Střelecký koncert korunovaný dvěma hattricky! Poruba vyprovodila Nový Jičín osmi góly!

03.10.2015, René Chyla

Zápas mezi týmy, které v tabulce dělil jediný bod, měl nabídnout nervy drásající bitvu, kde měla rozhodnout třeba jen jediná chyba soupeře. Opak byl ale pravdou. Od prvních minut na ledě vládla domácí Poruba, která si už v první třetině vybojovala luxusní tříbrankový náskok. Když ale Novojičínští udeřili v oslabení a následně neproměnili obrovskou šanci, v níž mohli vstřelit kontaktní gól, vypadalo to, že se hosté vrátili do zápasu. Následně ale David Ballner (3+0) dokonal svůj první hattrick ve druhé hokejové lize, bylo rozhodnuto. Stejným triumfem se mohl pyšnit také o minutu později David Zachar (3+1), jenž jednoznačně od prvního kola vévodí kanadskému bodování Porubských. Hosté v závěrečné periodě jen zkorigovali dvěma brankami hrozivý stav na konečných 8:3 a RT TORAX tak vstoupil do domácího dvojzápasu suverénní výhrou.

2. liga - skupina Východ - 7.kolo so 3.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Ďáblové Nový Jičín
8:3(3:0, 5:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 5. Ballner (Peslar, Baca), 17. Zachar (Kilnar), 18. Ballner (Vaněk, Sedlář), 28. Zachar (Chaloupka, Kilnar), 34. Ballner (Vaněk, Sedlář), 35. Zachar (Chaloupka, Kilnar), 37. Kilnar (Malý, Zachar), 40. Malý (Seidler, Kilnar) – 21. Kratochvíl (Lehečka), 46. Macháček (Mikšan), 59. Kratochvíl (Hoďa, Ižacký). Rozhodčí: Kašík – Blaha, Gančarčík. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 411. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 8:1, 8:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Malý, Peslar, Buček, Ovšák, Šindelář, Vajda, (Baca) – Zachar, Kilnar, Chaloupka, Sedlář, Vrána, Vaněk, Seidler, Gelnar, Ballner
Ďáblové Nový Jičín: Chvostek (34. - 40. Kohn) – Flašar, Hruška, Hoďa, Vašut, Horák, Andrýsek, Haloda, Cabák – Gebauer, Škumát, Kabeláč, Mikšan, Lehečka, Zdeněk, Macháček, Málek, Kratochvíl, Ižacký, Novotný, Uhlár

Utkání tabulkových sousedů – třetí Poruby a čtvrtého Nového Jičína – začalo podle očekávání velmi opatrně, když ani jeden z týmů nechtěl inkasovat a dostat tak svého soupeře do sedla. Poté co v přečíslení zahodili svou šanci Jiří Zdeněk s Dominikem Novotným, trestal domácí tým. Jakub Peslar od pravého mantinelu našel křižnou přihrávkou na druhé straně kluziště před brankovištěm Davida Ballnera, který bez problémů otevřel skóre do poloodkryté branky – 1:0. Hosté v tu chvíli nevěděli, jak napravit předchozí selhání v obranné činnosti. Chyb v jejich hře razantně přibylo a Porubští tak dostali na ledě mnohem více prostoru. Z toho pramenily také šance Aleše Kilnara, Jakuba Peslara či Rostislava Vaňka, Daniel Chvostek ale držel svůj mančaft nad vodou. Ve dvanácté minutě ale měli namále také Porubští.

Flašarova střela vypadla Tihlářovi z výstroje, Gebauer následně mohl doklepnout do prázdné brány, i přesto však nastřelil pouze tyč! Tato obrovská smůla, která postihla svěřence Aleše Flašara, se zřejmě zdála býti rozhodující pro zbytek první třetiny. Po šestnácti vteřinách už mohlo být vše jinak, kdyby po Ballnerově nahození z levého kruhu někdo z dvojice Marek Sedlář – Rostislav Vaněk dopravil kotouč do prázdné novojičínské svatyně. Nestalo se. Hostující celek mohl srovnat, ale svou přesilovku prováhal. Krátce po ní přišel trest jako blesk z čistého nebe. Rozjetý Aleš Kilnar nabídl kotouč před brankoviště Davidu Zacharovi, jenž s pomocí břevna překonal Daniela Chvostka – 2:0. Za necelé dvě minuty už domácí střídačka jásala opět. David Ballner se prodral do útočného pásma, kde krátce za modrou čarou získal ideální nahrávku od Rostislava Vaňka. Střelec první branky domácích se nijak nerozmýšlel a z levého kruhu vymetl všechny pavučinky z levého horního růžku Chvostkovy brány – 3:0. 30 vteřin před první sirénou poté nastřelil z mezikruží Jakub Gelnar břevno a hosté byli na ručník.

RT TORAX mohl skóre navýšit hned v úvodu druhé periody v přesilové hře, paradoxně ale udeřili hosté a vrátili se alespoň na chvíli do zápasu. Jakub Lehečka nahrával ve středním pásmu Matouši Kratochvílovi, který se dostal do samostatného úniku a zamířil přímo pod lapačku – 3:1. Kontaktní branku mohl vstřelit Jiří Zdeněk, který ale ve stoprocentní šanci nedokázal ležícího gólmana přehodit. Za devět sekund už ale branka padla, ovšem na druhé straně kluziště. Jan Chaloupka využil chyby v hostující obraně, která ztratila kotouč před svým gólmanem a porubský kapitán našel na levém kruhu najíždějícího Davida Zachara, jenž se pohotovou střelou trefil do pravého horního růžku – 4:1. Ve 34. minutě gólová smršť pokračovala. Rostislav Vaněk využil skulinky v novojičínské obraně a přihrál přesně na hůl Davida Ballnera. Ten se zjevil před brankovištěm a střelou pod víko dokonal svůj první hattrick v porubském dresu – 5:1.

V tu chvíli došla lodivodovi Nového Jičína trpělivost a Daniel Chvostek se musel ze své svatyně pakovat. Mezi třemi tyčemi se tak představil Tomáš Kohn. Ten se ještě vůbec neohřál a už lovil kotouč ze své sítě. Jan Chaloupka se totiž nejlépe zorientoval před brankovištěm, kde našel po své pravé straně Davida Zachara, jenž nemohl netrefit odkrytou branku a stejně jako jeho předchůdce zpečetil hattrick – 6:1. Poruba skórovala i v následné přesilové hře. David Zachar poslal kotouč na modrou čáru, kde napřáhl urostlý zadák Robin Malý. Jeho střelu ještě dokázal před Tomášem Kohnem tečovat Aleš Kilnar, který k deseti asistencím v této sezóně přidal i svůj první gól střelou nad pravý beton – 7:1. To ale ještě nebylo zdaleka vše. V čase 39:59 našel Petr Seidler na modré čáře nikým neatakovaného Robina Malého, jenž současně se sirénou propálil vše, co mu stálo v cestě, a kotouč zamířil nad Kohnův pravý beton – 8:1. Hlavní sudí Jiří Kašík se ještě poradil se svými kolegy a po prokonzultování branku uznal.

S novou třetinou se mezi tři tyče branky Nového Jičína vrátil Daniel Chvostek. Hosté prolomili střeleckou smůlu, když v posledních pěti utkáních hraných v Ostravě dokázali vstřelit vždy jen jeden gól, v početní výhodě. David Mikšan se opřel do kotouče u pravého mantinelu, jeho trajektorii dokázal ještě před brankovištěm vychýlit Petr Macháček a střela se od levé tyče odrazila za brankovou čáru – 8:2. Domácí hokejisté si již v závěrečné dvacetiminutovce jen zkušeně hlídali vysoké vedení a do útoku se příliš nehrnuli. Navrátilec do novojičínské brány tak příliš zaměstnán již nebyl. Minutu a půl před závěrečnou sirénou se gólový účet večera uzavřel. Matouš Kratochvíl přebruslil na levém kruhu dva domácí obránce a bekhendovou střelou k levé tyči zaskočil již přesouvajícího se Radka Tihláře – 8:3. Nový Jičín mohl udeřit ještě jednou, Jiří Zdeněk ale svůj samostatný únik sedm vteřin před koncem nedokázal přetavit ve čtvrtý gól.

Ostatní zápasy 7. kola II. ligy skupiny Východ

HC Lvi Břeclav vs. VHK Vsetín0:9
HC Frýdek-Místek vs. SK Karviná7:1
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. SHK Hodonín0:7
HC Kopřivnice vs. VSK Technika Brno3:4 náj.
HC Moravské Budějovice 2005 vs. HC Slezan Opava4:2

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím, že jsme první dvě třetiny podali přesně takový výkon, jaký si představujeme jak my trenéři, tak i samotní hráči. Samozřejmě to bylo podpořené i tím, že jsme vstřelili branky a nemuseli se strachovat o výsledek. Závěrečná třetina už nebyla ideální, upustili jsme od naší agresivní hry a obsazování středního pásma, ale celkově výsledek asi hovoří za vše.

Aleš Flašar (HK Nový Jičín): Nemyslím si, že rozhodla o výsledku první třetina. Škoda, že jsme v ní neproměnili nějakou šanci. Pak jsme snížili a měli šanci dotáhnout se na 3:2, ale opět se potvrdilo nedáš dostaneš. Zápas se zlomil ve druhé třetině, kdy se nám nepodařila desetiminutovka a byli jsme na ledě až trapní. Za to se musím našim fanouškům omluvit. Tak to někdy v hokeji bývá. Do třetí třetiny jsme už nastoupili lépe, i když Poruba si už v poklidu hlídala výsledek. Myslím, že je lepší prohrát 3:8 než 1:2. Nedělám z toho žádnou tragédii.