Parádní taktický výkon přináší vedení v sérii! Rozhodly slepené trefy z poloviny utkání

25.02.2014, Jan Hochman, redakce

Ufff, to byly ale nervy! Porubští hokejisté mají za sebou úvodní čtvrtfinálové utkání, které po dramatickém závěru dovedli do úspěšného konce a na konto si připisují první vítězství v sérii. Rozhodla o něm především skvělá půlminutovka z poloviny klání, kdy si po trefách Lukáše Prokopa a Jana Chaloupky vypracovali rozhodující náskok. Skvělý taktický výkon trval až do poslední minuty, kdy hosté odvolali gólmana a přesilovkovou trefou ještě vykřesali naději. RT TORAX si už ale sladké vítězství 2:1 vzít nenechal, na houževnatého soka našel recept po dlouhých třech zápasech a v sérii hrané na tři vítězná utkání se ujal vedení 1:0. Odveta je na programu už ve čtvrtek 27. února na ledě Hodonína, kde se dá opět očekávat boj o každý centimetr ledu!

2. liga - skupina Východ - ČF1 út 25.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
2:1(0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. Prokop (Kilnar, Vaněk), 29. Chaloupka (Zachar, Peslar) – 60. Miklík (Pokorný, Špok). Rozhodčí: Kika, Volf – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 302. Střely na branku: 40:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Peslar, Wolf, Slavík, Prokop, Javín, Hruzík – Sedlář, Krayzel, Kilnar, Zachar, Vrána, Seidler, Pavlačka, Chaloupka, Vaněk.
SHK Hodonín: Barus – Pokorný, Miklík, Skočovský, Ketner, Kulich, Grman – Kučera, Kříž, Špok – Peš, Jurásek, Velechovský – Štumpf, Charvát, Vrba.

První gól zápasu měl chvíli po přestávce na své holi hodonínský Vrba, ale jeho střela skončila jen na tyči domácí brány. Následně ujel do brejku Špok, jehož zakončení scházely jen centimetry, a dostat puk za brankovou čáru se nepovedlo ani dorážejícímu Křížovi. Na druhé straně zahrozili také z rychlého protiútoku domácí, ale Barus vyrazil střelu až do ochranné sítě za jeho bránou.

Na začátku pětadvacáté minuty se ke střele od modré dostal Peš, jeho střelu ještě dorážel jeho parťák Jurásek, ale Tihlář byl opět pozorný. O dvě střídání později využili domácí upadnutí jednoho z hodonínských hráčů k protiútoku, který však Barus se štěstím zneškodnil. V osmadvacáté minutě putoval na lavici hanby Charvát a domácí faul mladého hodonínského forvarda ztrestali vedoucí brankou.

Lukáš Prokop napřáhl na modré ke tvrdé ráně, kterou zastavila až síť za Barusovými zády. Neuběhla ani půlminuta a hostující golman musel lovit puk ze své svatyně podruhé, když strážce hodonínského brankoviště překonal z dorážky Jan Chaloupka. Dva rychlé góly byly pro hostující tým tvrdou ranou, z níž se ale svěřenci trenérů Prčíka a Krupicy po pár střídáních oklepali a snažili se o vstřelení kontaktní branky.

Na Tihláře pálil Jurásek, po něm i Skočovský, ale porubský golman si s pokusy hodonínských v pohodě poradil. V pětatřicáté minutě hráli hosté přesilovku, v níž mířil Špok do horního růžku, ale jeho nebezpečný pokus mířil o kousek výš, než si jeden z nejlepších střelců soutěž přál a tak i tato početní výhoda Hodonína zůstala nevyužita.

O chvíli později mířil na bližší tyč porubský Zachar, ale jeho střela skončila jen v boční síti hodonínské brány. Na druhé straně zahrozili Drtiči, konkrétně Jurásek, který tečoval Grmanovu ránu od modré, Tihlář měl se změnou směru střely co dělat. V poslední minutě druhé části napřáhl k ráně Kilnar, ale jeho projektil trefil Baruse jen do masky. Z následného protiútoku se mohli konečně dočkat také hosté, ale Kučera minul před zcela prázdnou domácí brankou přihrávku od Špoka.

Čtyři minuty po obrátce mohli domácí navýšit své vedení, když Barusovi vypadla střela jednoho z domácích borců. O chvíli později se k nebezpečným dorážkám dostal domácí mladíček Kilnal, ale Barus nakonec skryl kotouč ve své lapačce. V dalším střídání se do tutové šance dostala dvojice Sedlář - Krayzel, ale hodonínský golman skvěle příležitosti obou domácích útočníků zlikvidoval. V šestačtyřicáté minutě byl za vyhození kotouče mimo mantinely odeslán na trestnou porubský Javín a Drtiči měli k dispozici další přesilovku. V ní mohl nejprve prolomit střeleckou smůlu hostí Velechovský, ale ani on nedokázal uklidit výbornou přihrávku svého spoluhráče do zívající domácí branky.

V osmé minutě poslední třetiny se z ledu dlouho sbíral po zákroku jednoho z hostů domácí zadák Peslar, ale píšťalka sudího zůstala němá. Od tohoto momentu se hra hodně přitvrdila, vrátka od trestných lavic se následně otvírala na obou stranách a v polovině poslední části zápas zpestřila také ostřejší výměna názorů, ze které rezultovala potyčka mezi oběma tábory.

Minutu a půl před koncem základní hrací doby fauloval domácí Prokop, hostující lavička si vyžádala oddechový čas. Drtiči to v posledních desítkách vteřin zkusili v šesti hráčích v poli a ve dvojnásobné převaze se Hodonín konečně dočkal zasloužené trefy. Pokorného ránu od modré čáry tečoval mimo Tihlářův dosah Martin Miklík.

Na vyrovnání už ale Jihomoravanům zbývalo příliš málo času a tak se z první výhry ve čtvrtfinálové sérii raduje favorit z Poruby, který o své těsné výhře rozhodl dvěma slepenými góly v prostřední části.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že jsme viděli pro diváky pěkný hokej, škoda že jich nepřišlo víc. A hlavně jsme přesunuli nervozitu na druhou stranu.

Jan Prčík (SHK Hodonín): První třetina neodpovídala našim představám, ale čekali jsme tlak, protože Poruba hrála doma. My jsme ustáli těch deset minut, poté – nedá se říct, že bychom srovnali, byli jsme stáli ti pasivnější – jsme plnili, co jsme chtěli a třetina skončila 0:0. Ve druhé části, až bych řekl, že jsme byli lepší, jsme dvakrát inkasovali, jednou z přesilovky a co je hlavně škoda, že po dvaceti vteřinách, kdy jsme neměli pokrytého hráče před bránou, to bylo už 0:2. Ve třetí třetině jsme chtěli pokračovat v tom, co jsme hráli už v prostřední části, což se nám nedařilo hned od začátku. Když už jsme do toho šli, tak nám pořád chyběla střela na bránu, ještě jsme hráče nabádali, ať vše střílí na bránu. To že nám vyšla power-play, to bylo taky o štěstí, mohlo to být klidně i 0:3. Myslím si, že si kluci sáhli na to, že se s tímto soupeřem dá hrát a dnes vyhráli oni.