Poruba třemi góly v poslední časti zdolala Frýdek-Místek

22.12.2012, Vladimír Vronka

Poruba nastoupila do utkání ve Frýdku-Místku bez několika zkušených opor – Luďka Krayzela, Marka Pavlačky či Rudolfa Wolfa. Začátek utkání byl z obou stran velmi opatrný s minimem šancí. Podobně vypadala i druhá třetina. Až ve třetí třetině měly několik šancí oba týmy, ale nakonec udeřil jen RT TORAX. Nejprve Martin Buček strhl vedení na stranu Poruby, poté svým druhým gólem v utkání zvyšoval Michal Holuša a na konečných 1:4 upravil trefou do prázdné branky Rostislav Vaněk. V tabulce tak poskočila již na šestou příčku a během vánočních svátků ji čeká dvojutkání s pátou Opavou.

2. liga - skupina Východ - 27.kolo so 22.12.17:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
1:4(0:1, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 22. Gogolka (Gajda) – 19. Holuša (Vaněk, Mládenka), 51. Buček (Slavík, Prokop P.), 54. Holuša (Galajda, Šindelář), 60. Vaněk (Galajda, Holuša). Rozhodčí: Koliba – Bojda, Mikler. Vyloučení: 7:6, navíc Kelner (FRM) a Prokop L. (POR) 5 min. + OK. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 364. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
HC Frýdek-Místek: Chvostek – Gajda, Teper, Ovšák, Ferenc, Měkýš, Krutil, Tomis – Gogolka, Sluštík O., Kelner, Mach, Rozum, Škatula, Mamula, Kopún, Sluštík J., Štubňa, Slovák, Jakubowski, Kurajský.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Mládenka, Axman, Šindelář, Prokop P., Vychodil, Prokop L., Slavík, Zientek – Chomič, Seidler, Buček, Galajda, Chaloupka, Vaněk, Holuša, Vrána, Hašek, Piják.

První třetina mnoho šancí nepřinesla. Jako první vypálil na Chvostka Vaněk, ale jeho ránu vytěsnilo rameno domácího gólmana. O chvíli později se zjevil sám před Tihlářem frýdecký Kelner, ale puk poslal jen do hrudi porubského gólmana. Na druhé straně vypálil Buček, jeho rána Chvostkovi vypadla, domácí gólman si při otáčení málem srazil puk do brány, ten nakonec zamířil brankovištěm mimo kasu. Poruba měla možnost sehrát 51 sekund přesilovku 4 na 3, ale tu využít nedokázala, naopak v oslabení mohla sama inkasovat, ale Gogolka v samostatném nájezdu neuspěl.

Těsně po skončení přesilovky dostal křižnou přihrávku do kruhu Patrik Prokop a jeho rána zazvonila tyčí. Oživení přinesla boxerská vložka Kelnera s Lukášem Prokopem, pro níž rozhodčí neměl pochopení a poslal oba kohouty předčasně do kabin. Poruba se dostala do vedení v 19. minutě, kdy se na brankovišti nejlépe zorientoval Michal Holuša a poslal puk do opuštěné svatyně. Po první třetině byl stav 0:1.

V úvodu druhé části dohrávali domácí přesilovou hru. Nejprve se v oslabení snažil prosadit Buček, ale Chvostek byl připraven. Na druhé straně přihrával Jaromír Gogolka puk před bránu, kde jej Seidler nešťastně poslal mezi Tihlářovy betony. Stejný hráč mohl poslat Porubu opět do vedení, ale s jeho střelou si domácí gólman poradil.

Poté následovala na šance velmi chudá část druhé třetiny. Během deseti minut se do šancí dostali domácí Mach a hostující Buček se Seidlerem, ale gólmani byli pozorní. Gólem neskočila ani Pijákova teč, která minula bránu jen o centimetry. Poruba mohla vstřelit druhou branku v oslabení, ale Vrána ani Hašek nedokázali poslat puk za Chvostkova záda. A když domácí Štubňa poslal puk do jen do Tihlářovy lapačky, byl stav po druhé třetině 1:1.

Na začátku třetí třetiny se do větších šancí ani jeden z týmů nedostával. Galajdovu střelu Chvostek bez potíží vykopl betonem a Holušův pokus skončil na hrudi domácího gólmana. První velkou šanci měli domácí, ale Škatula trefil jen porubského gólmana, v následném protiútoku se řítili tři Porubští na jediného obránce, ale ani tentokrát neskončil kotouč v bráně. V oslabení se ke střele z mezikruží dostal Zientek, ale Chvostek lapačkou chytil. Na druhé straně se do samostatného úniku dostal Jan Sluštík, ale zamířil nad bránu. V 51. minutě napřáhl za kruhy pro vhazování Martin Buček a jeho rána tečovaná Chvostkovou lapačkou nakonec zapadla do brány.

Chvíli po vedoucí brance trefil Škatula ranou tyč, stejně dopadl na druhé straně Chaloupka. Hašek jel sám na Chvostka, ale nedokázal puk dostat do brány. Po vhazování se puk dostal k Michalu Holušovi, ten poslal puk mimo dosah domácího gólmana. Domácí dostali možnost sehrát 23 sekund přesilovku 5 na 3, ale početní výhodu díky skvělému Tihlářovi využít nedokázali. Frýdek odvolal v poslední minutě gólmana, ale byl potrestán gólem. Rostislav Vaněk jel sám na prázdnou bránu a bez potíží zvýšil porubské vedení. Poruba si odvezla z Frýdku - Místku tři cenné body za vítězství 4:1.

Ostatní výsledky 27. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Slezan Opava – HC Bobři Valašské Meziříčí 2 : 5
HC Baník Karviná – HC ZUBR Přerov 3 : 4 pr.
LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 4 : 3
HC Nový Jičín – VHK Vsetín 2 : 0

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (HC Frýdek-Místek): Veliká gratulace Porubě. Hrála velice atraktivní hokej, intenzivně a v pohybu. Začali jsme špatně, byli jsme všude pozdě a to se projevilo v zápase. I když jsme srovnali, byla Poruba vždy o jeden krok vepředu. Po zápase jsem říkal klukům, že jsou možná už moc uspokojení z dosavadních výsledků, že musejí hrát to, co nás vyneslo nahoru. A to nám dnes předvedla Poruba – nasazení, jednoduchost a rychlost.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Kluci podali perfektní výkon, výborně bránili střední pásmo a hráli jednoduše. Nahazovali kotouče, vytvářeli si šance a chodili do branky. Nakonec se to povedlo, dali jsme čtyři góly, takže jsem spokojený. Při absenci zkušených borců mladí kluci zápas odmakali, plnili taktické pokyny a vítězství je zasloužené.