Neproměňování vyložených šancí a slabá obrana stály porubské juniory vítězství

06.10.2013, Kateřina Juříková

Juniorka přivítala na svém ledě soupeře z Hodonína. Utkání bylo silově vyrovnané, a ačkoliv soupeř přijel s malým počtem hráčů a do brány se postavil mladičký Zollpriester, který předváděl excelentní výkon, dokázali hosté zvítězit. Hodonín vyhrál první třetinu, ale Poruba, ač prohrávala poté 0:2, se nechtěla vzdát bez boje a stav ve třetí třetině dorovnala. David Maček několikrát napadal soupeřovu klec, ale skórovat se mu podařilo pouze jednou. Jedním gólem přispěl také Denis Brnčal. Jenomže Hodonín navýšil skóre a domácí byli nuceni ke konci utkání odvolat Marka Mačka z jeho svatyně. TORAXU se ale dorovnat již nepodařilo a tak si body odváží soupeř. Další utkání mají junioři naplánováno na pátek 11. října v Havířově.

Liga juniorů - 6.kolo ne 6.10.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
2:3(0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Brnčál (Štěpán), 41. Maček (Kysučan) – 6. Polesný (Fojtík), 26. Flora (Charvát), 45. Charvát (Polesný). Rozhodčí: Kubičík – Hanzlík, Štěpán. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 65. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček M. – Pobuta, Gola, Baca, Puškar, Schwarz, Pšeja, Kaleta, Brnčál, Mišenko, Rataj, Síkora, Maček D., Mihal, Ryška, Holaň, Štěpán, Havránek, Kysučan
SHK Hodonín: Zollpriester – Kukliš, Kulyk, Fojtík, Polesný, Frolek, Charvát, Prčík, Tomi, Vanek, Kučera, Janota, Sedlák, Černohous, Flora, Výmola

Bojovný hokej Poruby a Hodonína se rozjel na plné obrátky ihned po prvním vhazování kotouče. Jenomže ani jedno mužstvo dlouho nemohlo setrvat v útočném pásmu. Domácím jejich útoky nevycházeli a Hodonínu se v této oblasti také moc nedařilo. Poruba dokonce měla několikrát vyhozený puk na zakázané uvolnění a často se tak vhazovalo před jejich klecí.

Hosté se dostali do útoku a při první příležitosti každý hodonínský hráč pálil na porubskou klec. Při jednom takovém útoku se před domácím gólmanem vytvořila skrumáž, takže Maček nemohl přes své spoluhráče vidět na pálícího Davida Polesného. Hodonín stále dorážel na porubskou klec, ale Polesný znovu již neskóroval.

Poruba se usadila před Zollpriestrem, který musel snášet nekonečné střely od domácích. Ovšem všechny ustál a dokonce ani Gola jej nemohl prostřelit. Poruba se stále pokoušela o gól, ale v hodonínském prostoru se domácím stále nedařilo. Hodonín byl ve svých útocích důslednější a Maček měl spoustu práce uhlídat letící puk z hole Flory, který pálil z prostoru kruhů. Vážné ohrožení pro Zollpriestra přišlo, když na něj najížděl Holaň. Pohotový gólman však nastavil svůj beton.

Přesilovou hru ještě z předchozí třetiny domácí nedokázali využít, ačkoliv se po celou dobu snažili hodonínského gólmana pokořit. Hosté se nenechali vyprovokovat ani k dalším faulům a po návratu svého hráče okamžitě zaútočili na Mačka. Flora ale svou šanci opět neproměnil.

Poruba se opět vrátila do útočného pásma, kde se o dorovnání několikrát pokusil Holaň. Vzápětí Pavel Flora se svým týmem napadl ve vlastním oslabení porubskou klec a vstřelil druhý gól. Domácí vrátili svému soupeři úder. Zbývaly pouze dvě vteřiny trestu hodonínského hráče, když Denis Brnčál dorazil kotouč do brány.

Maček D. jel sám na klec, ale za modrou čarou zavrávoral, takže jej dojel protihráč. Porubskému útočníkovi nezbývalo nic jiného než poslat nahrávku na Puškara, který najížděl do prostoru kruhů. Jeho střela si však nenašla cestu do brankoviště. Maček se o svou akci pokusil znovu a najel si po pravici hodonínského gólmana. Jeho střela ovšem orazítkovala pouze horní tyč. I v oslabení dokázal Prčík přebruslit kluziště a poslat kotouč na Mačka, který puk zachytil do své lapačky.

Pouze třináct vteřin začátku další části stačilo domácím na to, aby stav dorovnali. David Maček si po svých neúspěších z předchozí třetiny spravil chuť a pokořil hodonínskou klec svou střelou. Domácí nepřestávali polevovat a Zollpriester měl stále větší a větší potíže. Jeho spoluhráči sice párkrát dokázali vyvést puk dokonce i za střední pásmo, jenomže domácí jim na svého gólmana nedovolili vystřelit.

Hodonínští začali více tlačit a usadili se na delší dobu před domácí klecí. Několik střel sice letělo mimo, ale Matěje Charváta to neodradilo, zkusil své štěstí a vypálil. Puk prošel za brankovou čáru a hosté se opět poslali do vedení. Poruba se vzepřela a Kysučan s Mačkem D. zaútočili. Bezvýsledně.

Poruba neustále zatlačovala svého soupeře do jeho pásma, kde bylo vypáleno několik střel. Schwarz však svou střelou rozezvučel brankovou konstrukci. Jenomže Hodonín se nenechal zviklat a hra byla přesunuta zpět před Mačka, který obratně hájil své území. Letící puk, vypálený z hole Charváta, schoval ve své lapačce a několik předešlých hodonínských pokusů zvládl vždy vyrazit.

Dvě minuty před koncem se v hodonínské kleci strhla mela. Všichni Porubští i Hodonínští se natlačili do brankoviště k Zollpriestrovi, ale ten za sebe kotouč nepustil. Ke konci si domácí vzali oddechový čas a odvolali brankáře z brány, ale ani to nepomohlo. Hodonín udržel své vedení a zvítězil na Porubské půdě 2:3.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Dnes jsme prohráli s opravdu kvalitním soupeřem, dobře bruslícím a hlavně silově vybaveným. Naše hra nebyla taková jako v minulém utkání. Chyběla nám obrana a obránci dělali chyby, které většinou nedělají. V tom vidím hlavní důvod, proč ta porážka přišla. Druhým důvodem jsou neproměňované vyložené šance, kterých bylo dostatek. Je trestuhodné, když zkušení hráči, kteří se do takových situací dostali, tyto šance nevyužívají. Teď se musíme soustředit na další utkání v Havířově. Soupeři každopádně gratuluji k dnešní výhře.

Jan Prčík (SHK Hodonín): Loni jsme zde jezdili se starším dorostem, takže víme, že tady jsou utkání vždy těžká. Poruba má výborně připravené mužstvo. My přijeli s patnácti lidmi a utkání dohráli jen se třinácti. Myslím si, že kluci to zvládli díky své bojovnosti. Ve druhé třetině jsme měli problémy díky vylučování, takže soupeř měl více prostoru a dostal se do hry. Ovšem náš brankář, který je ročník 96, dnes předvedl excelentní výkon v bráně a podržel mužstvo. Nebudu říkat, že vyhrál šťastnější. Dle mého názoru bylo utkání vyrovnané a taková utkání klukům vždy něco dají.