Poruba prolomila venkovní prokletí a dobyla Soví hnízdo Techniky Brno

04.11.2015, René Chyla

RT TORAX měl vstup do utkání famózní. Už po půl minutě šli Porubští do vedení zásluhou Aleše Kilnara. Brno sice ještě v první třetině srovnalo krok, Poruba ale i přesto přidala do konce třetiny ještě dva údery a Technika byla na ručník. Brňany pak nevzchopila ani kontaktní branka a Poruba měla i nadále územní převahu a tlak. Domácí se vzchopili až v poslední dvacetiminutovce, ve které jim k drtivému tlaku pomohl také tristní výkon sudích. Na porubském důležitém vítězství to v konečném zúčtování nemělo naštěstí vliv a RT TORAX začíná stíhací jízdu za vedoucí čtveřicí.

2. liga - skupina Východ - 16.kolo st 4.11.18:00
Technika Hockey Brno
HC RT TORAX Poruba 2011
4:5(1:3, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Kadlec (Bustin, Stehlík), 26. M. Brzobohatý (P. Brzobohatý, Bustin), 46. Bustin (Benýšek), 55. P. Brzobohatý (Benýšek, M. Brzobohatý) – 1. Kilnar (Ostrčil, Chaloupka), 13. Peslar (Vaněk), 17. Seidler (Bednář), 35. Sedlář, 40. Bednář (Vrána, Seidler). Rozhodčí: Kika – Otáhal, Měkýš. Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 133. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:5, 4:5.
Technika Hockey Brno: Jekel – Habrovec, Vrba, Navrátil, Sedlák, Šidák, Havíř, Strýček – Boček, Jurča, P. Brzobohatý, Čtvrtníček, Stehlík, Benýšek, Látal, Bustin, M. Brzobohatý, Kadlec
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Slavík, Peslar, Buček, Ovšák, Ostrčil, Malý – Stejskal, Seidler, Kilnar, Chaloupka, Sedlář, Vrána, Vaněk, Bednář, Ballner

Úvodní třetina začala poměrně zostra. Už po 31 vteřinách hry se Porubští mohli radovat z brzkého vedení. Aleš Kilnar nejprve nastřelil pouze tyč, následná šance hostujícího střelce, který se tímto dotáhl na lídra kanadského bodování, už ale za zády brněnského brankáře skončila – 0:1. Hosté byli i nadále aktivnější a Technika mohla býti jen ráda, že neinkasovala znovu. V polovině úvodní třetiny poté zahrozil Vladimír Stejskal, který poslal ideální pas na hůl Aleše Kilnara, jenž ale nedokázal přehodit pravý beton Radka Šaleny. Vysokoškoláci srovnali krok ve dvanácté minutě. Po nenápadném nahození Petera Bustina zpoza Kubáňovy branky se kotouč zastavil u pravé nepokryté tyčky, kde dokázal v pádu dostrkat kotouč za brankovou čáru Jakub Kadlec – 1:1.

Za minutu si ale RT TORAX vzal vedení zpět. Rostislav Vaněk sice nastřelil pouze Šalenův beton, kotouč se ale následně odrazil na hokejku navrátilce Jakuba Peslara, pro kterého nebyl problém poslat puk pod horní tyčku – 1:2. Brňany ale ani druhá inasovaná branka nijak nezlomila. Pozornost porubské obrany a gólmana prověřil například Jan Sedlák tvrdou střelou od modré čáry. Marek Slavík poté fantasticky na poslední chvíli zabránil samostatnému úniku Michala Brzobohatého. Poruba se v první třetině nakonec dočkala i potřetí.

Dělovku Lukáše Bednáře od modré ještě před brankovištěm tečoval Petr Seidler a kotouč zaplul na levý beton bezmocného brankáře z jihomoravské metropole – 1:3. Ondřej Stehlík byl necelé dvě minuty před první sirénou podražen, následně se jen s velkými obtížemi a pomocí spoluhráčů odebral z ledu a musel zamířit předčasně do kabin. V následné početní převaze zůstal před brankovištěm naprosto osamocený Karel Benýšek, ten ale na porubského gólmana svou dorážkou nevyzrál.

Do prostřední dvacetiminutovky vstoupili o poznání lépe domácí hokejisté. Andrease Kubáně tak prověřily projektily Petra Jurči, Karla Benýška či David Havíře. Poruba trvalý tlak neustála a inkasovala v početní nevýhodě. Michal Brzobohatý se dostal k dorážce na levém kruhu, ze kterého pálil přímo doprostřed odkryté svatyně – 2:3. Technika ale jako by se uspokojila a územní převahu tak měli opět Ostravané.

RT TORAX si tak vzal dvoubrankové vedení zpět krátce po své přesilovce. V obrovském zmatku před Pavlem Jeklem se nejlépe zorientoval Marek Sedlář, který uklidil kotouč přízemní střelou do sítě – 2:4. Porubští nadále tlačili a Technika se tak dlouho nemohla dostat ze svého obranného pásma. Za zmínku snad stojí jen pokus Jakuba Kadlece od modré čáry, který Andreas Kubáň bez sebemenších problémů vyrazil. Brno se už vidělo v šatně, ale ještě v čase 39:58 přesto lovilo kotouč ze své sítě. Vránovu střelu ještě Jekel zneškodnil, na pohotovou dorážku Lukáše Bednáře z mezikruží už ale domácí gólman zareagovat nestačil – 2:5.

Technika se znovu na začátku třetí třetiny snažila tlačit do brány, porubská obrana jí toho ale moc nedovolila. Radim Ostrčil sice hrubě chyboval a namazal tak Ondřeji Látalovi, ten se však kromě střely do hrudě Andrease Kubáně na nic nezmohl. Porubský brankář sice další střelu částečně zlikvidoval, kotouč ale zůstal v brankovišti volný a jen díky okamžité reakci ostravského zadáka Marka Slavíka, jenž zametl puk zpátky pod výstroj porubského brankáře, se nikdo z Vysokoškoláků k zakončení nedostal. Brno snížilo ve dvojnásobné přesilové hře, která byla udělena ostravské střídačce za protesty. Ty ale byly oprávněné, neboť vyloučení předcházelo jasné nedovolené bránění domácích. Peter Bustin obdržel ideální pas mezi kruhy od Karla Benýška a Technice svitla neděje – 3:5.

Pět minut před koncem už se ale schylovalo k dalšímu mohutnému návratu Brna do zápasu. Patrik Brzobohatý se ujal volného puku před brankovištěm a bez problémů doklepl kotouč do sítě – 4:5. RT TORAX následně zkušeně ustál mohutný tlak domácích, který byl mimo jiné podporován verdikty všech rozhodčích, kteří absolutně nezvládli celou závěrečnou dvacetiminutovku. Poruba tak konečně vyhrála za tři body, podruhé v sezóně brala vše na venkovním kluzišti, dotáhla se na čtvrtý Hodonín a jen prodloužila Technice Brno černou sérii bez tříbodové výhry na osm utkání v řadě.

Ostatní zápasy 16. kola II. ligy skupiny Východ

VHK Vsetín vs. HC Frýdek-Místek2:6
HC Moravské Budějovice 2005 vs. HC Bobři Valašské Meziříčí7:1
HK Nový Jičín vs. SK Karviná8:3
HC Kopřivnice vs. SHK Hodonín1:0
HC Slezan Opava vs. HC Lvi Břeclav3:4

Ohlasy k utkání

Roman Kaňkovský (HC Technika Brno): Soupeř byl lepší, přehrál nás a my teď musíme řešit, proč jsme nevyhráli 8 zápasů v řadě za tři body, uvidíme, jestli budou nějaké výměny, nebo příchody. Na úvody se snažíme zaměřovat, hráči to ale asi vidí jinak, takže budeme nejspíše hledat hráče, kteří to budou zvládat.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): První dvě třetiny jsme měli jasně navrch, pak jsme dostali góly v oslabení. Bohužel ve třetí třetině přišly zbytečné fauly a dostali jsme soupeře do hry. Jsme spokojení, ale samozřejmě jsme to mohli uhrát lépe. Jsme rádi za tři body. Do Brna jsme přijeli s jasnou taktikou – vyhrát.