RT TORAX v odvetě zdolal opavský Slezan, nájezdovou loterii rozhodl Seidler

24.10.2015, René Chyla

Druhé letošní derby mezi Porubou a Opavou nemohlo skoro čtyřicet minut najít hráče, který by překonal skvěle chytající duo Tihlář – Šafránek. Prolomit dvě svítící nuly se podařilo až deset vteřin před koncem svátečnímu střelci Lukáši Vránovi. Na jeho gól ale Slezan odpověděl hned z kraje poslední dvacetiminutovky z početní převahy. Porubský kapitán ale hnal domácí borce za kýženým vítězstvím a ve 44. minutě se postaral o návrat jednobrankového vedení na ostravskou stranu. Opava ale taktéž srdnatě bojovala, z čehož vytěžila druhou vyrovnávací branku z dvojnásobné přesilovky, na kterou už RT TORAX do konce základní hrací doby odpověď nenašel. Vyrovnané klání tak doputovalo až do samostatných nájezdů, ve kterých rozhodl nervy drásající loterii Petr Seidler parádní střelou nad lapačku.

2. liga - skupina Východ - 13.kolo so 24.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
3:2sn(0:0, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Vrána (Šindelář, Seidler), 44. Chaloupka (Kilnar), rozhodující nájezd Seidler – 42. Černý, 49. Kysela (Selingr, Tichý). Rozhodčí: Held – Novák, Rožánek. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 411. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Ostrčil, Malý, Ovšák, Šindelář, Buček, Slavík – Ballner, Kilnar, Vaněk, Vrána, Gelnar, Sedlář, Seidler, Chaloupka, Zachar, Bednář
Hokejový klub Opava: Šafránek – Kysela, Vrabel, Černý, Galvas, Tichý, Tuma, Mosler – Herman, Rousek, Vítek, Polok, Kocián, Wolf, Selingr, Černý, Baďura, Svoboda, Chalupa

Už po 17 vteřinách hry se provinil vysokou holí Radek Tůma a RT TORAX měl k dispozici čtyřminutovou přesilovku. Tu ale domácí promrhali, do největší šance se dostal po nahrávce od Lukáše Bednáře Martin Buček, jenž se zjevil sám před brankovištěm, opavskou klec ale minul. Potrestat ledabylost domácích mohl opavský Slezan, konkrétně Daniel Kysela, proti jeho střele z mezikruží se ale vytáhl Radek Tihlář. Poruba pak dostala soupeře pod drtivý tlak, veškeré střelecké pokusy ale končily na kouzlícím Dušanu Šafránkovi. Na druhé straně se zase blýskl kuriózním zákrokem domácí gólman.

Po střele z hranice levého kruhu sice vypadalo, že Radek Tihlář s pokrytím střely nemá sebemenší potíž, následně ale ztratil balanc a v pádu mu černý kus pryže vypadl z lapačky a nechybělo mnoho, aby se puk dostal za brankovou čáru. Porubský brankář si ale u domácího publika spravil reputaci parádními zákroky proti tvrdým střelám Josefa Tichého, Tomáše Poloka či Pavla Baďury. Stoprocentní šanci zahodil na opačné straně kluziště Lukáš Bednář, jenž mohl z hranice pravého kruhu zakončit do prázdné branky, rozhodl se ale pro nahrávku spoluhráči, čímž byla akce zhacena. Hokejisté se tak do kabin odebrali za bezbrankového stavu.

Prolomit neprůstřelnost gólmanů mohli ve čtvrté minutě prostřední dvacetiminutovky domácí. Petr Seidler sice z boku nastřelil pouze beton Dušana Šafránka, kotouč se ale odrazil přesně na hůl Marka Sedláře. Ten ale odkrytou brankou pohrdl a poslal puk jen do tvrzeného skla. Aleš Kilnar o chvíli později krátce po buly také neseřídil přesně svá mířidla a poslal černý nesmysl mimo. Za minutu se dostal do přečíslení dva na jednoho Jiří Šindelář, který vyslal ideální přihrávku na hůl Jana Chaloupky. Ani ten ale nedokázal najít recept na bezchybného strážce opavské svatyně.

Jakub Gelnar se při vlastním oslabení prezentoval výbornou poziční hrou ve vlastní třetině a ušetřil tak velmi cenné vteřiny pro své mužstvo. David Ballner se poté ve stejné herní situaci uvolnil za opavskou brankou a dostal se ještě do výhodnější pozice před brankoviště, odkud ale nedokázal přetavit svou šanci ve vedoucí gól. Deset vteřin před koncem ovšem vyslal Jiří Šindelář do úniku Lukáše Vránu, jehož první střelu sice ještě Šafránek vyrazil, na dorážku mířící mezi betony však již zareagovat nedokázal – 1:0.

Slezan udeřil hned na začátku třetí periody. Tomáš Černýzkoušel štěstí u pravé tyčky a jeho nahození se smolně pro domácí odrazilo od Tihlářových zad až za brankovou čáru – 1:1. RT TORAX si ale jednobrankové vedení vzal zpět už po dalších dvou minutách. Aleš Kilnar poslal kotouč od levého mantinelu před brankoviště, kde už číhal připravený Jan Chaloupka, který usměrnil puk mezi Šafránkovy betony – 2:1. Vyrovnávací gól měl na holi Radek Tůma, jeho střelu si ale Radek Tihlář vychutnal.

Hlavní sudí poslal ve 48. minutě po dlouhé konzultaci se svými kolegy a zároveň velmi sporném vyhození kotouče domácí mužstvo do tří. Toho Slezan využil náramně. Daniel Kysela obdržel ideální pas na pravý kruh od Pavla Selingra a ze své pozice se střelou pod vyrážečku nemýlil – 2:2. Rozhodnout mohli těsně před závěrečnou sirénou například Ivo Kocián, který svou individuální akci nedokázal nakonec zakončit, na druhé straně zase zahrozil od modré čáry Milan Ovšák, Dušan Šafránek ale prohru svého týmu v základní hrací době nedovolil.

V prodloužení se mohl dostat do samostatného úniku hostující Petr Wolf, opavský útočník ale neměl dostatečnou rychlost a Milan Ovšák stačil ještě situaci uklidnit. Tentýž hráč Slezanu poté našel v přečíslení před brankovištěm Petra Chalupu, v tutové šanci ale poslal kotouč jen do ležícího Radka Tihláře. Na druhé straně zase selhalo v podobné šanci duo Jan Chaloupka – David Zachar. Nájezdovou loterii poté ukončil porubský Petr Seidler, jenž zamířil nad Šafránkovu lapačku – 3:2.

Ostatní zápasy 13. kola II. ligy skupiny Východ

HC Lvi Břeclav vs. HK Nový Jičín3:2
HC Kopřivnice vs. HC Bobři Valašské Meziříčí10:2
SK Karviná vs. SHK Hodonín3:7
HC Frýdek-Místek vs. HC Moravské Budějovice 20055:2
HC Technika Brno vs. VHK Vsetín2:4

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Začátek byl z obou stran opatrný. Myslím si, že jsme měli sice opticky více ze hry, ale nedostávali jsme se přímo do gólových šancí, i když jsme měli převahu. V druhé třetině jsme opět hráče nabádali, aby chodili více do brány a vytvořili si tam tlak. Vstřelili jsme gól deset sekund před koncem prostřední části, což měla být naše výhoda, ale ve třetí třetině znovu rozhodlo oslabení. Opava má velmi dobré přesilovky, z čehož jsme obdrželi obě branky. Početní převahy rozhodly zápas, měli jsme ale dnes vyhrát za tři body.

David Musial (HC Slezan Opava): Dle mého názoru to z naší strany určitě nebyl špatný zápas. Jsme rádi, že jsme přežili úvodní čtyřminutové oslabení bez újmy. Myslím si, že bod jsme si dneska zaslouženě vyhráli, nájezdy už jsou poté záležitost brankářů, kde byl dnes úspěšnější ten porubský.