Poruba vstoupila do přípravy porážkou na ledě prvoligového Prostějova, trefil se pouze Seidler

06.08.2015, Adam Bagar

Tak tomuhle se říká pořádně ostrý start. V pondělí porubští hokejisté vstoupili do druhé fáze přípravy a už za tři dny se představili na horkém ledě prvoligového Prostějova, jenž od začátku plnil roli favorita. Na vedoucí trefu Jestřábů sice ještě dokázal reagovat Petr Seidler, ale potom už střelci ostravského týmu mlčeli. Naopak Hanáci byli při chuti a porubské gólmany Michala Gleicha a Richarda Šrámka překonali do závěrečné sirény ještě čtyřikrát. Suma sumárum, RT TORAX vstoupil do přípravného bloku porážkou 1:5 a už příští týden ho čekají další náročné boje, tentokrát v rámci domácího turnaje.

2. liga – přípravné zápasy - přát. čt 6.8.18:00
LHK Jestřábi Prostějov
HC RT TORAX Poruba 2011
5:1(3:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Augustin (Stejskal), 14. Kajaba (Stejskal, Kaluža), 19. Stejskal (Kajaba, Augustin), 39. Kuchta (Malý, Kaluža), 57. Malý (Kajaba) – 11. Seidler (Ballner, Puškár). Rozhodčí: Held – Kašík, Zedník. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 511. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.
LHK Jestřábi Prostějov: Vydržel (30. Neužil) – Vokurka, Sobotka, Malý, Kaluža, Skřivánek, Jedlička – Rod, Ceslík, Novák – Kuchta, Kuncek, Medek – Kajaba, Stejskal, Augustin – Peštuka, Zezula.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich (30. Šrámek) – Slavík, Vajda, Puškár, Buček, Baca, Pobuta, Franek, Gálik, Chaloupka, Zachar, Gelnar, Seidler, Vrána, Ballner, Vaněk, Sysala, Sedlář.

Do prvního přípravného utkání vstoupili hráči reprezentující klub ze srdce Hané pravou nohou a již v páté minutě šli do vedení, když akci Vladimíra Stejskala dotáhl do úspěšného konce Vojtěch Augustin a poslal Jestřáby do vedení. Následovala první přesilovka utkání, kterou měli k dispozici domácí, ta ale ke gólu nevedla. V polovině úvodní části tedy udeřili hosté, když Petr Seidler rozvlnil tvrdou ranou síť za Vydrželem. Vyrovnaný stav ale vydržel pouze asi dvě minuty, po uplynutí trestu Robina Malého dostal puk ve středním pásmu od Stejskala René Kajaba, který individuální akci zakončil parádní střelou na bližší šibenici. Lajna Stejskal, Kajaba, Augustin pak velice povedenou první dvacetiminutovku uzavřela necelé dvě minuty před koncem třetiny, když Kajabovo nahození doklepl do sítě Vladimír Stejskal a ke dvěma nahrávkám tak přidal i svůj první gól. Závěr první třetiny ještě zpestřila menší šarvátka u brankoviště Poruby, do které se zapojil i gólman Gleich, jediným výsledkem této potyčky však byly tresty pro hostujícího Chaloupku a řízného beka Jestřábů Daniela Sobotku.

Na první třetinu plnou branek ta druhá nenavázala, v úvodní půlce prostřední části měl šanci skórovat akorát domácí Česlík, za Gleicha ale puk nedostal. Druhou zajímavou situací této části zápasu bylo tedy až střídání gólmanů na obou stranách. Vydržela v prostějovské síti vystřídal Jakub Neužil a Gleicha v brankovišti Poruby Šrámek. Ačkoliv druhé třetina nenabídla mnoho zajímavého, gól přeci jen k vidění byl, řešení akce dva na jednoho vzal na sebe Patrik Kuchta, který výborně našel místo na bližší tyči a zvýšil na 4:1.

Třetí třetina začala šancí pro hosty snížit, Kunckovo vyloučení ale zůstalo nepotrestáno. Pak následovala dlouhá pasáž, v níž nebyla k vidění žádná velká šance ani náznak zajímavější akce na ledové ploše. Tento úsek přetrhla až pětapadesátá minuta, kdy si na trestnou šel sednout hostující Vrána a po minutě v početní výhodě se ke střele dostal Robin Malý, který hezkou ranou do vzdálenější šibenice uzavřel gólový účet prvního přípravného zápasu pro oba týmy na 5:1 pro Jestřáby.

Po skončení zápasu si pak tři střelci na každé straně vyzkoušeli trestná střílení. Za Prostějov Stejskal, Kajaba ani Augustin neuspěli, Poruba poslala do akce Seidlera, který rozezněl tyč a Chaloupku, který Neužila překonal a zajistil tak alespoň malý čestný úspěch pro tým z Ostravy.

Ohlasy k utkání

Kamil Přecechtěl (LHK Jestřábi Prostějov): Myslím si, že to bylo utkání, které některé hráče prověřilo. Ukázalo nám řadu pozitivních i negativních věcí. Zápas splnil přesně to, co jsem od něj očekával. Některé věci mě zaskočily jak pozitivně, tak negativně, ale myslím si, že to k tomu patří. U těch prvních zápasů to tak často bývá, protože každý hráč zvládá svůj první zápas jinak. Někdo je v klidu, někdo je víc nervózní.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že to pro nás byl velice kvalitní přípravný zápas. Jsme tři dny na ledě, takže bylo vidět, že Prostějov je na něm déle. Ale podle mě jsme odehráli slušné utkání. Samozřejmě kvalita byla na straně Prostějova, ale myslím si, že jsme si také vytvořili dost šancí. Bohužel v té koncovce jsme byli horší. Domnívám se, že to byl zajímavý zápas i pro diváky.