Z ledu vedoucího celku soutěže si Poruba odváží cenný bod

16.01.2013, Adam Bagar, Aleš Novotný

Šlágrem 33. kola byl bezesporu souboj prvního Přerova se čtvrtou Porubou. V brankově chudém utkání se dostali Zubři v první třetině do vedení a přestože měli ve druhé dvacetiminutovce více ze hry, další gól nepřicházel. V úvodu třetí třetiny tak fotbalový výsledek změnili porubští hokejisté, kteří srovnali zásluhou Michala Holuši. Přerov šel sice podruhé v zápase do vedení, ale necelé dvě minuty před koncem poslal Marek Sedlář zápas do prodloužení. V něm branka nepadla a na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější Hanáci, kteří zvítězili 3:2. Poruba bodovala již poosmé v řadě a již v sobotu se představí na vsetínském Lapači.

2. liga - skupina Východ - 33.kolo st 16.1.18:00
HC ZUBR Přerov
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2sn(1:0, 0:0, 1:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Osina (Blinka, Hanák), 51. Sedlák (Faltýnek), rozhodující sam. náj. Brančík – 43. Holuša (Vychodil, Hašek), 59. Sedlář (Krayzel). Rozhodčí: Slavka – Chocholouš, Kříž. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 997. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC ZUBR Přerov: Sklenář J. – Pala, Faltýnek, Vlček, Ferenc, Kudělka, Osina – Sedlák, Goiš, Málek, Brančík, Ditrich, Kundrátek, Hanák, Sprušil, Blinka, Matušenko, Vaněk P., Kolář.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich – Šindelář, Mládenka, Prokop L., Axman, Slavík, Vychodil – Vaněk R., Krayzel, Sedlář – Buček, Vrána, Seidler – Chaloupka, Holuša, Kilnar – Hašek, Pavlačka, Piják.

Dobrý vstup do zápasu měl porubský tým, který zahrozil přečíslením Krayzla s Vránou. Sklenář ale soupeři bravurně kotouč vypíchl, a tak se rychle stav neměnil. Zubři se hned po chvíli snažili jít do vedení z přesilovky, jenže Ostravané domácím vůbec nic nepovolili. Bez úspěchu pak skončila také početní výhoda RT Toraxu, i další v podání domácích. Obrany obou soupeřů se snažily neudělat chybu, proto fanoušci museli na větší šance celkem dlouho čekat.

Bezbrankový stav se změnil až v 17. minutě, kdy se důrazně prodral s pukem před Gleicha Jiří Osina a kotouč skončil za brankovou čárou. Přerov po gólu zabral, a tak se konečně bylo na co dívat. Hned další akce Zubrů přinesla nadějné přečíslení, jenže Málek zakončoval tentokrát mimo. Dobře poté střílel Kundrátek, ale kotouč si znovu cestu do svatyně nenašel.

Druhou třetinu otevřela přesilovka Zubrů, která byla dokonce dvojnásobná. V ní si však domácí navýšili jen počet střel, gólů nikoliv, protože pokusy Brančíka i Osiny zlikvidoval brankář Gleich. Nadějnou možnost měl už při hře v pěti Kundrátek, jenže mu puk sjel z hole a zamotal se mezi brusle. Vyrovnat naopak mohl z úniku na druhé straně Chaloupka, ale narazil na perfektní Sklenářův zákrok. Přerovský gólman se následně vytáhl i při závaru, kdy kus černé gumy tancoval na brankové čáře.

V dalších minutách přišla série vyloučení, proto oba týmy hrály střídavě v přesile. Domácí znovu trápil Gleich, jehož úspěšné zákroky nepovolily skórovat ze spolupráce Sedláka s Málkem. Ani Poruba nebyla při své početní výhodě úspěšná, protože Sklenář střelu veterána Krayzla vyrazil. Na fotbalovém skóre nic nezměnil v závěru druhé části ani Holuša.

Třetí část mače sice zahájil střelou Ferenc, ale zanedlouho udeřilo na druhé straně. Po ráně Michala Holuši prošel Sklenářovi puk mezi betony a bylo vyrovnáno. Zubři stav 1:1 rozhodně nechtěli přijmout, jejich další snahu však zbrzdilo vyloučení. Dokonce se domácí chvíli museli bránit ve třech, ale vše zvládli dobře. Při následné hře ve čtyřech se jim navíc podařilo znovu jít do vedení. Faltýnek po buly ihned střílel a Zdeněk Sedlák tečí usměrnil puk za bezmocného Gleicha.

Poruba mohla odpovědět střelou Bučka, kterou dobře postavený Sklenář lapil. Necelé čtyři minuty před koncem pak měl rozhodnutí na holi Kundrátek, avšak nájezd na Gleicha zakončil jen do betonu. V závěru tak platilo známé „nedáš – dostaneš“. Hosté zvýšili důraz a ze závaru dorážkou vyrovnal Marek Sedlář. Utkání tak šlo do prodloužení, které hrála lépe Poruba, ale rozhodnout mohli i Zubři. Přesilovku však neproměnili, a tak vítěze určily až nájezdy. V nich byl Přerov Ditrichem, Brančíkem i Hanákem stoprocentní, naopak soupeř skóroval jen jednou z hole Vrány. Vítězný gól vzešel od Richarda Brančíka a přinesl tak modrožlutým druhý bod.

Ostatní zápasy 33. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Frýdek-Místek – VHK Vsetín 2 : 3 pr.
HC Baník Karviná – LHK Jestřábi Prostějov 6 : 2
HC Slezan Opava – HC Nový Jičín 0 : 2
HC Bobři Valašské Meziříčí – HC AZ Havířov 2010 4 : 3 sn.

Ohlasy k utkání

Lubomír Václavíček (HC ZUBR Přerov): Čekali jsme těžký zápas, protože Poruba teď měla dobré výsledky. Všechny předpoklady se potvrdily. Soupeř nás dobrou obranou po celé ploše nepouštěl do většího tlaku. Dvakrát jsme sice vedli, ale dnes nám nešly přesilovky. V závěru jsme navíc mohli odskočit na 3:1, jenže nájezd nám také nevyšel. Poruba čekala na chyby, které přišly, a tak z nich těsně před koncem třetí třetiny vyplynulo vyrovnání. Myslím si však, že jsme dnes nepředvedli zase tak špatný výkon.

Vladimír Gleich (HC RT TORAX Poruba 2011): Samozřejmě jsme jeli na půdu prvního Přerova s určitými obavami z jejich síly, ale zápas se vyvíjel vyrovnaně a nakonec jsme výborně sehráli poslední třetinu, kdy jsme výsledek srovnali. Samostatné nájezdy jsou již loterií a projevila se v nich zkušenost přerovských hráčů. Musím celý tým pochválit za předvedený výkon a je to již osmé utkání v řadě, v němž jsme po základní hrací době neprohráli. Věřím, že v tom budeme pokračovat i nadále, přestože nás venku čekají další dvě těžká utkání.