První semifinále nakonec rozhodly nájezdy, výhru si připisuje Poruba

13.03.2015, Gabriela Juříková

Junioři RT TORAXu se dočkali a v pátečním večeru rozehráli semifinálový souboj s Litoměřicemi. Utkání začali gólově lépe domácí, když v půli první třetiny prostřelil dobře chytajícího gólmana Březnu Jonáš Mládek. Hosté se po dlouhé cestě a prvotním seznámení se soupeřem ve druhé třetině více osmělili a získali herní převahu, která vyústila ve vyrovnávací branku. V páté minutě třetího dějství šly Litoměřice do vedení, o které se v závěru připravili dvěma po sobě jdoucími špatnými střídáními. Přesilovku pěti proti třem na poslední chvíli využil Denis Brnčál a o vítězi pak musely rozhodnout nájezdy. V těch byl jako jediným úspěšným střelcem Jakub Schwarz a s velkým přispěním gólmana Šrámka získala Poruba první vítězství.

Liga juniorů - SF1 pá 13.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Stadion Litoměřice
3:2sn(1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Mládek (Brnčál), 59. Brnčál (Gola), rozh. náj. Schwarz – 35. Zajan (Ransdorf), 45. Zedek (Kauschitz). Rozhodčí: Přikryl – Adamec, Poruba. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 150. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Baca, Široký, Štěpán, Ryška, Pobuta, Kropka – Schwarz, Fibrich, Rataj – Holaň, Smrčka, Havránek – Mládek, Brnčál, Gola P.
HC Stadion Litoměřice: Března – Chmel, Málek, Krýsl, Šikner, Melichar, Zedek, Winnerlich, Kejmar, Dyrynk, Zajan, Ransdorf, Popek, Neruda, Kratochvíl, Kment, Kauschitz, Chovanec, Krátký

Týmy se v prvních minutách na ledě okoukávali. Byly opatrní a pomalu se dostávaly do zápasového tempa. Dle působnosti v útočné třetině, byli aktivnější Porubští, kteří také získali první přesilovku zápasu. Tu sice nevyužili, ale v desáté minutě šli do vedení brankou Jonáše Mládka, který přihrávku Brnčála přes šíři hřiště nádherně zpracoval, pak si počkal na pohyb gólmana Března a zavěsil pod horní tyč.

Hosté se postupem času více dostávali do utkání. Brzy mohl vyrovnat kapitán Kauschitz a posléze i Kratochvíl, ale Šrámek držel jednobrankové vedení až do přestávky. Do druhé třetiny vstoupili hosté aktivněji a začali Porubu přehrávat. Porubský gólman měl rozhodně více práce než jeho protějšek. Kapituloval až ve čtrnácté minutě prostředního dějství, kdy perfektní přihrávku Ransdorfa zpracoval před brankovištěm Pavel Zajan a kličkou si gólmana položil na led. Puk následně poslal k jeho pravé tyči.

Hra se podstatně vyrovnala nejen na branky. V závěru třetiny si domácí zahráli 50 vteřinovou přesilovku pět na tři, ale gólman Března chytil i prudkou střelu Kropky od modré čáry. Ve třetí třetině vystrčili Litoměřice růžky ještě více, přitvrdili hru a znepříjemňovali Porubě přechod přes střední pásmo. Jenže vedoucí branku měl v paté minutě třetí dvacetiminutovky na holích RT TORAX, ale nadvakrát minul odkrytou bránu. A i dnes se potvrdilo pravidlo „Nedáš, dostaneš“. Z protiútoku propálil vše od modré čáry Tomáš Zedek a poslal Litoměřice do vedení.

Pak se šance střídaly na obou stranách a také i nepřesnosti jak v obraně, tak v útoku. O vedení se Litoměřice připravili dvěma za sebou jdoucími špatnými střídáními. Osm vteřin před koncem prvního vyloučení proměnil přesilovku pěti proti třem Denis Brnčál. Z pozice obránce střílel od modré a gólman Března se nestačil včas přesunout. V základní hrací době utkání skončilo 2:2, takže o vítězi musely rozhodnout nájezdy. Jako první jel domácí útočník Jakub Schwarz, jenž jako jediný, jak se posléze ukázalo, proměnil. A tak RT TORAX Poruba jediným proměněným nájezdem 1. semifinálový duel vyhrál. Druhé utkání je na programu v neděli 15. března od 17:30 v Litoměřické Kalich Aréně.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Dnes bylo opravdu vidět, že se již hraje druhé kolo play off. Přijel připravený a nabruslený soupeř, který nám neustále dělal problémy svým pohybem. Měli jsme někdy vyložené šance, ale bohužel jsme je neproměnili, a soupeř nás poté potrestal. Dvě třetiny hrály Litoměřice velice dobrou hru a zatlačovaly nás zpět, ale v poslední třetině udělal soupeř dvakrát po sobě stejnou chybu, kdy měl příliš mnoho hráčů na ledě. Myslím si, že si těmito chybami obrat v utkání způsobil sám. Chtěl bych všem hráčům poděkovat za bojovnost.

Jan Fišera (HC Stadion Litoměřice): Škoda toho výsledku. Udělali jsme naprosto nepochopitelné chyby ke konci utkání, kdy jsme šli do šesti. Bylo to úplně nesmyslné, asi hráči přestali přemýšlet. Zápas byl slušný, zjistili jsme, že s Porubou se dá hrát a pokusíme se to doma dorovnat a v úterý to otočit. Doufám, že ještě nekončíme.