahrávali v útočné třetině, hledali výhodnou střeleckou pozici, až ji našel přihrávkou kapitán Bijota a hráč s číslem 19 neměl problém překonat přesouvajícího se Šimona Havlíka.

A o dvě minuty později bylo zaděláno na drama, když Ondřej Žídek svým druhým gólem dostal tým na kontakt soupeři. Tentokrát zúročil nahrávku Střondaly poté, co Porubští opět zamotali litvínovské obraně hlavu nahrávkami kolem Havlíkovy brány. Změna na světelné tabuli vlila hostům více energie a naděje na zvrat a domácího gólmana zaměstnávali víc než by se mu to líbilo. Po druhé výměně stran se před Škodou ocitl Kordule, ale svou šanci pojistit týmu vedení promarnil. Hru řídili domácí hráči a Pech ji kořenil osobními souboji. Škoda čelil střelám Helta, Marka Havlíka nebo Bečváře. Ale Škoda jako v loňském roce na ledě Litvínova zářil.

Na opačné straně měl v 53. minutě velkou šanci Vojtěch Střondala, ale stejně čaroval i litvínovský brankář. O čtyři minuty později měl gólman Havlík co dělat se střelou a dorážkou Jakuba Stacha, jenže o minutu na to už kapituloval při střele Milana Vospálka, který ve středním pásmu nabral rychlost a pak poslal kotouč pod horní tyč. Hru ve třech Porubští zvládli a i zbytek prodloužení, v kterém byli lepší Litvínovští. Čas přišel na samostatné nájezdy a rozhodnutí přišlo až ve čtvrté sérii, kdy překonal Šimona Havlíka David Malát, probuzený střelec nadstavby, a když svým druhým pokusem neproměnil Kučera, vyhrála Poruba 4:3 po nájezdech a domů odjela s dvěma body.

Ohlasy k utkání

Radek Mrázek (HC Litvínov): Už včerejší utkání s Opavou bylo špatné. Naše hra vůbec neodpovídá tomu, na co ti kluci mají a co by měli předvádět. Dnešek je pro mě dalším zklamáním do sbírky za tuhle sezonu.