Karlovy Vary byly nad síly porubských starších dorostenců

22.02.2014, Gabriela Juříková

Kolo zpět se oběma soupeřům dařilo a tak se čekala velká bitva. První komu se podařilo otevřít skóre, byla ve dvanácté minutě Energie. Bojovností se domácí propracovali k vyrovnání těsně před první přestávkou brankou Goly v přesilovce. Druhou třetinu opanovali jednoznačně hosté, což potvrdili dvěma zásahy do černého na začátku a na konci druhé periody. A jak před přestávkou skončili, tak po přestávce začali, když ve čtvrté minutě poslední třetiny vyhnali čtvrtou brankou Dominika Sroku z brány a přenechal své místo Kláře Peslarové, která chytala s velkým přehledem. Třetí třetina se vyznačovala častými vyloučeními, ale skóre se do poslední minuty neměnilo. V tabulce si Poruba nadále drží sedmou pozici s padesáti body.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 40.kolo so 22.2.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Energie Karlovy Vary
1:4(1:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Gola (Csomor, Gřeš) – 12. Trapl (Vildumetz, Janata), 32. Krliš (Vildumetz), 40. Krliš, 44. Osmík (Krliš, Nguyen). Rozhodčí: Mikula, Mrkva – Gangr, Vengřín.. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 103. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka (44. Peslarová) – Olšr, Síkora, Štěpán, Šípek, Ščurek, Široký – Bartoň, Gola, Gřeš – Csomor, Mládek, Kurnik – Csabala, Dohnal, Šustala – Bialoň
HC Energie Karlovy Vary: Frček – Vodička, Bahounek, Beer, Adam, Soudský, Rulík, Binias – Hubáček, Omsík, Hauzr, Nguyen, Janata, Trapl, Svoboda, Vildumetz, Krliš, Rubeš, Dimitrov, Čupa
Vary na nic nečekaly a hned od prvního kontaktu puku s ledem šli rázně do brány. V osmé minutě hráli hosté přesilovku pěti proti třem poté, co to se silou na mantinelu přehnal Gřeš a posléze vyhodil puk do hlediště Štěpán. Domácí toto oslabení přečkali a dál pokračovali v dobrém bránění nájezdů karlovarských útočníků. Zachytal si i hostující brankář Jakub Frček. Zuby si na jeho umění vylámal Šípek. Energie rychle otočila hru a ve dvanácté minutě slavila branku. Martin Trapl se otočkou skvěle zbavil obránce Síkory a vystřelil zápěstím nad Srokovo rameno.

Velice krátkou přesilovku pěti proti třem si zahráli i domácí, ale ani jim se nezdařilo v tomto počtu skórovat. Poruba měla i další přesilovky, ale proměnit dokázala až přesilovku v závěru první třetiny. Gřeš zavezl kotouč do útočné třetiny a střelu Csomora nasměroval do brány u tyče stojící Patrik Gola – 1:1. Ve druhé třetině se začínalo od začátku. Oba gólmani měli dost práce, útočníci na obou stranách se činili, a kdyby proměnil svou šanci Csabala, domácí by slavili vedení. Jenže gól přišel až v polovině utkání v podání hostí.

Václav Krliš, který už ve středním pásmu nabral rychlost a střelou bekhendem zavěsil pod horní tyč, poslal Energii do vedení. Vyrovnání bylo na spadnutí při akci Šustaly, ale do střely se mu položil obránce, a když se neprosadili Gřeš, Gola, Bartoň, zdálo se, že se domácí na další branku hodně nadřou. Tlak Poruba měla, jenže gólový efekt, jako v první třetině nezaznamenala.

Naopak gól do šatny dostala Poruba. Už se zdálo, že se domácí vymaní z tlaku, ale porubský obránce se špatně zorientoval a před brankou namazal na střelu švihem Václavu Krlišovi – 1:3. První střely ve třetí třetině patřily Porubě, ale z branky se stejně radovala Energie. Sroka držel lapačkou pravou tyč, ale obránce Šípek nedokázal odstavit Martina Osmíka, který puk dotlačil důrazem za brankovou čáru. Ze střídačky přišel signál pro výměnu gólmanů a tak se mezi porubské tyče postavila Klára Peslarová.

V padesáté minutě zabránila jasnému gólu, když se v brankovišti přetočila a hokejkou zabránila Krlišovi potřetí skórovat. RT TORAX měl v průběhu třetí třetiny dvakrát krátké přesilovky pěti proti třem, ale nedokázal překonat skvěle chytajícího brankáře Karlových Varů Jakuba Frčka. Z gólu se chtěl radovat Mládek, ale puk se vynořil mimo tři tyče a hra pokračovala dál.

Na ledě se začalo mezi hráči, po každém přerušení hry jiskřit a trestné lavice byly stále obsazené. Domácí dělali všechno pro dosažení dalšího gólu, ale ztroskotávali na pozorném Frčkovi. Neproměnili žádnou nabídnutou přesilovku a tak se museli sklonit před lepšími Karlovými Vary a pogratulovat jim k výhře.

Ostatní zápasy 12. kola RAKO extraligy sk. E

VHK Vsetín – HK Mladá Boleslav 3:0
HC Olomouc – HC Písek 5:6
HC Královští Lvi Hradec Králové – HC Litvínov 2:1
HC AZ Havířov – HC Letňany 3:4 pp
HC ČSOB Pardubice – HC Ústí nad Labem 7:2

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Blahopřeji soupeři k vítězství, dnes vyhrálo rozhodně lepší mužstvo.

Václav Eismann (Energie Karlovy Vary): Utkání nebylo jednoduché. Věděli jsme, že síla soupeře je v lajně, kde nastupuje Tomáš Gřeš. Myslím si však, že se potvrdilo, že máme kvalitnější mužstvo. Naši hráči pracovali výborně, za což zaslouží velkou pochvalu. Ve druhé třetině jsme měli několik gólových příležitostí a při jejich proměnění jsme mohli být v klidu dříve, ale nakonec se nám podařilo držet otěže zápasu v rukou v poslední třetině. Navíc nám dobře zachytal gólman, což je základ pro dobrý výsledek.