Bobři potřetí v sezóně srazili Porubské na kolena, Jan Káňa se premiérově trefil

27.01.2018, Gabriela Juříková, Lukáš Bajgar

Hokejisté HC RT TORAX Poruba v rámci 40. kola druhé ligy hostili Bobry z Valašského Meziříčí, kteří plnili pověst neoblíbeného soupeře v soutěži. A své pověsti dostáli již v 9. minutě, kdy se dostali do vedení. Domácí srovnali skóre až v polovině hry z hole Tomáše Káni, jenže hosté kontrovali dvěma trefami a doslova a do písmene zavřeli svou bránu. Jediným, kdo se přes Šafránka v téměř dvacetiminutovém závěrečném tlaku prosadil, byl premiérově v letošním ročníku Jan Káňa. Valašské Meziříčí těsné vítězství ubránilo a potřetí v sezóně slaví nad Porubou za tři body.

2. liga – skupina Východ - 40.kolo so 27.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Bobři Valašské Meziříčí
2:3(0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 33. Káňa T. (Ollender, Zdeněk), 52. Káňa J. (Ollender) – 9. Daněk (Žák, Šafránek), 36. Hořanský (Pořický, Martiník), 41. Brunec (Dvořák). Rozhodčí: Velčovský – Rychlý, Vengřín. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 613. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Adam, Puškár, Kaluža, Dresler, Hryciow, Janota – Ollender, Zachar, Ballner – Zdeněk, Káňa T., Káňa J. – Jaroš, Haas, Finsterle
HC Bobři Valašské Meziříčí: Šafránek – Hajda, Báchor, Mikel, Horyna, Varga M., Váňa, Žák – Brunec, Hořanský, Studený, Pořický, Kuchařík, Kývala, Varga D., Dvořák, Martiník, Daněk, Dalajka

Hvězdy zápasu

Dušan Šafránek (VAM) (31 střel, 29 zákroků, 2 góly, 93.55% úspěšnost)
Tomáš Brunec (VAM) (1+0)
Samuel Ollender (POR) (0+2)

Oba týmy to vzaly pěkně od podlahy. Kůdela byl prvním z gólmanů, kdo se dotkl kotouče, jeho protějšek Šafránek měl ale posléze více práce. Hráči se přetahovali o mocenství puku a na šance si taky mohli rovnocenně podat ruce. Až po ubráněném porubském oslabení se hostům podařilo v deváté minutě utkání Kůdelu překonat. Žák prokličkoval až před branku a Kůdela jeho střelu vyrazil. Žák však šel stále za pukem a vypálil znovu z téměř nulového úhlu. Porubský gólman následně vyrazil puk před sebe, kde stál osamocený Josef Daněk, který z první tečoval za záda porubského gólmana.

V sedmnácté minutě měl na holi vyrovnání Jan Káňa, ale Šafránek chytal v sobotním večeru bravurně. Do konce prvního dějství se nic zásadního neudálo a tak šli do kabin spokojeněji hosté. Po přestávce se dál týmy přetahovaly, na šance malinko vedla Poruba, ale Bobří maskovaný muž byl k nepřekonání. Kůdelu při střele Dvořáka v osmé minutě druhé třetiny zachránila tyč. K vyrovnání se Porubští dopracovali v třiatřicáté minutě. Tomáš Káňa se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou Bobrů a lehkým doklepnutím rozjásal porubskou RT TORAX ARENU.

Nerozhodný stav v Porubě nevydržel příliš dlouho. V šestatřicáté minutě Pořický vypálil z pravé strany, ale netrefil branku. Puk se o mantinel odrazil na druhou stranu Kůdelovy brány, kde s pohotovou dorážkou přispěchal Adam Hořanský. Pak se na trestné lavici na necelou minutu setkali bratři Káňové, ale přesilovku pěti proti třem se Bobrům nezdařilo využít. Navíc se o tuto výhodu z větší části připravili vyloučením a třetina se při návratu Tomáše Káni do hry dohrávala ve čtyřech hráčích na obou stranách.

Více prostoru svědčilo hostům, kteří po přestávce navýšili vedení na 3:1 po třiceti osmi vteřinách třetí třetiny. Petr Dvořák poslal zpoza branky přihrávku na Tomáše Brunce, kterému puk sice sjel po hokejce, přesto ale i s trochou štěstí proklouzl Kůdelovi pod betonem. Porubští měli velký tlak do branky, ale Dušan Šafránek byl v brankovišti králem a nepustil za sebe střelu Davida Zachara a ani Samuel Ollender nebyl tím, kdo snížil Bobří vedení.

Lukáš Finsterle střílel v přesilovce, ale i tento puk skončil v Šafránkově výstroji. Až po vypršení Váňova trestu se podařilo hostujícího gólmana přelstít. Ollender zavezl puk za branku a hezkou zadovkou jej poslal na volného Jana Káňu, který ukázal, že ještě góly dávat nezapomněl. Do konce základní hrací doby zbývalo osm minut a domácí dělali, co mohli, aby zápas dotáhli do prodloužení. Nejblíže byli Zachar se Zdeňkem, ale vzduchem letící puk nedokázal druhý porubský centr zkrotit a poslat do Bobří klece.

Porubští trenéři si v čase 59:13 vzali oddechový čas a poté hráli domácí hráči v šesti. Kůdela se na snažení spoluhráčů díval ze střídačky. Hosté se stejným vypětím sil, jako se snažili domácí o vyrovnání, snažili ubránit těsný rozdíl a cenný zisk bodů. Což se Bobrům Valašského Meziříčí povedlo a z porubské RT TORAX ARENY a z ledu favorita odvezli po výsledku 2:3 tři body.

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Těžko se mi to hodnotí. Jsem naštvaný, protože jsme si utkání prohráli sami. Měli jsme strašný nástup, byli úplně bez pohybu a dostali nesmyslně dva lajdácké góly z předbrankového prostoru. Nechápu to. Posledních čtrnáct dní neděláme nic jiného než obranu a pak uděláme takové fatální chyby. Hráčům jsem vyčinil, protože tohle mě hodně mrzí. Měli jsme vyhrát, ale náš výkon byl špatný. Musíme se z toho rychle dostat. Je možné, že nám soupeř nesedí, vždycky nás uspí, dobře brání, bojují, jsou urputní a podpoří je kvalitní brankář, ale my se musíme vyrovnat s každým soupeřem a nevymlouvat se na to, že nám někdo nesedí.

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Důležité bylo, že se výborně uvedl nový muž v naší sestavě, brankář Dušan Šafránek. Celé mužstvo dobře bránilo, neudělali jsme tolik chyb jako v minulých utkáních, což byl základ úspěchu. V úvodu třetí části jsme hráli dvakrát ve čtyřech, a to Porubu nakoplo. Nemohli jsme se osm minut dostat z obranného pásma a bylo jasné, že pokud se to nezmění, tak je jen otázkou času, kdy inkasujeme. Ale naštěstí se nám povedlo hru zase srovnat a pak už jsme to ubojovali do vítězného konce.