Skvěle! Poruba po dvou letech vyplenila Opavu, 97 sekund před koncem rozhodl Buček

05.12.2015, René Chyla

Porubští vstoupili do zápasu o mnoho aktivněji než domácí Slezan. V páté minutě poslal hosty do vedení Aleš Kilnar, na druhé straně pak ještě do přestávky srovnal nevýraznou střelou opavský Svoboda. Druhá třetina patřila jednoznačně Ostravanům, kteří odskočili už na rozdíl tří branek a o tom, kam poputují tři body, už pomalu nebylo pochyb. Opak byl ale pravdou, jelikož tři vteřiny před druhou přestávkou snížil Svoboda. Opava následně využila přesilovku a poté smazal porubský náskok Daniel Kysela. Hrdinou zápasu se ale 97 vteřin před koncem stal Martin Buček, jenž rozhodl přesně mířenou střelou nad beton. Do prázdné brány poté jen potvrdil zisk tří bodů Jan Chaloupka a RT TORAX konečně prolomil opavské prokletí.

2. liga - skupina Východ - 24.kolo so 5.12.17:00
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
4:6(1:1, 1:3, 2:2)
Branky a nahrávky: 8. Svoboda (Vítek), 40. Svoboda (Wolf, Chalupa), 47. Vítek (Galvas, Polok), 57. Kysela (Wolf) – 5. Kilnar (Zachar, Chaloupka), 26. Stejskal (Ovšák, Buček), 32. Zachar, 40. Kilnar (Zachar), 59. Buček, 60. Chaloupka. Rozhodčí: Trombík – Gančarčík, Ganger. Vyloučení: 3:5, navíc Stejskal a Vrána (oba POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 421. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 4:4, 4:6.
Hokejový klub Opava: Šafránek – Kysela, Vrabel, Galvas, D. Slavík, Tichý, Tůma, Mosler – Herman, Rousek, Vítek, Polok, Hlista, Wolf, Selingr, Baďura, Svoboda, Chalupa
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – M. Slavík, Baca, Buček, Malý, Ovšák, Peslar (od 30. Vajda) – Kilnar, Chaloupka, Sedlář, od 30. Vrána, Vaněk, Szajter, Zachar, Ballner, Seidler, Stejskal

Do třetího třaskavého derby mezi opavským Slezanem a porubským RT TORAX vstoupili aktivněji hosté. Aleš Kilnar s Vladimírem Stejskalem ale na opavskou stálici v bráně nevyzráli. V páté minutě se ale Ostravané přeci jen dočkali. David Zachar vyslal na hranici brankoviště zadovku na naprosto volného Aleše Kilnara, jenž neměl problém uklidit kotouč do prázdné branky – 0:1. Radka Tihláře o chvíli později protáhl Tomáš Rousek, střela ale mířila mimo. Opava srovnala otěže zápasu v osmé minutě. Jakub Vítek přihrával mezi kruhy Lukáši Svobodovi, na jehož nevýraznou střelu si sice Radek Tihlář sáhl, ale k překvapení všech se puk o pár sekund později ocitl za jeho zády – 1:1. Takovou branku si porubský gólman za rámeček určitě nedá. Zbývající minuty první dvacetiminutovku už nabídly oku diváka převážně vyrovnanou partii, a nerozhodný stav vydržel až do sirény.

Porubští vstoupili i do druhé části aktivněji. Jakub Peslar sice z levého kruhu neuspěl, o chvíli později už ale svěřenci Tomáše Sršně důvod k radosti měli. Milan Ovšák vyslal podél levého mantinelu Vladimíra Stejskala, který nachytal Dušana Šafránka, jenž si nepohlídal prostor u své pravé tyče – 1:2. Za necelé dvě minuty přihrával Rostislav Vaněk před bránu Davidu Ballnerovi. Ten ale v jasné pozici selhal, jelikož nedokázal přehodit beton opavského gólmana. Petr Seidler dostal k dispozici mnoho prostoru v útočném pásmu a stále kroužil a hledal tak výhodnější pozici. Nakonec našel z ostrého úhlu skulinku mezi Šafránkovými betony, puk se následně dostal až k Martinu Bučkovi. Porubský obránce byl ale natolik překvapen situací, že do prázdné klece vůbec zakončit nedokázal.

Ve 32. minutě Opavští hrubě chybovali v obranném pásmu a kotouč se dostal k nekrytému Davidu Zacharovi, jenž pohotovou pumelicí ke vzdálenější tyči navýšil porubské vedení – 1:3. Porubští i nadále hýřili aktivitou a Slezan tak měl nemalé problémy s přechodem do útoku. Stejskal s Kilnarem ale stejně jako v první třetině nedokázali skórovat. 36 vteřin před druhým klaksonem ale přenechal puk David Zachar mezi kruhy Aleši Kilnarovi, který zamířil přesně mezi betony – 1:4. To ale ještě stále nebylo vše. Tři sekundy před koncem Petr Wolf našel před brankovištěm Lukáše Svobodu, jenž si položil Radka Tihláře a v pádu zasunul černý kus pryže k levé tyči – 2:4.

Elitní formace mohla vrátit Porubským znovu tříbrankový náskok. David Zachar ale nepřehodil Šafránkův beton a Jan Chaloupka zase poslal kotouč jen těsně vedle levé tyče opavské klece. Slezan tak neproměněné šance tvrdě potrestal. V přesilové hře napřáhl na modré čáře David Galvas, jehož dělovku tečoval pod víko Jakub Vítek – 3:4. Opava ale v polovině třetího dějství nevyužila dlouho trvající přesilovku pěti proti třem a Petr Wolf ve svém samostatném úniku sice Radka Tihláře obelstil, ale následně poslal kotouč trestuhodně mimo. Tři minuty před koncem dokonal Slezan kýžené vyrovnání. Daniel Kysela se opřel do puku na hranici levého kruhu a vymetl levý horní růžek Tihlářovy branky, který se opět nezmohl na nic – 4:4.

Utkání už už směřovalo do prodloužení, když od modré čáry vypálil Martin Buček a střela, jež následně zmrazila domácí publikum, zapadla nad levý beton Dušana Šafránka – 4:5. To co se ale Radku Tihlářovi během zápasu nepovedlo, následně odčinil 22 vteřin před závěrečnou sirénou, když dokázal zneškodnit tutovku Josefa Tichého. Tři sekundy před koncem pak zpečetil vítězství po dvou letech na ledě Opavy střelou z úhlu do prázdné branky Jan Chaloupka – 4:6.

Ostatní zápasy 24. kola II. ligy skupiny Východ

HK Nový Jičín vs. HC Lvi Břeclav4:5
SHK Hodonín vs. SK Karviná5:4 pr.
VHK Vsetín vs. HC Technika Brno7:3
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. HC Kopřivnice6:4
HC Moravské Budějovice 2005 vs. HC Frýdek-Místek6:4

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC Slezan Opava): Utkání se hrálo nahoru dolů. Bohužel nám utekla druhá třetina, kdy nám soupeř odskočil na rozdíl tří branek. Pak jsme se sice do zápasu vrátili a odehráli velmi dobrou třetí část, ale individuální chyby rozhodly o osudu utkání. Zaslouženě jsme dostali gól na 4:5 a bylo hotovo.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím, že úvodní dvě třetiny jsme sehráli perfektně, což bylo vidět i na skóre. Pak jsem ale nepochopil, co rozhodčí vyváděl na konci druhé části. Normálně je nekomentuju, ale už ta mez přetekla. Lezou mi pěkně na nervy. Aby mi hlavní rozhodčí řekl, že Stejskal dostane deset minut za nesportovní chování za to, že vystřelí tři sekundy před koncem, tak to jsem za celou hokejovou kariéru nezažil. Oni se tam někde domluví, že už se hrát nebude, ale hraje se přece až do konce. Byly tři sekundy do sirény, vyhráli jsme buly a vystřelili. Nevidím v tom žádný problém. Nevím, jestli ten pán je někde z komunismu, že se tak domlouvá. Navíc se tam na Stejskala sesypalo pět hráčů a on je nevyloučí. Pak ve třetí třetině jsme udělali fauly, což je naše obrovská chyba v celé sezoně. Vždycky podlehneme tlaku a začneme je vyrábět. Na to si musíme dát pozor. Pokud se v tom nezlepšíme, tak budeme mít problémy. Ale myslím, že fauly byly na obě strany. Třeba Vrána tam dostal desítku, ale předtím na něj nebyly odpískány dva krosčeky. Fakt nevím, co si mám o tom myslet. O to víc jsme rádi za tři body.