RT TORAX doslova vydřel výhru v Kopřivnici, fiasko odvrátil Chaloupka

10.10.2015, Lukáš Bajgar, René Chyla

Domácí hokejisté vletěli do utkání proti Porubským doslova po hlavě. V první třetině se totiž v krátkém sledu dokázali prosadit Suchý se Stránským a RT TORAX tak rychle musel dohánět dvoubrankové manko. To se ale porubským borcům dařilo jen horko těžko, neboť více než půl hodiny nemohli najít na exporubského Adama Vrbu, který proti "svým" vytáhl doslova famózní zákroky, recept. Až pár sekund před druhou sirénou vrátil hosty do hry David Vajda. Už to vypadalo, že Kopřivnice si připíše na konto velmi cenné tři body, když vtom znehybnil domácí publikum Chaloupka. To na časomíře svítil čas 59:24. V prodloužení pak vysněný obrat dokonal David Ballner, jenž v nastaveném čase rozhodl o dvou bodech pro Porubu.

2. liga - skupina Východ - 9.kolo so 10.10.17:00
HC ISMM Kopřivnice
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3p(2:0, 0:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Suchý (Grygar), 10. Stránský (Suchý, Jindřich) – 40. Vajda, 60. Chaloupka (Ovšák), 64. Ballner. Rozhodčí: Šutara – Rychlý, Konvička. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1049. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
HC ISMM Kopřivnice: Vrba – Kofroň, Bartošák, Dusík, Jonáš, Jašek, Čintala, Niec, Grygar, Sluštík, Suchý, Hrubý, Stránský, Tomášek, Pargáč, Jindřich, Marek, Červenka
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Peslar, Ovšák, Vajda, Puškár, Šindelář, Malý – Kilnar, Chaloupka, Sedlář, Vaněk, Szajter, Gelnar (od 27. Vrána), Ballner, Seidler, Zachar

Jako den a noc připomínaly zápasy HC RT TORAX Poruba 2011 s vedoucím Frýdkem-Místkem a sobotním soupeřem z Kopřivnice. Zatímco v posledním zápase obrana nepustila před Tihláře ani rolbaře, užívali si forvardi "tatrováckého" města pré. Již ve druhé minutě se nadvakrát neprosadil Stránský, čímž spustil nevídané pokusy domácích ze všech koutů okrouhlého hřiště. Vyústěním byla úvodní trefa Dominika Suchého z osmé minuty klání.

Minutu nato se neujala teč Červenky po křižném pasu Tomáška; ale co se nezdařilo jednomu, proměnil druhý – v početní převaze překonal Tihláře Vít Stránský téměř vzápětí. A to byl pořádný pohlavek pro hostující tým! Trvalo to dlouhé minuty, než se pořádně zapotil i domácí kasař Vrba, časoměřiči užuž spouštěli první sirénu, když Vajda donutil vystřelit brankářovu lapačku v ústrety. Panečku, to byl aplaus... A když ani klečící Zachar nezvedl touš dostatečně nad betony, začala se přestávka okořeněná potyčkou ostravských zbloudilců na zimním stadionu s domácím kotlem.

Prostřední dějství bylo jedním slovem bojovné. Jednu půli hřiště zachvátila mlha po pyro představení jako by se slavil Silvestr. Nejaktivnějším na kolbišti byl rychlonohý Hrubý, zkoušel to na Tihláře ze všech úhlů, ale ten si už všechen prostor pohlídal. A to i v případě Grygarovy jedovky po chybě beků Ostravy. Třicátá minuta značila zlom v utkání. Iniciativy se ujali hosté, Seidler s Vránou z mlýna gól nevytěžili, to David Vajda chlapácky neodmítl chybné Nieceho rozehrávky a dělovkou téměř od modré snížil na průběžných 1:2.

V poslední dvacetiminutovce stojí za zmínku přesně tři události, které vzbudily nejvíce emocí. V 53. minutě odmítl Šindelář skórovat do zcela odkryté brány domácího nabuzeného týmu. Borci z Kopřivnice nechali na ledě nejen pot, krev a veškeré odhodlání získat tři body, ale i málem i Vrbovu masku. Toho rozezlilo, že si sudí nepovšiml bolestivého nastřelení ramene kotoučem a v průběhy hry prostě mrštil svým bílým klenotem o zem. Alespoň přerušil krátce hru, ale štěstí domácím nepřinesl.

Suchý v jedinečné kombinaci se Stránským a Grygarem pálil jen do betonů a Porubě nezbylo, než zkusit power-play. Jeden pokus následoval druhý, síly docházely, čas ukrajoval poslední vteřiny, když to porubským hráčům přeci nakonec vyšlo. Jan Chaloupka se ve změti hráčů zorientoval nejlépe a horní růžek vymetl parádně mířenou střelou.

V prodloužení se domácí tým trochu zatáhl a spíše vyčkával, kdy se RT TORAX dopustí chyby. Jenže ta ne a ne přijít. Slova se tedy ujal David Ballner, poslal puk za Vrbova záda a zajistil bod navíc pro hosty. HC Kopřivnice tak podlehla favoritovi zápasu až v prodloužení 2:3.

Ostatní zápasy 9. kola II. ligy skupiny Východ

HC Moravské Budějovice 2005 vs. VHK Vsetín2:6
HC Lvi Břeclav vs. SK Karviná1:0 náj.
HC Slezan Opava vs. SHK Hodonín4:3 náj.
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. HC Technika Brno4:5 pr.
HC Frýdek-Místek vs. HK Nový Jičín11:3

Ohlasy k utkání

Václav Slabý (HC Kopřivnice): Poruba je velice kvalitní tým, patří mezi špici tabulky a má perfektní hráče, bruslaře. Při hře pět na pět jsme bojovali, měli jsme stoprocentní nasazení. O všem rozhodly dvě chyby: konec druhé třetiny a nevyhození kotouče v závěru té třetí. Měli jsme puk vyhodit kamkoliv, ne půl metru před sebe. Rozhodly zkušenosti. Pro mě je hlavní, že kluci zahráli po Karviné perfektně. Jestli máme bod, dva nebo tři, není podstatné. Za výkon jsem opravdu spokojený, a když si to hráči srovnají v hlavách, bude lépe.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Dva dny jsme hráče upozorňovali, že Kopřivnice hraje doma první rok v soutěži a že budou bojovat jak lvi. Bohužel my se nedokážeme od začátku koncentrovat, dostaneme dva zbytečné góly a pak už byla křeč. Zaplať pánbůh jsme srovnali a myslím si, že remíza byla zasloužená. David Ballner perfektně v prodloužení rozhodl.